Trudnoća Trudnica 10. prosinca 2017.

Savjeti kako lakše prestati pušiti u trudnoći

cigareta pušenje
Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Kad ste trudni, cigarete više ne utječu samo na vas već i na nerođeno dijete, što je naveći motivator većini budućih mama da prestanu pušiti

Za veliki broj žena pušača, vijest da su ostale u drugom stanju najjači je motiv da prestanu pušiti. No, to je i vrijeme kada im je potreban savjet o izboru osiguranih pomoćnih sredstva kao i o ublažavanju simptoma apstinencije. Da biste napravili dobar izbor, obratite se svom liječniku.

Pomoćna sredstva za prestanak pušenja

Terapija zamjene nikotina zasniva se na kontroliranoj primjeni supstanci sličnih nikotinu (pa i nikotina), ali u malim količinama. Važno je napomenuti da se tijekom primjene ove terapije pacijent ne izlaže štetnom djelovanju katrana, ugljikmonoksida i drugih toksičnih komponenti duhanskog dima.

pušenje cigareta Možda te zanima... Pušenje u trudnoći mijenja DNK beba Trudnoća

Pomoćna sredstva ove terapije (flasteri, žvakaće gume, inhalatori, tablete) mogu se kupiti u ljekarnama bez liječničkog recepta, ali je ipak poželjno obratiti se liječniku, a osobito ako se želite odviknuti pušenja tijekom trudnoće.

Nikotinski nazalni sprej odgovarajući je izbor za “teške” pušače, koji osjećaju naglašene simptome apstinencije, a primjenjuje se od 10 do 15 puta dnevno. Ipak, ovo sredstvo odvikavanja nije preporučljivo za primjenu u trudnoći.

Možda te zanima... 10 stvari koje trudnice ne bi trebale skrivati od ginekologa Trudnoća

Alternativne terapije

Akupunktura i hipnoterapija učinkovite su i osigurane metode odvikavanja od pušenja. Prvi se zasniva na djelovanju na akupunkturne točke, čime se postepeno umanjuje potreba za cigaretama (do potpunog gubitka), a hipnoterapijom se kontrolirano djeluje na centre u mozgu koji reguliraju navike.

Razumljivo, obje metode treba obavljati osoba koja ima neophodne kvalifikacije za obavljanje liječenja akupunkturom, odnosno hipnoterapije.

trudnica cigarete trudnoća Možda te zanima... Pušenje u trudnoći može trajno utjecati na bebin mozak Trudnoća

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.