Trudnoća Trudnica 14. lipnja 2022.

Upala mokraćnog mjehura u trudnoći: Koji su simptomi i kako liječiti upalu?

Upala mjehura
Foto: Shutterstock ; Upala mokraćnog mjehura u trudnoći
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Upala mokraćnog mjehura, poznata još pod nazivom cistitis uzrokovana je razmnožavanjem bakterija u mokraći. Kako spriječiti cistits, koji je u trudnoći česta pojava zbog većeg pritiska na mokraćni mjehur i kad biste se ipak trebali obratiti svom liječniku?

Urinarne infekcije su češće u trudnoći i pojavljuju se kod otprilike 1 od 10 trudnica. Povećani rizik urinarnih infekcija najveći je između 6. i 24. tjedna. Žene su i inače podložnije urinarnim infekcijama jer je ženska mokraćna cijev relativno kratka te je njen otvor puno bliži anusu i vagini što omogućuje bakterijama brzi dolazak do mjehura.

Upala mokraćnog mjehura u trudnoći

Upala mokraćnog mjehura (cistitis) uzrokuje potrebu za učestalim mokrenjem, kao i peckanje u genitalnom dijelu kada to činite. Cistitis se češće javlja tijekom trudnoće, zbog većeg pritiska na mokraćni mjehur. Ipak, infekcija se ne mora obavezno manifestirati bilo kakvim simptomima, zbog čega je važno raditi i analizu urina na redovnim pregledima.

Upala mokraćnog mjehura | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock ; Upala mokraćnog mjehura

Simptomi upale mjehura u trudnoći

Početak upale mjehura, cistitis, je obično nagao, a simptomi mogu varirati od lagano iritirajućih do jako bolnih, mogu biti različiti od žene do žene, prenosi Roda.hr

Najčešći simptomi su:

 • učestalo mokrenje (trudnice inače češće mokre, a u slučaju upale to postaje puno češće)
 • neugoda, pečenje i osjećaj pritiska pri mokrenju
 • pritisak u zdjelici i bol nisko u leđima ili donjem dijelu trbuha (iznad pubične kosti)
 • Braxton-Hicks trudovi (pripremni trudovi)
 • simptomi gripe (umor, malaksalost)
 • u rijetkim slučajevima krv u urinu
 • povišena temperatura
 • bol u leđima
 • pogoršanje prethodne upale mjehura 

Ukoliko simptomi traju duže od nekolio dana, onda je neophodna primjena terapije antibioticima. A ako, osim simptoma cistitisa, osjećate bolove u leđima, imate povišenu temperaturu, povraćate, boli vas glava ili primijetite krv u urinu, odmah se obratite liječniku, jer postoji opasnost od infekcije bubrega.

Upala mjehura | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock ; Upala mjehura u trudnoći

Upala mjehura u ranoj trudnoći

Urinarne infekcije mogu biti velika prijetnja zdravoj trudnoći – mogu izazvati upalu bubrega, zastoj u rastu fetusa, prijevremeni porod ili intrauterinu infekciju ploda, a neliječena bakterija Escherichia coli može uzrokovati čak pobačaj. No, sve to komplikacije mogu se spriječiti uz primjenu odgovarajuće terapije. Stoga je tijekom trudnoće vrlo bitno testirati urin kako bi se na vrijeme otkrila eventualna prisutnost bakterija.

Zbog čega se tijekom trudnoće redovito kontrolira urinokulturu objasnila je spec. ginekologije i opstetricije Petra Podobnik Brlečić.

"U trudnoći rutinski kontroliramo urinokulturu zbog toga što je zbog fizioloških promjena trudnoće češća pojava većeg broja bakterija u urinu. Sve urinarne infekcije koje su praćene simptomima (učestalo mokrenje, osjećaj pečenja kod mokrenja i bolnosti u donjem dijelu trbuha) moramo svakako liječiti. Tijekom trudnoće liječimo i asimptomatske bakteriurije, tj. prisutnost i manjeg broja bakterija u urinu bez prisutnih simptoma zbog mogućeg štetnog utjecaja na razvoj trudnoće", objašnjava ginekologinja.

Urin se rutinski kontrolira prilikom svakog pregleda u trudnoći, dok se urinokultura kontrolira na početku i u trećem tromjesečju trudnoće. Kod žena koje su inače sklone urinarnim infekcijama, napominje ginekologinja, urinokultura se kontrolira i češće. Tijekom trudnoće najčešće su infekcije bakterijama, koje su inače prisutne u našem probavnom sustavu (Escherichia colli, Enterococcus), no dr. Podobnik Brlečić ističe kako je uvijek potrebno napraviti antibiogram, tj. točnu analizu koja je bakterija prisutna i na koji antibiotik je osjetljiva.

Najčešće vaginalne infekcije u trudnoći: Što trebaš znati o vaginalnom iscjetku?

Upala mjehura u trudnoći - liječenje

Dijagnoza infekcije mokraćnog mjehura postavlja se na temelju kliničke slike i laboratorijskih nalaza, ali je vrlo važno napraviti mikrobiološku analizu mokraće radi identifikacije uzročnika i njegove osjetljivosti na antibiotike (urinokultura s antibiogramom).

Ako se tjekom trudnoće razvije upala mjehura ili su pozitivne bakterije u urinu, dobit ćete kuru oralnih antibiotika od 7 do 10 dana. Izbor antibiotika i dužina liječenja ovisi o povijesti bolesti i tipu bakterije koja je uzrok infekcije. Antibiotici koji se primjenjuju kod liječenja upale mokraćnog mjehura kod trudnica su penicilini i cefalosporinski antibiotici. Vrlo je važno uzimati obilno tekućine kako bi se povećao protok mokraće i postiglo mehaničko ispiranje bakterija.

Trudnicama se preporučuje čaj od brusnice dok se mješavine urološkog čaja ne preporučuju jer neki sastojci mogu potaknuti stezanje maternice. Nakon provedene terapije preporučuje se učiniti kontrolnu urinokulturu za 1 – 2 tjedna. Ako je u urinu izoliran beta-hemolitički streptokok grupe B, tijekom poroda treba provesti antibiotsku  profilaksu.

Upala mjehura | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock ; Upala mjehura liječenje

Kako spriječiti upalu mjehura?

 • Praznite mjehur čim osjetite potrebu (nemojte zadržavati urin!).
 • Nosite pamučne gaćice, izbjegavajte nošenje najlon čarapa (hulahopki), kao i uporabu parfimiranog toaletnog papira i jakih deterdženata za pranje rublja.
 • Pijte puno vode - najmanje dvije litre dnevno. Sok ili čaj od brusnice, kao i od kamilice, efikasno ublažavaju tegobe i ubrzavaju oporavak (ispiru urinarne puteve).
 • Izbacite iz prehrane kisele i prerađene namirnice (naročito bijeli šećer) i jedite dosta bijelog luka, peršina i integralne riže.
 • U akutnoj fazi infekcije, nakon uriniranja ispirite genitalni dio mlakim čajem od kamilice

Biljni čajevi koji pomažu u liječenju upale mjehura

Ukoliko simptomi traju duže od nekolio dana, onda je neophodna primjena terapije antibioticima. A ako, osim simptoma cistitisa, osjećate bolove u leđima, imate povišenu temperaturu, povraćate, boli vas glava ili primijetite krv u urinu, odmah se obratite liječniku, jer postoji opasnost od infekcije bubrega.

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.