Trudnoća Porođaj 19. listopada 2022.

Viralni video: Doktori pokazali koliko je dugačka igla za epiduralnu

Foto: tiktok / @vieramed
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Viralni TikTok video pokazuje veličinu epiduralne igle, a mnoge su mame ostale zapanjenje snimkom...

Dolazak novorođenčeta na svijet trenutak je kojeg nestrpljivo iščekuje svaka trudnica, no uz njega se vežu i brojna pitanja - od toga hoće li s bebicom biti sve u redu pa do toga koliko će porod boljeti. Iako postoji više metoda olakšavanja porođajne boli, najčešće je korištena regionalna anestezija, odnosno epiduralna analgezija. No, sve mame koje su se odlučile na epiduralnu ili one koje razmišljaju o istoj, sigurno zanima kako zapravo izgleda igla kojom se daje epiduralna. 

Možda te zanima... Epiduralna: Istina o mogućim nuspojavama za mamu i bebu Trudnoća

Student medicine Hansel Viera i dr. Carlos De La Hoz prikupili su preko 13 milijuna pregleda na videu u kojem pokazuju veličinu epidrualne igle. Epiduralna postaje sve popularnija u mnogim državama, a najnovije istraživanje objavljeno časopisu Anesthesiology pokazuje da 71 posto trudnica dobiva epiduralnu ili drugu spinalne anestezije. 

Na snimci, koja je pogledana preko 13 milijuna puta, student medicine iz Miamija Hansel Viera i dr. Carlos De La Hoz pokazuju tri različite igle tražeći od gledatelja da utvrde koja je od njih veličinom jednaka epiduralnoj igli. 

@vieramed

Do you know how big epidural needles are?. The Neomedicine institute. ##TrulyGlowingSelfieLove ##ItWasntMe ##cosmetic ##foryou ##fitness

♬ Ella Mai - My Way - sabinahannan

Najveća igla je ona za epiduralnu. Igla se koristi za uvođenje katetera u donji dio leđa kroz koji se daju lijekovi protiv bolova. Također se prije uvođenja igle na područje uboda aplicira lokalni anestetik kako bi se smanjila bol na tome području.  Epiduralne igle su dugačke kako bi anesteziolog imao bolji pristup epiduralnom prostoru. Duljina takvih igala može varirati ovisno o indeksu tjelesne mase pacijentice. Što je više masti pohranjeno oko tog područja, morat će se koristiti dulja igla trebati zbog boljeg pristupa i učinkovite primjene lijekova. 

 | Author: tiktok / @vieramed Foto: tiktok / @vieramed "Epiduralne  igle su duge kako bismo imali bolji pristup epiduralnom prostoru", rekao je student medicine. Najčešće pitanje je: Ide li igla do kraja? A odgovor je, u većini slučajeva ne, ali to se opet razlikuje od pacijenta do pacijenta. 

Brojna pitanja i odgovori na društvenim mrežama pokazuju da postoji premala svjesnost i znanje o aspektima zdravstvene zaštite žena. Ovakvi isječci s društvene mreže TikTok, ne samo da povećavaju znanje ljudi o intervencijama poput epiduralne anestezije, već potiču i na veće suosjećanje s trudnicama i rodiljama. 

trudnica bolnica Možda te zanima... Treba li uzeti epiduralnu i olakšati si porod? Trudnoća

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.