Trudnoća Trudnica 27. svibnja 2019.

Jesu li spolne bradavice opasne u trudnoći?

trudnica, trbuh, ginekolog, uzv
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Trudnica u 20. tjednu ima spolne bradavice i zanima je kako one utječu na trudnoću i mogu li se liječiti. Pročitaj odgovor ginekologa

Dobila sam od ginekologa uputnicu za dermatovenerologiju, dijagnoza je spolne bradavice, doktor traži mišljenje dermatologa. Trudna sam 20+5, interesira me kako one utječu na bebu i trudnoću, je li to opasno i mogu li se liječiti?

Spolne bradavice (lat.condylomatta accuminata), kožne su izrasline različite veličine i oblika, a koje nastaju uslijed infekcije HPV virusom, takozvanog niskog rizika za razvoj karcinoma. Najčešće se javljaju u okolici ulaza u rodnicu, na granici kože i sluznice, oko anusa, te na oko velikih i malih usana. Nerijetko se nađu i na zidu rodnice, kao i na grliću maternice, kada uzrokuju abnormalan citološki nalaz (PAPA test). Do infekcije dolazi primarno preko spolnog odnosa, tijekom kojeg se virus prenese u preko 90 posto ljudi, ali velika većina nema nikakve posljedice jer lokalni imunitet u pravilu dovodi do samoizlječenja. Manji postotak se suočava s problemima bradavica ili promijenjenog PAPA nalaza.

Možda te zanima... Vaginalne infekcije u trudnoći - simptomi i liječenje Trudnoća

Liječenje bradavica je različito i neke metode su bolje od drugih; najčešće se odstranjuju krioterapijom (zamrzavanjem tekućim dušikom ili ugljičnim dioksidom), premazivanjem kemijskim abrazivnim supstancama, elektrokauterizacijom, te laserom. Potonja metoda se do danas pokazala najučinkovitijom s obzirom na efikasnost liječenja.

U trudnoći se promjene liječe jednako kao i izvan nje, uzimajući u obzir trajanje trudnoće; bolje ih je rješavati prije očekivanog porođaja, te je 20. tjedan u tom smislu idealan – tkivo do poroda zaraste u cijelosti. Osnovni razlog liječenja u trudnoći je prevencija zaraze u novorođenčeta prolaskom kanala; inače sama infekcija i promjene ne utječu bitno na tijek i ishod trudnoće.

Streptokok kod djece najčešće uzrokuje gnojnu anginu (bakterijska upala grla) i šarlah (gnojna angina uz osip po tijelu). Možda te zanima... Streptokok kod djece i trudnica: Simptomi, uzroci i liječenje Trudnoća

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.