Trudnoća Trudnica 30. prosinca 2023.

Što se događa pod epiduralnom? Kakav je osjećaj kada pukne vodenjak? Ovo su odgovori na česta pitanja...

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Primalja s britanskog Kraljevskog koledža, Michelle Lyne, objasnila je za Mirror brojne detalje u vezi poroda koje vrijedi znati.

Za događaj koji mijenja život, kao što je donošenje bebe na svijet, informacije i podrška okoline su ključni. Ipak, kada je u pitanju porod, postoji suzdržanost u dijeljenju informacija. Još uvijek postoje određene stvari koje se mogu dogoditi tijekom poroda, a koje nisu općepoznate - one stvari zbog kojih žene nakon poroda govore "nisam imala pojma" ili "NITKO mi nije rekao za to."  Primalja Michelle Lyne progovorila je ključnim stvarima koji se događaju tijekom poroda, a koje bi te mogle iznenaditi. 

Kakav je osjećaj kad vodenjak pukne?

"Često žene to ni ne osjete, ali primijete da su mokre. Neke osjete kao da je nešto izletjelo iz njih. No trudovi ne moraju početi odmah nakon pucanja vodenjaka, što je kod nekih žena slučaj, a kod nekih mogu početi čak i satima poslije", objasnila je Michelle Lyne.

trudnica, porod Možda te zanima... Sve što trebaš znati o pucanju vodenjaka Trudnoća

Kad izlazi cervikalni sluzni čep? 

Cervikalni sluzni čep (operculum) je čep koji ispunjava i zatvara cervikalni kanal za vrijeme trudnoće. "Sluzni čep se nalazi na ulazu u cervikalni kanal. On služi kao zaštita od infekcija tijekom trudnoće. Njegovo ispadanje prethodi pucanju vodenjaka, ali ne mora značiti da će jedno ići odmah iza drugog. Sluzni čep može puknuti i danima prije, čak se može i ponovno stvoriti, no on najavljuje porođaj", ispričala je Lyne za Mirror

Kako izgledaju trudovi?

"Početak trudova može izgledati poput menstrualnih bolova. Neke žene mogu osjećati teško povlačenje prema dolje duboko u rodnici i nogama. Ako je beba okrenuta licem prema majčinim leđima, tada je bol više usmjerena prema prednjem dijelu ženina trupa. Ako je beba okrenuta licem prema majčinoj prednjoj strani tijela, tada žena obično bol osjeća jače u leđima. Također, kontrakcije se mogu pojaviti na vrhu maternice prije nego što ih žena fizički osjeti", ispričala je Lyne. 

Što se događa pod epiduralnom anestezijom?

"Trudnice koje dobiju epiduralnu anesteziju obično moraju ležati i kretanje im je ograničeno. Moguć je gubitak osjeta u nogama kao i pad krvnog tlaka jer se venski sustav opušta kao odgovor na anestetik. Epiduralna anestezija utječe i na mjehur. Žene mogu iskusiti poteškoće u prepoznavanju signala za pražnjenje mjehura pa ih treba podsjećati na to. Ako to ne mogu same, potrebno je uvesti kateter", objašnjava Lyne i dodaje da ponekad epiduralna može djelovati samo djelomično, a ponekad uopće ne djeluje. 

Što je s ranom nakon porođaja?

"Oko 85 posto žena koje su rodile vaginalno doživjelo je neku vrstu perinealne traume. Riječ je o oštećenjima vaginalne kože koja nastaju spontanim pucanjem međice, epiziotomijom ili zbog šavova.  Što je rana veća, dulje će joj trebati da zacijeli. Potrebno je ispirati vaginalno područje običnom vodom nakon svakog mokrenja, posušiti ga i često mijenjati uloške", savjetuje Lyne.

Možda te zanima... 8 iznenađujućih stvari koje se događaju nakon poroda Beba

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.