Trudnoća Beba u trbuhu 13. travnja 2016.

Utječe li prenatalna depresija majke na dijete?

trudnica, trbuh
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Za razliku od postnatalne depresije, majka ne može zaštititi dijete od posljedica neliječene depresije dok je ono još u maternici pa tinejdžeri, čije su majke imale depresiju, mogu imati znatno veći rizik obolijevanja od svojih vršnjaka

Tinejdžeri mogu imati znatno veći rizik obolijevanja od depresije ako su njihove majke bile u takvom stanju tijekom trudnoće, pokazalo je istraživanje. Istraživači upozoravaju da dodatna prijetnja postoji za 18-godišnjake, jer oni su 1,5 put izloženi većem riziku od ove bolesti. Istraživanje je također otkrilo da postoji bitna razlika između prenatalne depresije koja se javlja u trudnoći i postnatalne koja utječe na majku nakon što se dijete rodi.

Hormon stresa igra ključnu ulogu

Hormon stresa u utrobi vjerojatno igra ključnu ulogu, a to je zato što ne postoji veza između depresije oca i mentalnog statusa djeteta kao tinejdžera. Istraživanje je analiziralo i roditelje i djecu, a vođa istraživanja Rebecca Pierson zaključila je da postoji rizik za nerođeno dijete od prenatalne depresije majke. Naime, za razliku od postnatalne depresije, majka ne može zaštititi dijete od posljedica neliječene depresije dok je ono još u maternici.

Tri najveća straha u trudnoći

Koju terapiju protiv stresa smijem koristiti u trudnoći?

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.