Trudnoća Porođaj 22. veljače 2022.

”Zbog epiduralne sam jedva preživjela, bila sam mrtva osam minuta”

Foto: Shutterstock ; Iskustvo jedne mame s epiduralnom anestezijom
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Mlada majka Chloe Holbrook (22) iz Engleske jedva je preživjela, nakon što je dobila rijetku reakciju na epiduralnu - srce joj je zatajilo na nekoliko minuta te je stavljena u induciranu komu.

Teške komplikacije epiduralne primjene su rijetke, ali ipak postoje. Majka iz Engleske doživjela je tešku komplikaciju epiduralne anestezije - kolabirala je i bila mrtva osam minuta, nakon što su joj liječnici ubrizgali samo malu količinu lijeka u tijelo. Njezin partner Reece (24) s užasom je gledao kako je pala u nesvijest. Odvedena je na hitni carski rez kako bi rodila njihova sina po imenu Hugo, piše Mirror.

Srećom, mama i beba su se potpuno oporavili. U razgovoru za Mirror, Chloe je rekla: "Uopće ne mogu kriviti Nacionalnu zdravstvenu službu i bit ću im zauvijek zahvalna što su spasili mene i mog dječaka. Ali propustila sam sve o čemu sam sanjala dok sam bila trudna. Nisam čula Hugov prvi plač niti sam gledala kako Reece reže pupčanu vrpcu. Probudila sam se iz kome potpuno dezorijentirana i bez sjećanja, a sve zato što nisam imala znanja o riziku koji nosi epiduralna", rekla je Chloe.

Chloe je primljena u bolnicu u 38. tjednu 14. prosinca prošle godine. Sve je bilo u redu - dok nije pristala na epiduralnu. Chloe je dobila  jaku glavobolju jer joj je krvni tlak pao, prije nego što je došlo do zastoja srca. Liječnici su hitno započeli s masažom srca, a zatim izvršili carski rez u pokušaju da se spasi Hugov život. Dječak na početku nije davao znakove života, ali se oporavio za nekoliko sekundi, dok je Chloe ubrizgan adrenalin.

Prisjećajući se užasnog trenutka, tata Reece je rekao: “Držao sam Chloe za ruke dok su joj davali epiduralnu. Unutar 10 ili 20 sekundi rekla je da ima glavobolju i položili smo je na krevet". Reece je u panici promatrao kako osoblje provodi reanimaciju Chloe, prije nego što su odlučili izvršiti carski rez. Zatim je stavljena u induciranu komu na 10 sati, a sina je prvi put vidjela tek kad se probudila.

Sljedećeg dana oko 11 sati, Reece je posjetio svoju partnericu, ali ona još nije bila pri svijesti. Probudila se nekoliko sati kasnije i tada je po prvi puta upoznala sina. Chloe i beba su napustili bolnicu šest dana kasnije u nedjelju, 19. prosinca - sedam dana prije nego što je zapravo trebala roditi.

"Sjećam se da sam otišla u bolnicu i onda sam iznenada dobila dijete. Bilo je nadrealno. Plakala sam i plakala kad sam prvi put čula što se dogodilo, još uvijek mi se čini da čitam tuđu priču", rekla je Chole. Liječnici su joj nakon toga rekli da nikada nisu vidjeli reakciju poput njene. Chole kaže da su joj liječnici objasnili da rijetka reakcija koju je doživjela pogađa otprilike jednu od 10.000 žena. "Samo želim da žene znaju za rizike koji se mogu dogoditi. Moraju to znati prije poroda kako bi imale vremena za razmišljanje. Bilo bi korisno kada bi žene mogle znati te stvari unaprijed i postavljati pitanja ili čak dobiti letak s ovim informacijama", zaključila je Chloe.

Možda te zanima... 'Nakon 22 sati poroda završila sam na carskom rezu, osjećala sam se krivom' Trudnoća

Epiduralna: Moguće nuspojave

Kao i svaki medicinski postupak tako i ovaj može dovesti do ranih i kasnih komplikacija. Teže komplikacije su prolazno neurološko oštećenje, a vrlo teške su epiduralni apsces ( 0,2 – 3,7 %  na 100 000 ), epiduralni hematom ( 38 na 168 000 ), meningitis ( 0 – 3,5 na 168 000 ).

Nuspojave za mamu 

Rađanje bebe nije lagan posao, a neke mame pretpostavljaju da je bol koju su iskusile potaknuta zbog epiduralne. Zapravo, bolovi su dio poroda, zbog toga se i zove porođajna bol. "Primjerice, često se pogrešno krivi epiduralnu za bol u leđima", govori primalja Kara Manglani. Istina je da se bol u leđima pojavljuje jer se mijenja položaj zdjelice tijekom poroda. 

"Jedan od najvećih strahova budućih majki je da se boje kako će ih epiduralna ostaviti paralizirane", govori ginekolog David Jaspan. Iako su paraliza leđne moždane ili trajna neurološka ozljeda moguće, one su i jako rijetke - 1 na 100 000 žena ih doživi. "Epiduralna je zapravo 'smještena' ispod, gdje relativno čvrsta struktura leđne moždine završava", objašnjava dr. Jaspan.  Neke mame uskraćuju si epiduralnu jer misle kako će ona produžiti porod. Iako je to često mišljenje, mnoga istraživanja potvrdila su kako to ne mora biti slučaj. Manje doze epiduralne omogućuju ženama da mijenjaju položaje tijekom poroda kako bi napredovao. 

Međutim, kao i sa svim lijekovima, rizici postoje. Nasreću, samo ih je nekoliko i većina njih su jako rijetki i mogu biti liječeni brzo i efikasno:

Niski krvni tlak: "Jedan od kratkotrajnih rizika epiduralne je niski krvni tlak, zbog kojeg žene mogu osjećati slabost", objašnjava primalja Manglani. To je jedan od razloga zbog kojeg ginekolozi pažljivo kontroliraju krvni tlak tijekom poroda. 

Svrbež: Kao što je slučaj s mnogim lijekovima za ublažavanje boli, mogli biste osjetiti manji svrbež gotovo bilo gdje na tijelu. "Svrbež se može jednostavno liječiti s Benadrylom i ne utječe na bebu ni na koji način", govori ginekolog Numair Mohammed. 

Temperatura: "Svaki put kad se strani objekt, poput epiduralnog katetera, nađe u tijelu, postoji šansa razvijanja infekcije i potom temperature", objašnjava dr. Mohammed. No, isto tako dodaje kako je to rijedak slučaj s epiduralnom, s obzirom da su sve stroge mjere opreza poduzete. 

Poteškoće s disanjem: U rijetkim slučajevima, lijek se može 'pomaknuti' više uz leđnu moždinu i uzrokovati poteškoće s disanjem. To se može liječiti, ali kao sigurnu mjeru opreza, ženama se tijekom poroda kontrolira razina kisika.  

Glavobolja: Iako je rijetka, epiduralna može uzrokovati ozbiljnu glavobolju. Obično se javlja unutar 48 sati nakon primanja epiduralne, a njezina učestalost je kod 1 posto žena. Ako iskusite glavobolju, posavjetujte se s liječnikom. Ona se liječi mirovanjem, infuzijom i običnim analgeticima te davanjem tzv. 'blood patcha' - krv rodilje injicira se u epiduralni prostor kako bi se zatvorio otvor u duri. 

Nuspojave za bebu

Epiduralna, koja je najčešće kombinacija lokalne anestezije (otupljujućeg lijeka) i narkotika (lijeka za ublažavanje boli), primarno ostaje u epiduralnom prostoru. "Količina krvi koju upije krvotok je minimalna", govori dr. Jaspan. To znači da se ne trebate brinuti oko kratkotrajnih ili dugotrajnih nuspojava za bebu.  

U rijetkim slučajevima, jako niski krvni tlak kod majke može smanjiti protok krvi kod bebe. Srećom, ni oko toga se ne trebate previše brinuti. "To se lako može liječiti s infuzijom, lijekovima ili mijenjanjem maminog položaja", objašnjava dr. Mohammed i dodaje kako je u jako rijetkim slučajevima potreban carski rez.

Možda te zanima... Viralni video: Doktori pokazali koliko je dugačka igla za epiduralnu Trudnoća

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.