Trudnoća 23. svibnja 2024.

Studija pokazala da epiduralna može smanjiti rizik od komplikacija na porodu za trećinu

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Još u trudnoći, kad razmišljaju o porodu, mnoge najprije razmišljaju o tome hoće li zatražiti epiduralnu anesteziju ili ne. Najnovije istraživanje pokazalo je da je to višestruko dobro za mamu i bebu!

Kako se približava termin poroda, svaka trudnica razmišlja o tom danu. I ma koliko tekstova i iskustava čule i pročitale, nikad ne možemo znati kako će naš porod na kraju izgledati. No, možemo razmišljati o tom što želimo, a što ne, što bismo mogli prihvatiti, a što nikako ne. Jedna od prvih stvari o kojima razmišljamo je – epiduralna anestezija.

Možda te zanima... Epiduralna: Istina o mogućim nuspojavama za mamu i bebu Trudnoća

I dok svatko ima svoje mišljenje o njoj, pa neke žene ne bi nikad propustile tu pogodnost koja smanjuje bol, druge ju ne žele iz straha od nuspojava ili tek straha od – igle. U svakom slučaju, dobro je znati da imamo izbor. No, istraživanje provedeno nedavno neke će možda iznenaditi, jer – epiduralna anestezija može smanjiti rizik od ozbiljnih komplikacija povezanih s porodom za majke, to to za više od trećine.

Naime, praćenjem trudnica koje su primile ili ne epiduralnu anesteziju, znanstvenici su ustanovili da su žene koje su primile injekciju za ublažavanje bolova imale daleko manju vjerojatnost da se kod njih jave stanja poput sepse i srčanog udara tijekom poroda i u narednim tjednima.

Ove rezultate znanstvenici su iskoristili kako bi ukazali na to da bi lakša dostupnost epiduralne anestezije u Ujedinjenom Kraljevstvu mogla pomoći preokrenuti rastući trend smrti i komplikacija rodilja u rodilištima.

Istraživači su proučavali 567.216 žena koje su bile na porođaju u bolnicama škotskog NHS-a od 2007. do 2019. godine, koje su rodile vaginalno ili neplaniranim carskim rezom. Od toga je njih 125.024 dobilo epiduralnu - injekciju anestetika u leđa.

Studiju su provodili znanstvenici sveučilišta Glasgow i Bristol, a ustanovili su da ovaj ubod iglom koji mnoge trudnice priželjkuju smanjuje rizik od stanja potencijalno opasnih po život, i to za 35 posto, odnosno za trećinu.

Osim tog, pokazalo se da je epiduralna anestezija bila učinkovitija kod žena koje su prerano rodile ili su imale prethodna medicinska ili opstetrička stanja.

„Ovo naglašava potrebu da se osigura pristup epiduralnoj anesteziji, posebno za one koje su najranjivije - žene koje su suočene s većim zdravstvenim rizikom ili su prerano rodile,“ rekla je glavna autorica studije, profesorica Rachel Kearns sa Sveučilišta u Glasgowu.

Inače, rezultati studije objavljeni su tjedan dana nakon što je u Ujedinjenom Kraljevstvu parlamentarna istraga otkrila da je potrebna radikalna promjena u rodilištima, te nakon što je ranija studija provedena u UK pokazala da je smrtnost tijekom poroda ista kao prije dva desetljeća.

Možda te zanima... Rodilišta u Hrvatskoj - Roda objavila podatke za sve bolnice Trudnoća
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Mama dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Mama te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • DebraJKelley

    My real time work with facebook Im making over $2000 a month operating low maintenance. I continued hearing distinctive people divulge to me how an lousy lot of cash they can make on line so I chose to research it. All topics considered, it became all legitimate and has without a doubt changed my life. For more statistics →→→→ www.earn54.com

  • DebraJKelley

    nothing

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.