Trudnoća Porođaj 07. ožujka 2020.

6 uobičajenih stvari koje ti se mogu dogoditi na porodu

Foto: Shutterstock ; Dopuštena pratnja na porodu
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Znaš da te očekuju trudovi i bol, ali koje ti se još neočekivane stvari mogu dogoditi tijekom poroda?

Postoji nekoliko dobro poznatih stvari koje se događaju tijekom porođaja poput kontrakcija, bolova, a često i epiduralne. Ipak, može se dogoditi i nekoliko drugih događaja koji te mogu iznenaditi. Neki su uobičajeni i bezopasni, a za neke treba hitna skrb. 
Od vaginalnog pucanja i "kakanja" do super brzog poroda, i još nekoliko stvari koje će tvoj porod učiniti uzbudljivim. Ovo je šest stvari koje ti se mogu dogoditi na porodu i što možeš učiniti.

Kako prepoznati trudove i početak poroda?

Nenamjerno pražnjenje crijeva

Budući da se tijekom porođaja koriste isti mišići koji se koriste za veliku nuždu, može ti se dogoditi da ti i pobjedne 'kakica' - i to je u redu!  "Normalno je da se to dogodi i to zapravo znači da se pravilni mišići koriste da bi se dijete potisnulo van", kaže dr. Nita Landry, opstetričarka i ginekologija. Epiduralna može povećati vjerojatnost nekontroliranog pražnjenja crijeva jer utrne donja polovica tijela, objašnjava doktorica. Ako osjetiš poriv, opusti se i nemoj se sramiti. "Sve je više istraživanja koja sugeriraju da pražnjenje crijeva tijekom poroda može pomoći izlaganju bebe dobrim bakterijama u crijevima, što bi moglo imati dugoročne zdravstvene koristi", dodaje dr. Landry.

Možda te zanima... Velika nužda tijekom poroda: Iz iskustva jedne mame Trudnoća

 

Mučnina i povraćanje

Mučnina i povraćanje nisu samo dio "jutarnjih mučnina", nego se mogu javiti i tijekom porođaja, posebno tijekom poroda kada istiskuješ bebu van. "Kad žene dobiju epiduralnu, može doći do pada krvnog tlaka što može uzrokovati povraćanje", kaže Sherry Ross, liječnica opće prakse u Santa Monici.

Dugotrajni porod

Prva faza porođaja uključuje latentnu fazu (rani porod), aktivnu fazu i prijelaznu fazu. No, ponekad se te faze ne odvijaju tako brzo kao što bi trebale. Produljena latentna faza je kada porođaj traje više od 20 sati za majke koje prvi put rađaju i više od 14 sati za one kojima ovo nije prvi porod, objasnila je Landry. "Dugotrajni latentni porođaji mogu biti iscrpljujući i ponekad frustrirajući za buduće mame, ali rijetko dovode do komplikacija i ne bi trebali biti pokazatelj za porođaj carskim rezom", kaže ona.

"Jednom kada je cerviks otvoren šest centimetara, službeno si u aktivnom porodu [i] nakon što si u aktivnom porodu, to može biti problematično ako se grlić maternice ne širi tako brzo kako se očekuje, u nekim slučajevima se preporučuje carski rez kako bi se izbjegle komplikacije", dodaje dr. Landry.

Prvorotkinjama prva faza poroda može trajati i do 24 sata

Brzi porod

Brzi porod je onaj porod kada beba izađe za manje od tri sata otkad krenu trudovi. "Većina novih mama može brzi porođaj smatrati pozitivnim, ali postoji određena zabrinutost kod njih", navodi Landry. Glavni problem je nedostatak vremena da se dođe do bolnice i prime lijekovi protiv bolova, zatim može doći do poroda u okruženju koje nije sterilno te naravno, porod bez prisustva medicinskog osoblja ili osobe koja je prošla poduku za porod.

"Još jedna važna poteškoća brzog porođaja je nedostatak vremena za pripremu koja majci omogućuje osjećaj kontrole i pronalaženje odgovarajuće strategije za porod", kaže Landry. Ostali potencijalni problemi uključuju povećani rizik od pucanja grlića maternice, krvarenja iz maternice ili vagine i rizik od infekcije za dijete zbog nesteriliziranog porođaja.

Možda te zanima... Tri savjeta za lakši porod o kojima nisi razmišljala Trudnoća

Vaginalno pucanje

Uobičajeno da područje između vagine i anusa pukne tijekom porođaja ako vaginalni otvor nije dovoljno širok. "Otprilike 90% žena doživi određeno pucanje kože tijekom porođaja. Puknuće prvog ili drugog stupnja može prouzrokovati samo malu nelagodu u trajanju od nekoliko tjedana, ali kod puknuća trećeg i četvrtog stupnja potrebno je nekoliko tjedana da zaraste", kaže dr. Landry.

"U nekim će slučajevima liječnik možda morati napraviti epiziotomiju, što je kirurški rez za proširenje vaginalnog otvora", navodi Landry. To nije uobičajeno, ali može se dogoditi ako se djetetovo rame zaglavi iza zdjelične kosti (distocija ramena).

Što trebaš znati o vaginalnom pucanju tijekom porođaja?

Zaostala posteljica

Jednom kada tvoja beba dođe na svijet, pomislit ćeš "to je to", ali nije još uvijek gotovo.  "Normalno je da se trudovi nastave i nakon porođaja, jer tvoje tijelo treba poroditi posteljicu. Trudovi su također potrebni i za smanjenje količine postporođajnog krvarenja", kaže Landry. Porađanje posteljice često se odvija samo od sebe u prvih 30 minuta nakon poroda jer se tvoja posteljica odvaja od stijenke maternice i izbacuje putem trudova. Ako se to ne dogodi automatski, fenomen se naziva zadržana posteljica.

Neki uzroci zaostale posteljice uključuju slabe kontrakcije ili se posteljica pričvrsti na mišićne stijenke maternice. Lijekovi mogu pomoći opustiti maternicu i liječnik može preporučiti dojenje što bi moglo dovesti do toga da se maternica stegne dovoljno da izbaci posteljicu. Simptomi zadržane posteljice uključuju vrućicu, iscjedak, teško krvarenje i / ili stalnu bol.

porod novorođenče Možda te zanima... Porod ne završava dok ne izađe posteljica Trudnoća

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.