Trudnoća Trudnica 25. listopada 2021.

Dubrovačke mame pokrenule su peticiju ‘Omogućite epiduralnu u OB Dubrovnik u 21. stoljeću'

Foto: Shutterstock ;Drhtavica nakon poroda
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

"Trenutno u OB Dubrovnik epiduralna se može dobiti od 08-16h. Kao da je porod nešto što se može naštimati po satu", piše u obrazloženju peticije.

Dubrovačke mame, okupljene u Facebook grupi ‘Dumam-e, Mame iz Dubrovnika i okolice’, pokrenule su peticiju kako bi se u dubrovačkom rodilištu svim majkama, u svakom trenutku, omogućila epiduralna. Ona je, naime, tvrde, u OB Dubrovnik dostupna isključivo od 8 do 16 sati. Mnoge su se majke složile da je navedena praksa u potpunosti nedopustiva u 21. stoljeću.

“S obzirom da je zdravstvena zaštita u 21. stoljeću znatno napredovala od, npr. 18. stoljeća, i da je epiduralna u skoro svim bolnicama naprednih zemalja apsolutno normalna stvar, mislimo da je zahtjev za omogućavanjem epiduralne u OB Dubrovnik, zapravo smiješan, ali nažalost potreban. Ženama omogućiti bezbolan porod nije mala stvar, a svakako je moguć. Trenutno u OB Dubrovnik epiduralna se može dobiti od 08 – 16 h. Kao da je porod nešto što se može naštimati po satu”, pišu u obrazloženju peticije. 

Možda te zanima... Viralni video: Doktori pokazali koliko je dugačka igla za epiduralnu Trudnoća

"Ženama omogućiti bezbolan porod nije mala stvar, a svakako je moguć", napisale su u uvodnom dijelu.  Mame okupljene u Facebook grupi upozoravaju na niz nelogičnosti. “S obzirom da je Dubrovačka bolnica opća bolnica, pokriva cijelu županiju. Svakako mora postojati anesteziolog 24/7. Zašto taj isti anesteziolog ne može biti dežuran i za rodilište, ako već postoji u bolnici?”. Tvrde da se i u to vrijeme kad je anesteziolog na raspolaganju, dakle između 8 i 16 sati, rodilje odgovara od epiduralne.

Svatko treba imati mogućnost izbora. I ako je epiduralna nešto što rodilja želi dok donosi novo dijete na svijet, kako bi joj to najljepše iskustvo, ali i najveća bol bilo lakše, ne može postojati niti jedan opravdan razlog zašto takvo nešto ne bi bilo omogućeno u OB Dubrovnik”, pišu. Zaključno, majke su poručile:  “Važno je da u 21. stoljeću imamo omogućenu zdravstvenu skrb kakvu zaslužujemo. Bezbolan porod je jedna od bitnih stvari.” Peticiju ‘Omogućite epiduralnu u OB Dubrovnik u 21. stoljeću’ možeš pogledati i potpisati ovdje

Možda te zanima... Epiduralna: Istina o mogućim nuspojavama za mamu i bebu Trudnoća

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.