Trudnoća Porođaj 11. travnja 2019.

Priprema za rađaonu: 5 stvari koje bi trebalo uključiti u plan poroda

Foto: Guliver
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Plan porođaja je dokument u koji je moguće napisati svoje želje o tijeku i načinu poroda, ali rodilje

Tijekom devet mjeseci trudnoće, dok iščekuje trenutak kada će konačno ugledati svoju bebu, svaka buduća mama pita se i istražuje što je sve čeka na porodu. Donosi odluku kakav porođaj želi, koga želi u tom važnom trenutku pored sebe te koje intervencije stručnog osoblja dopušta. Sve te informacije moguće je unijeti u plan porođaja te ga ponijeti sa sobom u rodilište kako bi osoblje u bolnici bili informirano o željama trudnice. Iako se svakoj trudnici preporučuje napisati ga, pitanje je koliko su buduće mame upoznate s tom mogućnosti i koliko se plan poroda uopće u hrvatskim bolnicama poštuje.

"Sudjelovanjem u donošenju odluka žena postaje partner i aktivni sudionik, a ne objekt te svoj porođaj doživljava kao nešto najljepše, što on u stvari i jest, a ne kao nešto što bi najradije odmah zaboravila. Tako da je plan poroda važan, ako ne napismeno, onda usmeno. Žena ima pravo odbiti svaki lijek ili postupak u porodu, ako to njezino zdravstveno stanje dozvoljava", rekla je za missMAMA Karmen Cecarko Vidović, bacc.obs.(prvostupnica primaljstva), koja je i izvršna direktorica Hrvatske udruge za promicanje primaljstva.

Možda te zanima... 'Ženama treba omogućiti porod kakav žele, ali moraju biti spremne na sve promjene' Trudnoća

Ona ističe kako u mnogim rodilištima još nije saživio plan poroda iz kojeg bi osoblje odmah moglo vidjeti kakva su razmišljanja rodilje o njenom porođaju.

"Međutim u mnogim se rodilištima, ako to stanje rodilje i novorođenčeta dozvoljava, poštuju želje rodilje. Bitna je komunikacija osoblja. Osoblje se treba predstaviti i pitati ženu želi li nešto ili ne želi", govori primalja i dodaje kako se žene boje i ne znaju da imaju prava odbiti klistir, brijanje, ležanje na boku. Ne znaju da smiju piti vodu, uzeti si neku čokoladicu, slobodno šetati u trudovima. "I tu bih napomenula da je iznimno važna pratnja rodilji na porodu".

Smije li se jesti tijekom poroda?

Kako naglašava primalja, plan poroda bi trebao biti što kraći - na jednom listu papira i što jasniji. Naravno da svaka žena ima drugačiju zamisao poroda i želju u porodu, ali ona govori kako plan poroda ne mora značiti da želi prirodan porod (porod bez lijekova), već može u planu tražiti epiduralnu analgeziju.

"Primalji treba reći da su to njezine želje i ako je moguće, da se istih pridržavamo, ako je sa trudnicom i djetetom sve u redu. I na kraju, staviti svoj potpis. I naravno, uvijek može odustati od istog i tražiti što njoj u tom trenutku odgovara".

Možda te zanima... Plan poroda: Žene se boje i ne znaju što smiju tražiti ili odbiti Trudnoća

Portal Babyology izdvojio je pet najvažnijih stvari koje bi trebalo uključiti u plan porođaja:

1. Ton i riječi koje bi htjela da zdravstveni djelatnici koriste, a koje će prizvati tvoje idealno porođajno okruženje

2. Vrsta poroda kojem se nadaš - vaginalni, prirodni, uz epiduralnu i slično.

3. Popis bilo kakvog trudničkog tečaja koji si prošla ili alata koje si koristila tijekom trudnoće - poput masaže, hipnoterapije, joge i slično.

4. Popis rekvizita koje bi voljela koristiti tijekom poroda, poput lopte za pilates, stolčića, prostirke ili strunjače...

5. Razjasniti svoje granice, primjerice:

  • Molim ne predlagati epiduralnu kada sam u tranzicijskoj fazi
  • Molim ne probijati vodenjak osim ako nije medicinski potrebno
  • Pristajem na bilo kakve lijekove protiv bolova
trudnica bolnica Možda te zanima... Moja trudnoća: Što vas čeka u rađaoni? Trudnoća

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.