Trudnoća Trudnica 15. svibnja 2018.

Alkohol u trudnoći smanjuje djetetov IQ

alkohol trudnoća trudnica
Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Čak i umjereno ispijanje alkohola, što znači od jedne do šest čaša tijekom tjedan dana, utječe na djetetov kvocijent inteligencije

Studija znanstvenika sa Sveučilišta Oxford i Bristol pokazala je da ispijanje i jedne ili dvije čaše vina tijekom trudnoće može utjecati na smanjenje djetetove inteligencije. Istraživači su usporedili ispitivanja inteligenciju 4000 djece s količinom alkohola koju su pile njihove majke tijekom trudnoće.

Zaključak je da čak i umjereno ispijanje alkohola, što znači od jedne do šest čaša tijekom tjedan dana, utječe na djetetov kvocijent inteligencije. Stručnjaci kažu da je utjecaj mali, ali da još jednom naglašava tezu da je neophodno izbjegavati alkohol u trudnoći, pa i najmanjih količina.

trudnica alkohol Možda te zanima... Smiju li trudnice povremeno popiti čašu piva ili vina? Trudnoća

Prva tri mjeseca trudnoće najvažnija

Alkohol može najviše naštetiti djetetu prva tri mjeseca trudnoće,kad se razvijaju organi. Ponekad može uzrokovati i spontani pobačaj. Novorođenčad majki koje su konzumirale alkohol često se rađa manja, izrazito manjeg opsega glave te specifičnog izgleda lica. To se naziva fetalni alkoholni sindrom (FAS). 

"S obzirom na djelovanje alkohola tijekom trudnoće događaju se vidljive morfološke promjene, a svakako se događaju i promjene u mozgu. Razvoj takve djece u ranoj dojenačkoj, a posebno u kasnijoj dobi, može biti usporen. Pokazalo se da mogu nastati problemi rasuđivanja i inteligencije", potvrdila je i pedijatrica Giovana Armano

trudnica trudnoća alkohol Možda te zanima... Koliko je stvarno štetan alkohol u trudnoći? Trudnoća

I malo alkohola u trudnoći može umanjiti IQ djeteta

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.