Trudnoća Trudnica 07. rujna 2018.

Dijabetes tipa 1 i trudnoća: Hrvatsko istraživanje u međunarodnom natječaju

Foto: Promo
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

U 'International Medis Awards' sudjelovale su i vrhunske hrvatske liječnice prof. dr. sc. Marina Ivanišević, dr. med., specijalistica ginekologije i opstetricije iz KBC-a Zagreb kao finalistica i dr. sc. Marina Labor, dr. med., specijalistica pulmologije iz KBC-a Osijek kao pobjednica natječaja

U Zagrebu je predstavljena nagrada „International Medis Awards“ za iznimna postignuća u medicini i farmaciji. Ovaj međunarodni natječaj održat će se ove godine peti put u osam europskih zemalja - Austriji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Hrvatskoj, Mađarskoj, Makedoniji, Sloveniji i Srbiji.

Hrvatska je prošle godina bila pri samome vrhu natječaja s četrdeset prijavljenih znanstveno-istraživačkih radova te je u protekle četiri godine imala osam pobjednika. Natječaj je otvoren do 15. rujna ove godine, stoga Medis poziva sve liječnike i farmaceute da se prijave i postanu dio pozitivne priče o ulaganju u znanost. 

U natječaju „International Medis Awards“ prošle godine sudjelovale su i vrhunske hrvatske liječnice prof. dr. sc. Marina Ivanišević, dr. med., specijalistica ginekologije i opstetricije iz KBC-a Zagreb kao finalistica natječaja i dr. sc. Marina Labor, dr. med., specijalistica pulmologije iz KBC-a Osijek kao pobjednica natječaja.

Možda te zanima... Biste li znali prepoznati upalu pluća kod djeteta? Vrtić

Doktorica Labor u svojemu se znanstvenom radu bavila činjenicom kako, usprkos napretku medicine, još uvijek ne postoji metoda za rano otkrivanje KOPB-a (kronična opstruktivna plućna bolest), trećeg vodećeg uzroka smrtnosti u svijetu. KOPB se najčešće razvija kod dugogodišnjih pušača pod rizikom. Istraživanje je otkrilo kako pomoću temperature izdahnutoga zraka, neinvazivnom metodom, možemo predvidjeti osjetljivost dišnih puteva na duhanski dim u pušača pod rizikom, a samim time i predvidjeti razvoj KOPB-a. Ovo saznanje omogućuje struci da “zdrave pušače” liječi u ranoj fazi i spriječi razvitak i napredovanje bolesti. 

„Osvajanje nagrade 'Medis International Awards' za mene je bila potvrda da smo na pravome putu i da naizgled mali znanstveni rezultati mogu proizvesti velike promjene u kliničkome radu koji će biti od velike  koristi pacijentima i zajednici u cjelini. Kao kliničaru i znanstveniku na početku karijere, ovo je veliki poticaj, ali i obaveza za nastavak istraživanja“, istaknula je dr. sc. Marina Labor, dr. med., specijalistica pulmologije iz KBC-a Osijek.

dijabetes, mjerenje krvi Možda te zanima... Planiranje trudnoće uz dijabetes tip 1 Trudnoća

Profesorica Ivanišević provela je originalno istraživanje na 60 trudnica

Prof.dr.sc. Marina Ivanišević svojim je originalnim istraživanjem, koje je provela na 60 trudnica, došla prvi put do zaključka da novorođenčad majki koje imaju šećernu bolest tipa 1 ima ujedno i veće koncentracije ukupnih masnih kiselina u usporedbi s kontrolom novorođenčadi zdravih majki. Ova neravnoteža može biti pokazatelj njihovoga povećana rizika za razvoj pretilosti kasnije u životu.

„Klinička se istraživanja vrlo rijetko potiču i nagrađuju, a važna su za razvoj struke. Jedan je od poticaja za uključivanje u 'International Medis Awards' i financijska nagrada koja nam omogućava da provodimo i dalje ona istraživanja koja su izvan redovitih projekata. Ako ove godine osvojimo nagradu, svakako ćemo ju uložiti u daljnja istraživanja, točnije u biobanku za dijabetes u trudnoći koja se nalazi u KBC-u Zagreb. Biobanka beskonačno ubrzava provođenje budućih istraživanja jer u njoj možemo pohraniti uzorke koje poslije godinama koristimo za različita dodatna istraživanja pomoću kojih dolazimo do novih važnih saznanja“, naglasila je prof. dr. sc. Marina Ivanišević, dr. med., specijalistica ginekologije i opstetricije iz KBC-a Zagreb. 

trudnoća trudnica dijabetes Možda te zanima... Gestacijski dijabetes pojavljuje se u trudnoći i nestaje nakon poroda Trudnoća

 | Author: Promo Foto: Promo

Projekt „International Medis Awards“ pokrenula je tvrtka Medis s ciljem isticanja pozitivnih primjera liječnika i farmaceuta koji se, uz redovitu kliničku praksu, bave i znanstveno-istraživačkim radom te doprinose unapređenju liječenja i dijagnostike, a samim time i dobrobiti pacijenata.

Zašto je važno kontrolirati šećer u trudnoći?

Nezavisni žiri natječaja „International Medis Awards“ čine stručnjaci iz sedam zemalja koji s velikom predanošću ocjenjuju sve pristigle radove s područja farmacije, gastroenterologije, ginekologije, intenzivne medicine (s anesteziologijom), neurologije, oftalmologije, pedijatrije, pulmologije (s alergologijom) i reumatologije.

Veliki broj prijava liječnika i farmaceuta iz Hrvatske na „International Medis Awards“ potvrđuje još jednom da struka itekako ulaže u vlastita znanja i znanstveni napredak.Hrvatska se može pohvaliti vrhunskim liječnicima u različitim područjima medicine. Možemo biti ponosni što su baš naši liječnici priznati u cijelome svijetu. Mi u Medisu vjerujemo kako i ova nagrada doprinosi razvoju struke, poboljšanju uvjeta, ali i stvaranju pozitivne atmosfere za ostanak naših stručnjaka u zemlji“, zaključio je Vladko Borić, MBA, direktor Medisa  u Hrvatskoj.

dijabetes djevojčica liječnik Možda te zanima... Dijabetes sve češći kod djece mlađe od pet godina Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.