Trudnoća Liječenje neplodnosti 29. travnja 2019.

Izvanmaternična trudnoća: Uzroci, simptomi i liječenje

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Oko 50 posto svih izvanmaterničnih trudnoća događa se iz nepoznatih razloga. Pročitajte kako prepoznati da se događa vama, koji su rizici koji mogu dovesti do nje, kako izgleda liječenje te koje su moguće posljedice na buduće trudnoće

U normalnoj trudnoći jajašce se oplodi u jajovodu i putuje do maternice, gdje raste i razvija se u nekoliko narednih mjeseci. No u izvanmaterničnoj trudnoći oplođeno jajašce ostaje u jajovodu ili otputuje negdje drugdje, ali ne u maternicu. To znači da trudnoća nije održiva, a baš zbog toga može doći do ozbiljnih komplikacija, a ponekad je potrebna operacija ili lijekovi.

žena, tužna Možda te zanima... Najčešći uzroci spontanih pobačaja Trudnoća

Oko dva posto trudnoća su izvanmaternične, što znači da se ne događaju na "pravom mjestu". Neke žene imaju veću vjerojatnost da će ih razviti, a takva trudnoća se može dogoditi nasumično bez nekog posebnog rizika. Donosimo što sve žene u reproduktivnoj dobi trebaju znati o simptomima i uzrocima izvanmaternične trudnoće:

Uzroci su najčešće nepoznati

Oko 50 posto svih izvanmaterničnih trudnoća događa se iz nepoznatih razloga. "Mnogo puta ne znamo zašto se događaju, pacijentice nisu imale neke rizične faktore i ništa nisu mogle napraviti drugačije", kaže Jenny Jaque, docentica za kliničku opstetriku i ginekologiju na Medicinskom fakultetu Sveučilišta Južna Kalifornija.

Kod druge polovice žena liječnici mogu ukazati na specifične čimbenike koji mogu pridonijeti većoj vjerojatnosti za izvanmateričnu trudnoću. Na primjer ako je žena imala operaciju zdjelice ili povijest spolnih infekcija veća je vjerojatnost za ovu trudnoću. "Ovakve situacije mogu dovesti do upala ili oštećenja tkiva što dovodi do toga da jajašce teže putuje niz jajovod u maternicu", dalje objašnjava dr. Jaque za portal The Health.

žensko tijelo Možda te zanima... Tiha infekcija koja dovodi do izvanmaternične trudnoće i neplodnosti Trudnoća

Izvanmaternične trudnoće mogu biti i uzrokovane i nekim urođenim poremećajima koji utječu na oblik i funkciju jajovoda ili se mogu pojaviti ako žena ostane trudna nakon kirurškog zahvata.

4 stvari na koje morate paziti u ranoj trudnoći

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Kako prepoznati simptome?

Prvi znak izvanmaternične trudnoće je oštra i stalna bol u donjem dijelu trbuha. Ako je žena napravila test na trudnoću i počela osjećati tu vrstu boli, važno je odmah otići kod liječnika. "Maternica se rasteže kako bi se smjestio rastući embrij, ali drugi organi poput jajovoda nisu. Ako je jajašce na krivom mjestu i počinje rasti, to bi moglo oštetiti ili dovesti do puknuća, što može uzrokovati teške bolove i krvarenje", kaže dr. Jaque.

Normalno je da žena prestane dobivati menstruaciju kada ostane trudna, ali to isto vrijedi za normalnu i izvanmaterničnu trudnoću. No, žene koje imaju izvanmaterničnu trudnoću mogu doživjeti krvarenje, ako su organi više oštećeni ili dođe do puknuća kao rezultata izvanmaternične trudnoće, može doći do teškog gubitka krvi i simptoma kao što su vrtoglavica, umor i kratkoća daha.

trbuh Možda te zanima... Implantacijsko krvarenje ili znak rizične trudnoće? Trudnoća

Ponekad, kod rane trudnoće liječnik može dijagnosticirati stanje bez da su se pokazali prvi simptomi. "Ako je test na trudnoću pozitivan i njezina razina hormona nije kakva bi trebala biti, ili ako ono što vidimo na ultrazvuku nije dobro, onda počinjemo sumnjati na izvanmaterničnu trudnoću", kaže dr. Jaque. Dodatni testovi mogu dijagnosticirati izvanmaterničnu trudnoću

Zašto neke žene imaju lažnu menstruaciju u trudnoći?

Rizici koji mogu dovesti do izvanmaternične trudnoće

Istraživanja pokazuju da rizik od izvanmaternične trudnoće može biti povezan i s dobi žene. Jedno iransko istraživanje objavljeno 2014. godine pokazalo je da žene u dobi od 27 do 32 godine imaju 3,9 put veći rizik nego žene u dobi od 26 godina i mlađe. Taj broj se penje na 4,3 puta ako je žena u dobi od 33 do 39 godina i 9 puta ako žena ima 39 godina i više.

Nije jasno zašto starije žene imaju veći rizik od izvanmaternične trudnoće, napisali su autori istraživanja, ali neki stručnjaci vjeruju da imaju veću vjerojatnost zbog oštećenja i ožiljaka na jajovodima, infekcija ili promjena koje su vezane uz dob.

Možda te zanima... Posljedice klamidije i neliječene infekcije HPV-om na plodnost Trudnoća

Žene koje imaju upalnu bolest zdjelice, kao rezultat neliječenih infekcija kao što gonoreja i klamidija, imaju veći rizik od izvanmaternične trudnoće. Također kao i žene koje su imale prethodne operacije zdjelice. "Čak i nešto što nije toliko povezano s reproduktivnim organima kao operacija "slijepog crijeva" tj. apendektomija može dovesti do ožiljaka i komplikacija", dodaje liječnica. Neka istraživanja također povezuju pobačaje i izvanmaterničnu trudnoću, ali drugi znanstvenici nisu našli tu poveznicu. 

Endometrioza je stanje u kojem tkivo maternice raste izvan maternice, također može dovesti do razvoja ožiljaka u jajovodima i povećati rizik. Istraživanja pokazuju da žene koje puše ili imaju partnera koji puši imaju veći rizik. Odnos između pušenja i izvanmaternične trudnoće nije potpuno objašnjen, ali istraživanja na životinjama pokazuju da udisanje dima od cigareta može narušiti kontrakcije mišića koji olakšavaju gibanje kroz jajovode.

Pretrage koje biste trebali napraviti prije trudnoće

Ivana Crnković Možda te zanima... 'Nakon odstranjenja jajovoda i 4 in vitro oplodnje, napokon sam trudna' Roditelji

Kako izgleda liječenje i koje su posljedice?

Vrlo malo embrija može preživjeti izvan maternice i ako embrij preživi i nastavi rasti može ugroziti zdravlje žene i buduću plodnost. Zato je izuzetno važno djelovati na vrijeme. Kada se izvanmaternična trudnoća dijagnosticira rano, embrij je vrlo malen, žena se može liječiti Metotrexatom, lijekom koji uništava brzo rastuće stanice. Nakon što se lijek primjeni prati se je li trudnoća završila uz pomoć testiranja hormona. Nakon liječenja ovim lijekom važno je da se lijek potpuno očisti iz tijela, za što je potrebno oko tri do šest mjeseci.

Mogu li zatrudnjeti s oštećenim jajovodom?

Ponekad je potrebna laparoskopska operacija za uklanjanje embrija, za koju se smatra da je minimalno invazivna. U slučajevima kada izvanmaternična trudnoća ošteti ili probije jajovode ili druge organe, možda će trebati opsežnija hitna operacija.

Žene koje su liječene zbog izvanmaternične trudnoće mogu ponovno zatrudnjeti i iznijeti trudnoću, iako je onda rizik od druge takve trudnoće veći. Važno je razgovarati sa svojim liječnikom o specifičnim rizicima koji su mogli doprinijeti da se razvije izvanmaterična trudnoća i pažljivo planirati sljedeći pokušaj.

žena, trbuh Možda te zanima... Kako spriječiti ponavljanje izvanmaternične trudnoće? Trudnoća
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Mama dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Mama te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • iba

    Bok ja sam imala izvanmaternicnu trudnocu i cistu 3cm osla sam u bolnicu zato jer me boljelo ispod stomaka i operirali su me dva dana sam bila i dosla kuci u utorak idem vadit konce e sad sta bi smijela ja jest ?I dal je netko ostao trudan jer meni su izvadili ljevi jajnik desni imam ? Rekli su mi kad budem htijela djecu da se njima javim umjetnom opodnjom kao da ovako necu bas moc ostat trudna dal je neko imao istu takvu situaciju

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.