Trudnoća Trudnica 03. rujna 2018.

Ispovijest mame: Zašto sam pušila kroz cijelu trudnoću

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

'Pušila sam iza kuće; dvije, tri cigarete dnevno. Uvijek kriva, uvijek zahvalna. Moj ih je muž pokušao sakriti. Našla sam ih. Prijatelji su mi kupovali cigarete', mama Alyssa iskreno priznaje da je pušila, ali i koliko je patila jer je imala prenatalnu depresiju

Alyssa McBryant je mama dvoje djece i kolumnistica. U svojoj ispovijedi na portalu Scarymommy odučila je napisati sve o nikotinskoj ovisnosti, pušenju tijekom trudnoće, strahu od osuđivanja, ali i borbi s prenatalnom depresijom.

"Počnimo od početka: moj prvi sin "slučajno" se dogodio. Bilo je ovako: 'Ako se sada seksamo, zatrudnjet ćemo. Zašto ne?'. Začeli smo ga nakon duge noći u kojoj smo pili i pušili u nekom klubu", tako svoju iskrenu priču počinje mama Alyssa.

Prije trudnoće pušila je kutiju cigareta dnevno nekoliko godina, imala je ADHD i nije trošila lijekove, ali je imala stalno potrebu za različitim stimulansima poput Red Bulla. Čim je ostala trudna shvatila je da je pušenje njezin veliki problem. "Nisam bila povremeni pušač. Bila sam pušač koji izađe iz kreveta, prebaci se na kauču, zapali cigaretu i popije Red Bull. Dakle, kada je test za trudnoću pokazao dvije plave linije, bili smo oduševljeni - osim jednog malog detalja. Odmah sam nazvala jedinu primalju u gradu koja mi je rekla da uzimam korijen valerijane kako bih lakše prestala pušiti", dalje je napisala. 

Možda te zanima... Šokantna snimka: Kako beba u trbuhu reagira kad mama puši Trudnoća

Međutim, korijen valerijane joj nije pomogao, a ona se osjećala loše jer nije mogla prestati pušiti. "Plakala sam na ultrazvučnom pregledu kada sam sina vidjela prvi put. Plakala sam jer nisam bila sigurna jesam li napravila veliku, veliku pogrešku što me činilo groznom osobom, a ovo je dolazilo željela ja to ili ne. Prenatalna depresija primila me za vrat i tresla me jako. I nisam prestala pušiti", opisala je svoje početke trudnoće. 

trudnica trudnoća Možda te zanima... 6 savjeta kako smanjiti stres i tjeskobu u trudnoći Trudnoća

Borila se s depresijom i nije mogla prestati pušiti

"Većina ljudi ne zna da prenatalna depresija nije neuobičajena. Ne znaju da vas može dovesti na nesretnu stazu kao i obična depresija: smanjuje interes za život, svemir i sve. Jedino želite spavati. Duboka, očajna tama. I najstrašniji plan koje može postojati: ozbiljne suicidalne misli, one koje dolaze s planom. Jedini razlog zašto to nisam napravila je što nisam željela ubiti dijete. Sve to znači da sam svu snagu potrošila da ostanem živa, održavajući disanje kroz napade panike, održavajući se da se ne ubijem. Nije mi ostalo ništa snage kako bih se borila s nikotinom", dalje je objasnila mama.

Rasprava o pušenju u trudnoći

Pušila sam dvije, tri cigarete dnevno i osjećala krivnju

"Tako sam pušila. Pušila sam iza kuće; dvije, tri cigarete dnevno, uvijek kriva, uvijek zahvalna. Moj ih je muž pokušao sakriti. Našla sam ih. Prijatelji su mi kupovali cigarete. Pušila sam u automobilu najbolje prijateljice, pognuta, kako nitko ne bi vidio moj trudnički trbuh. Kad je konačno postalo jasno da trebam psihijatrijsku pomoć, sada znam da smo to trebali shvatiti ranije, bojala sam se reći svom liječniku da pušim", opisala je svoje stanje u trudnoći.

Možda te zanima... 10 stvari koje trudnice ne bi trebale skrivati od ginekologa Trudnoća

Znala je da je to krvio, ali i da ću stalno slušati predavanja. Stalno se bojala osuda, njezina mama nije ni znala da je pušila devet mjeseci. Priznala da je pušila čak i kad su počeli trudovi. 

Marihuanom protiv mučnina u trudnoći?

Rođenje djeteta sve je promjenilo

Preokret u njezinom životu dogodio se kad je rodila dijete. "Kad je moj sin rođen, bila sam toliko zauzeta bolničkim procedurama, toliko zauzeta mama koja se brinula što osoblje radi i pazila da beba ne dobije adaptirano mlijeko, da je miran i da ga ne obrežu te sam doslovno zaboravila na cigarete. Bila sam previše zauzeta dojenjem. Zapela sam u bolničkoj sobi, u ta četiri zida, tri dana. A kad sam izašla, u nekom trenutku izmaglice, shvatila sam da nisam pušila danima. Više nikad nisam pušila", napisala je mama.

Iako je danas sve iza nje, više nikad nije pušila (rodila je još jedno dijete) osjeća grižnju savjesti. "I dalje se brinem. Prestrašena sam da su kemikalije nešto napravile, udarile kromosom, preokrenule gen ili dva: stvorila bombu u njemu. Rak. Mentalnu bolest", piše dalje. Na kraju dodaje da nije željela nauditi svom djetetu, ali zbog depresije jednostavno nije mogla prestati pušiti.

mama, beba, depresija, žena Možda te zanima... Mrzila sam trudnoću i nisam se zaljubila na prvi pogled u dijete. Kakva sam ja to majka? Roditelji

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.