Trudnoća Planiranje trudnoće 24. lipnja 2016.

Zašto ne biste trebali koristiti sapune za pranje intimnih dijelova?

žensko tijelo
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

"Pravila higijene ljeti: Ne koristite gelove, sapune i puder za sprečavanje neugodnih mirisa - intimno područje dovoljno je prati vodom i nositi prozračno rublje", kaže doc. dr. sc Fistonić

Svrbež, peckanje ili iscjedak te neugodan miris “tamo dolje” ženama mogu stvoriti mnogo problema, a mnoge uzroke i same mogu izbjeći, samo se treba prisjetiti nekih stvari na koje su nas upozoravale još naše bake.

Jedna od njih je da genitalije ne treba prati posebnim sapunima ili gelovima te da nije dobro koristiti puder, što mnoge žene preko ljeta rade, kako bi izbjegle neugodan miris znoja.

"Nije ih dobro koristiti jer se tako mijenja pH područja koja se tretiraju i poništava se blaga kiselost koja sprečava razmnožavanje mikroba. I put za infekciju je otvoren.", kaže doc. dr. sc. Ivan Fistonić iz Instituta za žensko zdravlje.

5 stvari koje vaš ginekolog ne bi odobrio

Uobičajena higijena je dovoljna i ljeti, dodaje. To podrazumijeva i da intimno područje ne treba prati posebnim sapunima, čak ni ako imaju odgovarajući pH – dovoljno je redovito pranje vodom. Ako imate osjećaj da se pojačano znojite, problem je možda i u izboru odjeće.

Deterdženti i odjeća su bitni

"Svakako se preporučuje nošenje pamučnog rublja. Ključna je prozračnost, osobito kod viših temperatura. Tako se izbjegava prekomjerno znojenje i vlažnost genitalnog područja, a to je milje koji pogoduje razmnožavanju mikroorganizama koji, kad su u velikom broju, mogu izazvati upalnu reakciju.", pojašnjava naš sugovornik te dodaje kako su u raspravi o načinu korištenja kupaćih kostima nudisti u prednosti.

Kako liječiti urinarne infekcije?

Podjednako je važno da odjeća koju nosimo ne bude preuska i da ne žulja jer će i to dovesti do pojačanog znojenja i trenja, može izazvati čupanje dlačica, a to opet otvara put bakterijama i može dovesti do upala. Imajte na umu da donje rublje treba prati deterdžentima koji nisu agresivni i dobro isprati od omekšivača koji nerijetko izazivaju alergiju.

Kako se vagina mijenja nakon poroda?

Svaka žena treba imati na umu i to da je sama odgovorna za svoje intimno zdravlje, pa bi kod onih koje su seksualno aktivne kondom trebao biti uvijek u torbici. To je posebno važno ljeti, kad su veće šanse da se žena upusti u intiman odnos s partnerom kojega inače ne poznaje, no obaveza da se zaštitimo ne ovisi o godišnjem dobu, upozorava dr. Fistonić.

"Mudra će žena uvijek inzistirati na zaštiti barijerom – kondomom. Ako se koristi uvijek, bez iznimke, zaštita od neželjene trudnoće i spolno prenosivih infekcija gotovo je potpuna.", dodaje naš sugovornik.

Infekcije rodnice – prijetnja zdravoj trudnoći

Preusko rublje često je okidač za iritacije

A to definitivno znači i manje šanse da se pojave neugodan osjećaj, svrbež i peckanje u intimnom području. Ako se to i dogodi, imajte na umu da odgađanje posjeta ginekologu nije dobro rješenje, osobito kad liječenje vaginaletama ili kremom koje se mogu nabaviti u ljekarnama i bez recepta ne daje rezultate. Što dulje odgađate liječenje, veći je rizik od širenja infekcije, a to u nekim situacijama može ozbiljno naštetiti zdravlju reproduktivnih organa.

Svejedno je nosite li obične ili tanga gaćice, važno je da rublje nije preusko jer može iziritirati međicu. Iznimno je važno mijenjati gaćice svaki dan te ih prilikom pranja dobro isprati.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.