Trudnoća Planiranje trudnoće 20. prosinca 2016.

Trudnoća unutar 6 mjeseci nakon spontanog smanjuje šansu za ponovnim pobačajem

par, seks, krevet
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Nakon spontanog pobačaja ne morate čekati šest mjeseci. Zaključak je to opširnog istraživanja škotskih znanstvenika, a savjet je oprečan onom Svjetske zdravstvene organizacije

Šansa za ponovnim pobačajem gotovo za petinu je manja ako do nove trudnoće dođe unutar šest mjeseci. Zaključak je to opširnog istraživanja škotskih znanstvenika, koji su proučavali 16 raznih studija i više od milijun žena. Savjet je oprečan onom Svjetske zdravstvene organizacije, koja kaže da treba pričekati barem šest mjeseci do novog pokušaja.

Žene koje su ranije ponovno zatrudnjele imale su 18 posto manje pobačaja te 21 posto manju šansu da će se dijete roditi prijevremeno. Škoti ne znaju razlog, ali pretpostavljaju da bi moglo imati veze sa zaostalom folnom kiselinom u organizmu majke. U svakom slučaju, parovima je umirujuća spoznaja da se neće ponoviti loš scenarij ako zatrudne prerano. 

Nakon spontanog pobačaja ne treba odgađati trudnoću?

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.