Trudnoća Trudnica 10. siječnja 2014.

Rasprava o pušenju u trudnoći

pušenje trudnica cigareta
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Usprkos dokazano štetnom utjecaju pušenja tijekom trudnoće na bebino zdravlje, u Hrvatskoj puši 26.2 posto trudnica. Neke su u našem forumu objasnile zašto nisu prestale pušiti navodeći da zbog toga nisu loše majke

Rođenje djeteta niske porođajne težine, veća smrtnost novorođenčadi, izvanmaterična trudnoća, nepravilan razvoj fetusa te prerani porod samo su neke od mogućih štetnih posljedica pušenja tijekom trudnoće. Usprkos svim ovim znanstveno dokazanim činjenicama, u Hrvatskoj prema nekim istraživanjima puši čak 26.2 posto trudnica.

 Čitateljica Tara, zabrinuta zbog svoje trudne sestre koja ne želi prestati pušiti, u našem je forumu pokrenula temu o pušenju u trudnoći te se pita je li za organizam i bebu štetan nagli prestanak pušenja kao što navodno neki liječnici govore.

"Moja sestra je veliki pušač, a nedavno je saznala da je trudna. Ja sam prestala pušiti kad sam zatrudnjela, pa sam opet počela, ali ona kaže da nema šanse da prestane! Od doktorice je čula da je za organizam veći šok naglo prestati pušiti nego nastaviti pušiti u trudnoći. Što mislite o tome?“, pitala je Tara.

Šok za organizam

Da bebi ne može štetiti nekoliko cigareta dnevno od svog je liječnika čula i čitateljica ProudMomy koja se, iako je mislila da će to svakako učiniti, tijekom trudnoće ipak nije odrekla nikotina.

"Ja sam bila strastveni pušač i nisam prestala puštiti u trudnoći. Smanjila sam prvo na pet do šest cigareta dnevno pa na tri. Deset dana prije poroda prestala sam skroz, nije mi pasalo. Nakon poroda opet sam počela, ali isto tri cigarete. Sada već više od četiri mjeseca ne pušim, iskreno se nadam da više ni neću. Uvijek sam mislila da ću prestati čim ostanem trudna, ali bila sam toliko neuračunljiva, da mi je i ginekolog rekao da je manja šteta od tih par cigareta, nego od tolike nervoze. Sebično, ali ja sam mu vjerovala“, napisala je ProudMomy.

Sličan savjet od svog liječnika dobila je i čitateljica Marianne koja je na našoj Facebook stranici napisala kako je rodila dvoje zdrave djece unatoč pušenju tijekom trudnoće te da se zbog toga ne smatra lošom majkom. Cigarete se nije odrekla niti čitateljica TanjaM koja smatra da nije imalo smisla raditi šok organizmu, kada su svi štetni spojevi ionako bili u njoj tijekom najbitnijeg razvoja bebe.

Štetne posljedice za razvoj bebe

Ipak, većina naših čitateljica smatra kako je pušenje u trudnoći potpuno neprihvatljivo te da bi se svaka buduća mama trebala prije svega brinuti o mogućim štetnim posljedicama za razvoj bebe, a ne o vlastitim željama i potrebama.

"Ja sam bila pušač prije trudnoće i sama sam sebi govorila da čim saznam da sam trudna, odmah bacam cigarete. Tako je i bilo, prestala sam pušiti bez ikakvih problema i kriza, jer sam znala da mi je trudnoća najveći poticaj na svijetu da se riješim nečega što nije dobro za moju bebu, mene i kućni budžet! Jer ako mi moje dijete ne može biti poticaj da nešto dobro napravim za njega i sebe, onda ništa ne može!“, napisala je mySun.

Čitateljica blondle2010 smatra kako je teorija o "šoku za organizam" samo izgovor za nastavak pušenja, a posebno ističe kako su brojna istraživanja dokazala koliko pušenje, čak i sekundarno, može biti štetno za razvoj djeteta.

Pročitajte više o utjecaju pušenja na plodnost i na zdravlje bebe u trbuh!

Bebino zdravlje na prvom mjestu

Da bebino zdravlje za svaku mamu mora biti na prvom mjestu smatra i mama2girls koja, kako je napisala, ne može razumjeti kako netko može gušiti i trovati nerođenu bebicu, a slično misle i naše čitateljice Sanela i Ivana koje su temu o pušenju u trudnoći komentirale na našoj Facebook stranici.

"Trudna sam i prestala sam pušiti. Ako se ne možete ostaviti cigareta, to znači da niste spremni učiniti sve za svoje dijete i da ste si vi na prvom mjestu...“, stroga je Sanela, a čitateljica Ivana zaključuje da je riječ o sebičnim osobama.

"Oba puta sam prestala čim sam ugledala plus. I nije mi palo na pamet pušiti cijelu trudnoću, a ni za vrijeme dojenja! Eto koliko je teško! Ne mislim da sam zato neka super mama, ali sam učinila sve što je u mojoj moći da djeci podarim zdrav početak života. Da sam nastavila pušiti, možda bi i ispale dobro i zdravo, ali zašto bih se kockala sa zdravljem svoje djece?“, pita se Ivana.

Istraživanja su pokazala da se od 46 posto žena koje prestanu pušiti kada saznaju da su trudne, njih 60 do 80 posto vraća pušenju unutar prve godine nakon poroda, no to se nikako ne preporučuje te bi se ta prva godina trebala tretirati slično kao razdoblje trudnoće. Naime, ako žena koja doji puši, štetne supstance iz cigarete, koje se izlučuju u majčino mlijeko, mogu uzorkovati mučnine i probavne smetnje kod dojenčadi.

Jeste li vi prestali pušiti u trudnoći? Uključite se u naš forum i napišite svoje iskustvo!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.