Trudnoća Trudnica 11. rujna 2018.

Objava trudnoće pokazuje tajnu patnju nakon gubitka bebe

Foto: Facebook/Chelsea Karr
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

'Nikada ne čujete o iskustvu izlaska iz rodilišta praznih ruku nakon gubitka djeteta. Dolazi vam mlijeko, a nemate bebu koju možete hraniti, osjećate fizičku i trajnu psihičku bol. Imate prazan krevetić u kojem je trebala spavati beba koja više nije s vama. Dobivate svoju prvu menstruaciju kada biste još trebali biti trudni'

'Rainbow baby' ili 'dijete nade' termin je koji mnogi roditelji koriste za dijete začeto nakon spontanog pobačaja ili mrtvorođenja. Takve trudnoće mogu biti zrake sunca roditeljima koji su proživjeli potresnu tragediju gubitka djeteta. Ali, često su buduće mame i tate nervozni i tužni slaviti novu trudnoću, upravo zbog opreza nakon svega kroz što su prije prošli. 

Možda te zanima... Fotografije koje pokazuju bol i prazninu zbog gubitka djeteta Trudnoća

Fotografkinja Chelsea Karr odlučila je ne bojati se i proslaviti novi život prije nego što rodi. U seriji moćnih fotografija, ova mama ponosno stoji držeći svog nerođenog sina nakon teškog gubitka i mrtvorođenja svoje kćeri

Chelsea i njezin suprug Hollis bili su jako uzbuđeni kada su saznali da će postati roditelji po drugi put u lipnju 2017. godine. "Samo nekoliko dana nakon drugog rođendana našeg sina Olivera, saznali smo da ćemo dobiti djevojčicu i bili smo jako uzbuđeni", govori Chelsea. 

Par je odlučio čekati do ultrazvuka u 20. tjednu prije nego sretnu vijest podijele s prijateljima i obitelji. Uostalom, nakon kombiniranog probira, otkrili su kako Chelsea ima nisku plazmu proteina (PAPP-a) te nisu htjeli nešto ureći. 

Ali, već na sljedećem pregledu, dobili su sretnije vijesti. "Djevojčica se razvijala savršeno i dobili smo rezultate testa kako nema Edwardsov sindrom", govori i dodaje kako su se u 22. tjednu trudnoće napokon osjećali dovoljno sigurno da podijele sretnu vijest s drugima. 

Možda te zanima... 'Objavila sam trudnoću rano u slučaju spontanog pobačaja' Trudnoća

Nažalost, već u 24. tjednu, roditelji su saznali kako njihova djevojčica više nije živa. "Probudila sam se s grčevima i glavoboljom, ali pomislila sam kako se samo radi o još jednom trudničkom simptomu pa sam samo popila puno vode. Međutim, beba je uvijek bila aktivna između 8.30 i 9.30 ujutro, a tada je bilo već 10 i nisam osjetila nijedan njezin pokret."

Chelsea se nakon toga zabrinula, nazvala svoju liječnicu i odmah otišla u bolnicu gdje su je pregledali i priopćili joj tužne vijesti. Naime, ova mama imala je prijevremeno odljuštenje posteljice, poremećaj zbog kojeg se posteljica ljušti prije poroda djeteta. To može smanjiti ili potpuno blokirati opskrbu kisika i nutrijenata te uzrokovati krvarenje kod majke. 

Mama je tu noć morala roditi svoju kćer koju je nazvala Chloe Jade. "Bila sam bijesna, tužna i ljuta na svoje tijelo jer me iznevjerilo", govori. Nakon toga, dijagnosticirali su joj Faktor V - Leiden (FVL), najšire rasprostranjeni nasljedni faktor rizika za trombofiliju, odnosno za stvaranje krvnog ugruška i razvijanje tromboze. 

'Putovanje kroz gubitak djeteta najteže je putovanje u životu'

"Nikada ne čujete o iskustvu izlaska iz rodilišta praznih ruku nakon gubitka djeteta. Dolazi vam mlijeko, a nemate bebu koju možete hraniti, osjećate fizičku i trajnu psihičku bol. Imate prazan krevetić u kojem je trebala spavati beba koja više nije s vama. Dobivate svoju prvu menstruaciju kada biste još trebali biti trudni. Patnja svega toga okidač je patnje gubitka vašeg djeteta", govori Chelsea. 

Međutim, samo dva mjeseca kasnije, pojavila se nada i Chelsea je saznala kako je ponovno trudna. Ovoga puta, buduća mama imala je mnoge sumnje. Iako je htjela čekati barem nekoliko mjeseci prije nego ponovno pokuša zatrudnjeti, dogodilo se neplanirano i bila je prestravljena. Ovoga puta, suprug i ona odlučili su biti još oprezniji i poduzeli sve mjere koje su mogli. 

Trudnica Možda te zanima... 'Tuga nakon spontanog pobačaja ostaje i u novoj trudnoći' Trudnoća

Chelsea je trenutno prešla 35. tjedan trudnoće i iako će uskoro upoznati svog sinčića, ističe kako se još uvijek osjeća tjeskobno i krivo svaki put kad osjeti sreću zbog nove trudnoće. Zbog toga je snimila emotivne fotografije i istovremeno odala počast svojoj djevojčici, ali i dječaku kojeg će uskoro upoznati.

"Čak i nakon što ova beba stigne na svijet, zauvijek ću slaviti svoju kćer. A, ako sam nešto naučila iz svega, to je da ne postoji isti način žalovanja. Nikada nemojte reći majci kako bi se trebala osjećati zbog gubitka svog djeteta, da nastavi dalje sa životom ili bilo koji drugi 'pametni' savjet."

Možda te zanima... Ubrajate li bebe anđele kad vas pitaju koliko djece imate? Roditelji

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.

Vezani članci