Trudnoća Trudnica 22. listopada 2018.

Ne mogu se riješiti E. coli u urinu, a trudna sam

trudnički trbuh
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Trudnica pita kako liječiti E. coli jer su joj se simptomi pogoršali, a probala je sve prirodne metode liječenja. Pročitajte odgovor ginekologinje Petre Podobnik Brlečić

Imam Escherichiju coli godinama koja se povuče pa vrati. Trudna sam 21 tjedan i nema što nisam probala: antibiotici, mljeveni peršin i limun, brusnica, d-manoza, japanske šljive, litre čajeva, bijeli luk, a jutros imam osjećaj da je podivljala. Smrdi mokraća i pecka. Kako je to moguće, što da radim?

Prisustvo bakterije E. coli u urinu je problem znatnog broja žena te se u trudnoći obično tegobe pojačavaju. S obzirom na to da je to bakterija koja dolazi iz probavnog trakta, jako je se teško riješiti, i u trudnoći uvijek zahtjeva liječenje. I manja količina bakterije u urinu zahtjeva antibiotsko liječenje, a posebno kod vas s obzirom na to da uz to navodite i simptome poput peckanja kod mokrenja.

trudnica Možda te zanima... Kako liječiti urinarne infekcije? Trudnoća

Sve ove metode liječenja koje ste isprobali i obično preporučujemo jer dovode bar do smanjenja simptoma bolnosti kod mokrenja. Preporučujem vam da opet učinite urinokulturu, i to bar dva dana zaredom, i uzimate preporučeni antibiotik po antibiogramu (znači da je bakterija osjetljiva na taj antibiotik i po mogućnosti onaj koji još niste uzimali za liječenje). Također uzimajte i velike količine tekućine i probiotike oralno (npr. Acidosalus drink, VIP) barem mjesec dana ili do kraja trudnoće.

Simptomi u trudnoći koje ne smijete ignorirati

Nažalost, određeni broj trudnica ne uspiju eradicirati tu bakteriju iz mokraće unatoč svim metodama liječenja, ali se trebate češće kontrolirati da se prepoznaju eventualno znakovi prijevremenog poroda ili akutnog pijelonefritisa (upale bubrega) koje takva uroinfekcija može izazvati, ali srećom u izrazito malom broju slučajeva.

čaj trudnica Možda te zanima... Koje čajeve trudnica smije piti? Trudnoća
 • Avatar Mabel
  Mabel

  Drage cure,  imam E.Coli, i to visoku, već treći put za redom, a trudnica sam. Pila sam Cefaleksim, Cefiksim i sada me gin šalje na infektologiju da me pogledaju - je li itko imao slično iskustvo?  Hvala puno! 

 • Uriela27

  Curke, vidim da je već bilo govora o D-manozi... nakon dvije godine borbe i puno neuspješnih antibiotika, 7 dana ovog praška i već 6 mjeseci sterilan nalaz....  pila sam je pret kraj trudnoće i dr kaže skroz sigurna ! :)))) sretno vam!

 • Deleted user

  Pila prah Nim list indijske biljke mjesec dana u jutro na tašte u času vode pola male žlice praha  i tako prije spavanja. Nakon 4godine borbe, nakon tih mj.dana nalaz sterilan, od tad je prošlo godinu dana! Nije preporučljiv u trudnoći! 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.

Vezani članci