Trudnoća Porođaj 13. srpnja 2017.

Koliko je rizična trudnoća nakon dva carska reza?

trudnica dijete
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Mamu koja je dvoje djece rodila carskim rezom, a želi još jednu bebu, zanima koliko su treća trudnoća i treći carski rez za nju rizični

Imam 25 godina, rodila sam dvoje djece carskim rezom. Drugi je bio prije 2,5 godine. U oba slučaja se nisam otvarala. Prvi carski - totalna anestezija, drugi carski - lokalna anestezija. Imam malo slabiji protok krvi vratnih žila na desnoj strani vrata. Nakon druge trudnoće imala sam upalu živca na licu (tijekom ležanja u bolnici nakon drugog carskog reza 'uhvatio me propuh'). Još uvijek osjećam posljedice i moram dosta paziti (izbjegavam jaki vjetar, prostorije s propuhom). Htjela bih još jednu bebu i zanima me koliko je rizična treća trudnoća? Svjesna sam da ću ići na još jedan carski, pa me zanima stručno mišljenje o trećem carskom.

Trudnoća nakon dva carska reza u najvećem broju slučajeva prolazi bez većih problema. Svakako je potrebno raditi redovne ginekološke kontrole da se na vrijeme spriječe moguće komplikacije, i bilo bi dobro izbjegavati teže fizičke napore. Morate biti spremni da će možda trijekom trudnoće biti potrebnoi malo više mirovanja, ukoliko se pojave prijevremeni trudovi.

trudnica trbuh Možda te zanima... Priprema za vaginalni porod nakon carskog reza Trudnoća

Uobičajeno se radi elektivni treći carski rez, koji nema posebno veći rizik od prethodnog. Posavjetujte se sa svojim ginekologom, ali ukoliko je sve ginekološki u redu, mislim da nemate posebnih razloga za brigu oko sljedeće trudnoće. S obzirom da navodite 'slabiji protok krvnih žila na vratu' svakako se posavjetujte s neurologom prije trudnoće o eventulnim rizicima.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.