Trudnoća Trudnica 24. travnja 2017.

Trudnice manje piju alkohol zahvaljujući upozorenjima

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Prema novom istraživanju, stopa žena koje piju alkohol tijekom trudnoće je u padu, a čini se da je to povezano s novim znakovima upozorenja

Opasnosti od pijenja alkohola tijekom trudnoće više puta su istaknute, ipak, mnoge žene i dalje konzumiraju alkohol dok očekuju bebu. Međutim, te su stope ipak sada smanjene za oko 11 posto.

Novo istraživanje sa Sveučilišta u Oregonu tvrdi kako bi to moglo biti zahvaljujući znakovima upozorenja koji detaljno opisuju opasnost od konzumacije alkohola tijekom trudnoće. Ti se znakovi pojavljuju na prodajnim mjestima u određenim državama SAD-a, a prema istraživanjima iz Journal of Health Economics, oni djeluju.

trudnica alkohol Možda te zanima... Smiju li trudnice povremeno popiti čašu piva ili vina? Trudnoća

Autori istraživanja usporedili su podatke iz 24 države koje su objavile ovo upozorenje s državama koje nisu, koristeći podatke iz National Vital Statistics Natality Detail Files koji povlače informacije iz rodnih listova. Koristili su podatke od 1989. godine, kad je prvi put objavljen utjecaj alkohola na fetuse, do 2010. godine. Također, koristili su podatke iz Behavioral Risk Factor Surveillance System, koji prikuplja informacije o ženama koje su same prijavile upotrebu alkohola putem telefonskih anketa.

alkohol trudnoća trudnica | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

Kad su usporedili sve te podatke, istraživači su otkrili da ova upozorenja zaista mogu pomoći u smanjivanju stope pijenja alkohola tijekom trudnoće. Neke trudnice nemaju pristup obrazovnim resursima o učincima alkohola na trudnoću te objavljivanje upozorenja svakako pomaže ženama da razumiju te rizike.

alkohol trudnoća trudnica Možda te zanima... Alkohol u trudnoći smanjuje djetetov IQ Trudnoća

"Znakovi djeluju", izjavio je autor istraživanja Gulcan Cil. "11 postotno smanjenje stope konzumacije alkoholnih pića u trudnoći nije trivijalno."

Možda je vrijeme da se takvoj akciji pridruže i druge države te pomognu podsjetiti mame na utjecaj koji koktel ili boca vina mogu imati na njihovu bebu.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.