Trudnoća Trudnica 26. veljače 2015.

Koliko je stvarno štetan alkohol u trudnoći?

trudnica trudnoća alkohol
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Mnoge buduće majke nisu sigurne mogu li čašom vina naštetiti bebi u trbuhu. Ima li dopuštene donje granice za konzumaciju alkohola u trudnoći ili je izričito zabranjen?

Mnoge trudnice su konzumirale alkohol u prvih mjesec, dva trudnoće dok još nisu ni bile svjesne da su trudne. I mnoge buduće majke imaju grižnju savjesti da su čašom vina naštetile malom biću koje raste u njima. Korisnica scarlett otvorila je temu na forumu i postavila pitanje: "Inače ili ne pijem alkohol ili popijem jako rijetko. U zadnjih mjesec, dva zaredale su mi se neke posebne prigode: rođendani pa prijatelj na moru radi svoju rakiju koju smo morali probati. Nisam popila puno, ali rakija je dosta jaka. Osjećala sam se pijano od par čaša. Sad sam saznala da sam trudna, to jest već sam bila trudna kad sam pila sav taj alkohol. Čitala sam malo po internetu. Kažu da bebi ne šteti bebi ako se i popije malo alkohola na početku trudnoće. Svejedno, brinem se. Zanima me kako ste vi, jeste li pile alkohol dok ste bile trudne?"

Javila se MalaMuca i podijelila svoje iskustvo s ostalim budućim i sadašnjim mamama: "Izlazila sam, i pila i pušila, sve dok nisam saznala da sam trudna u 7. tjednu. Alkohol sam odmah izbacila, a cigarete sam smanjivala malo po malo dok nisam i prestala pušiti. Sad sam u 25. tjednu i bebica je super. Ne moraš se gristi zbog toga kad si popila na rođendanima. Ja sam protiv pijanstva u trudnoći, ali mislim da je u redu ako popiješ čašu crnog vina ili jedno pivo."

Kad vi pijete, pije i vaše dijete

Kad trudnica popije alkoholno piće, ono putuje kroz placentu u djetetov krvotok i dalje u organe. Količina alkohola u djetetovoj krvi ostaje visoka puno duže nego kod majke. Jetra je jedan od zadnjih organa koji se do kraja razvija u djeteta u trbuhu, stoga vaše dijete ne može procesuirati alkohol kao vi. Korisnica Nalah pobornica je totalne apstinencije tijekom trudnoće: "Apsloutno mi ne pada na pamet. Ni radler, ni pivo, ni čaša vina pa čak ni Griotta." 

Dosta trudnica čulo je za fetalni alkoholni sindrom. Kod njega je bitno naglasiti da se najčešće događa kod djece čije su majke alkoholičarke, iako to nije jedino pravilo. Dr.sc. Senka Sabolović Rudman, dr.med. i uži specijalist fetalne medicine i opstetricije, objasnila je što je to točno fetalni alkoholni sindrom (FAS): "Danas je dobro poznato da konzumiranje alkohola u trudnoći povećava rizik za razvoj fetalnog alkoholnog sindroma. Karakterizira ga niža porođajna masa novorođenčadi te prenatalni i postnatalni poremećaj u rastu i razvoju. Dijagnoza podrazumijeva i deformacije lica, rascjep nepca te malformacije unutarnjih organa kao i srčane mane, neobično oblikovane genitalije i mokraćne putove te poremećaj u psihičkom i psihomotornom razvoju. U kasnijoj dobi može biti povezan s poteškoćama u učenju, čitanju i socijalnoj adaptaciji."

Može li povremena 'čašica' naštetiti bebi?

ProudMomy napisala je: "Ja sam popila čašu radlera na svom vjenčanju iako sam znala da sam trudna. Dijete mi je živo i zdravo. Ako sam zato ne-majka, neka sam. Svakodnevno u organizam unosimo sve i svašta, a da ni ne znamo." Nema službeno dopuštene količine alkohola koja nije štetna za vrijeme trudnoće no, od čaše vina tjedno zasigurno je manja mogućnost od stvaranja dugoročnih problema vašem djetetu nego od redovite konzumacije.

Važno je zapamtiti da najviše možete naštetiti djetetu prvih tri mjeseca trudnoće kad se organi razvijaju. Ponekad alkohol može uzrokovati i spontani pobačaj. Dr.sc. Senka Sabolović Rudman savjetuje: "Česte su polemike o količini alkohola koja je potencijalno štetna za plod. Ne postoji donja granica ispod koje bi trudnicama konzumacija alkohola mogla biti preporučena bez potencijalne štetnosti, to jest rizika za plod. Stoga je najsigurnije posve se odreći alkohola. Znanstvene studije govore u prilog hipotezi da i vrlo malo popijenog alkohola ili pojedinačni ekscesi s alkoholom mogu štetiti nerođenom djetetu."

trudnica trudnoća alkohol | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

MarijaŠ opisala je svoje iskustvo: "Saznala sam da sam trudna netom iza Nove godine, dakle popilo se žestice i vina za Božić i Novu godinu. Evo, sinčić je tu kraj mene. U trudnoći nisam ni okusila alkohol, ali ne smatram lošim osobama one koje popiju povremeno. Svatko zna što i kako mu paše. Nekad ni ne znamo što jedemo i pijemo."

Povremena konzumacija alkohola tijekom trudnoće izbor je svake žene i stvar odluke što ona misli da je najbolje i najmanje štetno. Nedvojbeno je da alkohol različitim mehanizmima utječe na embrionalni i fetalni razvoj. Ali isto tako, ne možemo ni tvrditi da će od jedne čaše vina dijete imati problema. "Istraživanja su većinom rađena na ženama koje su bile alkoholičarke te su nastavile s konzumacijom alkohola kontinuirano tijekom trudnoće. Sve te probleme nećete imati ako s vremena na vrijeme popijete čašu crnog ili bijelog vina, dakle ako se radi o zaista rijetkoj i prigodnoj konzumaciji alkohola", rekla je doktorica Senka Sabolović Rudman te za kraj poručila: 'Ipak, prije konzumacije svake 'čašice alkohola' sjetite se tvrdnje da što vi popijete, popije i vaše dijete. Sigurna sam da ćete odbrati sigurniji put i odustati od konzumiranja alkohola i izlaganja vašeg djeteta njegovom štetnom učinku."

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.