Trudnoća Porođaj 14. kolovoza 2015.

Molitve i savjeti za porođaj bez straha i boli

molitva trudnica
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Iz popularnog priručnika 'Duhovni pristup rađanju' u izdanju Teovizije prenosimo vam objašnjenje zbog čega su usredotočenost na Isusa Krista, pozitivan stav, duboko usporeno disanje i opuštenost mišića četiri temelja spokojnog poroda

Knjiga 'Duhovni pristup rađanju', koju je u Hrvatskoj objavila izdavačka kuća Teovizija, mnogim je ženama pomogla u pripremi za porod, o čemu pišu i mame na forumu Klokanice i na našoj Facebook stranici. Autorica, certificirana doula i voditeljica edukacija za doule, Amerikanka Kelly J. Townsend posvetila se posebno temi kršćanskog poroda, koji u središte iskustva stavlja odnos s Isusom Kristom. 

Duhovni pristup rađanju | Author: Promo Foto: Promo

Kako vas tijekom poroda ne bi preplavio strah, koji je i jedan od razloga pojačanog doživljavanja boli, u knjizi se savjetuje učiniti sve što je potrebno da bi se održao mentalitet povjerenja, sigurnosti i kontrole za vrijeme trudova. Prenosimo vam odlomak u kojem se objašnjavju temelji spokojnog poroda i primjer molitve koju biste mogli moliti tijekom trudova:

Temelji spokojnog poroda

Bez obzira u kojoj ste fazi poroda, ključno je da se usredotočite na četiri stvari. Za kršćanina, ta četiri elementa prikladno se slažu u savršenu skraćenicu C.A.L.M. (spokoj, op. prev.). Kratica sama po sebi zbroj je svega onoga što ćemo biti tijekom poroda, bez obzira što će nas snaći. C.A.L.M. označava sljedeće.

C - Christ (Krist)

Prikladno smješten na početak kratice. Mi, doista, nadasve trebamo Krista. Isus nam je obećao svoga Svetoga Duha, koji nas tješi i tijekom poroda. Ako dopustimo da mir Isusa Krista obuzme naše cjelokupno biće, tada nema mjesta strahu koji povećava našu bol i tugu. Kako točno pristupamo Kristu tijekom poroda? Isus je rekao da je On među nama kada su dvojica ili trojica sabrana u Njegovo ime. Vi i vaše osobe za podršku tijekom poroda možete se udružiti u štovanju Krista - molitvi, pričesti i kršćanskoj meditaciji, sve vrijeme znajući kako je Isus obećao da će biti nazočan. Isus Krist, Tješitelj i Onaj koji uzima naše strahove, predstavlja najmoćniju metodu suzbijanja boli koja bi nam uopće mogla biti dana. Nemojte ga nipošto izostaviti!

A - Attitude (stav)

Od presudnog je značaja kakve su vaše misli za vrijeme poroda. To može doslovno promijeniti tijek poroda, mijenjajući bol od podnošljive prema abnormalno akutnoj. Umjesto da kažete: "Ja to ne mogu, ne činite da moram kroz to prolaziti", recite: "Došla sam do tu, usredotočit ću se isključivo na ovaj trud, prebroditi ga i bit ću u ovom trenutku sada i ovdje, ne razbijajuči glavu o onome što me još čeka. Ovo što upravo sada radim jedan je trud bliže susretu s mojim djetetom." Odbacite loše misli, imajte samo one dobre pobožne misli.

Osim stava, odnosno vrste misli, jednako je važno postići stanje svijesti poput onoga kada ste pospani. Um koji je u nižem stanju svijesti nije u potpunosti svjestan rada maternice, dok je potpuno budan um svjestan svakoga pojedinoga osjeta. Kako se porod intenzivira, um bi trebao postajati sve pospaniji i tonuti prema dubokoj opuštenosti. Stoga je korisno ući u stanje molitvene meditacije koje prourokuje stanja uma kao u snu kako bi se smanjila percepcija boli, što ujedno pomaže i vašoj sposobnosti da se nosite s neugodnostima poroda.

L- Lungs (pluća)

Začudo, vaše disanje ima izravan učinak na to koliko ćete boli doživljavati. Kontrolirano abdominalno disanje je veoma učinkovito u induciranju stanja poput pospanosti, pomažući vašem tijelu da se dublje opusti. Kao što je prije spomenuto, ako osoba želi usporiti svoje ubrzano srce, ona duboko i sporo diše da se suprotstavi simpatičkom živčanom sustavu. Ta je metoda također korisna za opuštanje mišića unutarnjeg sloja maternice, dopuštajući time vanjskom sloju da svoj posao obavi brže i bezbolnije. Budući da je abdominalno disanje ono kojim dišemo dok spavamo, to je savršeno sredstvo koje nam pomaže da postignemo razinu opuštenosti potrebnu da se uspješno nosimo s trudovima. 

M - Muscles (mišići)

Najvažnija sastavnica ove kratice mogla bi biti sposobnost da tijekom trudova održimo mišiće opuštenima. Spontani odgovor na nadolazeći trud je otpor. Naše se čelo nabire, šake stišću, lakti koče, leđa oblikuju luk, ramena se dižu i stražnjica steže u pokušaju da se borimo protiv boli. Kako bismo dopustili mišićima da se opuste tijekom trudova, potrebna je odlučnost, disciplina i vježba. Nagrada koja se očituje u smanjenju boli, dakako, više je nego vrijedna truda. Zapamtite, jedan napeti mišić može odaslati poruku vašem tijelu da se nalazi u okolini opasnoj za rođenje djeteta, uvjetujući duži i bolniji porod.

Molitva tijekom trudova

Kada osjetite da trud nadolazi, započnite moliti sljedeću molitvu ili pronađite neku svoju.

"U ime Isusa Krista, kojeg volim i kome služim, zapovijedam svom tijelu da ostane opušteno i potpuno opušteno. Molim za brz porod, ali ne toliko brz da naškodim čedu. Dopuštam svome tijelu da se otvori i rastegne kako bi čedo izašlo van."

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.