Roditelji Sretna mama 17. ožujka 2016.

Zbog straha od osude 46 posto roditelja laže o ovome

beba mama spavanje
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Nevjerojatnih 46 posto roditelja nije priznalo da dijeli krevet s novorođenčadi svom pedijatru, patronažnoj sestri, posjetiteljima, pa čak i obitelji - zbog straha od osude!

Nedavno provedeno istraživanje otkrilo je nevjerojatnu činjenicu: čak 46 posto mama laže o zajedničkom spavanju s bebom! U istraživanju web stranice Gentle Parenting koje je uključilo 600 roditelja, nevjerojatnih 46 posto roditelja nije priznalo da dijeli krevet s novorođenčadi svom pedijatru, patronažnoj sestri, posjetiteljima i čak obitelji zbog straha od osude

Siguran način spavanja je najvažniji

Istraživanje je naručila Sarah Ockwell-Smith za svoju novu knjigu 'Why Your Baby's Sleep Matters' u kojoj tvrdi da je bolje omogućiti bebi da spava s roditeljima nego je stavljati u krevetić, ako se to radi na siguran način. Važno je reći da većina zdravstvenih stručnjaka savjetuje da beba spava u istoj sobi s roditeljima, ali ne i u istom krevetu. Preporuka je to i Američkog udruženja pedijatara zbog SIDS-a, sindroma iznenadne dojenačke smrti ili smrti u kolijevci. Sarah Ockwell-Smith naglašava da bi se roditelji trebali informirati o pravilima sigurnog sna, ako žele spavati s bebom u krevetu. 

Važno: Kako spriječiti smrt u kolijevci?

Pazite da u snu ne ozlijedite bebu

"Kada se beba rodi, još je vrlo blisko povezana s mamom. Često se mora stavljati na prsa pa je praktično bebu stavljati blizu majčinog kreveta, ili u kinderbet ili kolijevku. S obzirom na to da beba i tijekom dana i tijekom noći često jede, ponekad ju je praktičnije staviti uz sebe pa mama može uzeti bebu u naručje kada zaplače i pomaziti je ili podojiti", kaže pedijatrica Giovana Armano. Upozorava kako kod zajedničkog spavanja svakako treba paziti da se mama u snu nezgodno ne okrene i ozlijedi bebu.

Obloge za dječje krevetiće ubijaju djecu

majka beba tata zajedničko spavanje krevet | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Pravila za siguran zajednički san:

  • vodite računa o tome da kreveti za odrasle svojim dizajnom dojenčadi ne mogu jamčiti sigurnost
  • osobe pod utjecajem sedativa i drugih lijekova, droga ili alkohola, kao i one koje se vrlo teško bude, ne bi smjele spavati s dojenčetom
  • ako majka ima izuzetno dugu kosu, trebala bi ju svezati kako se ne bi zapetljala oko bebina vrata (što se zaista događa)
  • dijete mlađe od godinu dana ne bi smjelo spavati s drugom djecom – braćom i sestrama, nego uvijek s osobom koja može preuzeti odgovornost za njegovu prisutnost u krevetu
  • kod zajedničkog spavanja u istom krevetu, oba bi se partnera trebala ugodno osjećati s tom odlukom. Svatko tko spava u krevetu s dojenčetom trebao bi se osjećati jednako odgovornim za dijete i biti svjestan da je ono tu. Idealno bi bilo da oba roditelja sebe doživljavaju kao primarne skrbnike, sve su to savjeti dr. sc. Jamesa McKenne, ravnatelja Laboratorija za proučavanje sna majki i djece na američkom Sveučilištu Notre Dame

U maminoj blizini duže spavaju i bolje napreduju

Zajedničko spavanje (u istom ili u odvojenim krevetima u istoj sobi) potiče pozitivne kliničke promjene uključujući duže vrijeme spavanja i izgleda da jednostavno bebe čini sretnima. Drugim riječima, osim ako se prakticira na opasan način, spavanje uz majku je dobro za bebu. James McKenna smatra da je glavni razlog zbog kojeg je ova pojava toliko česta, to da bi baš tako i trebalo biti.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.