Trudnoća Planiranje trudnoće 04. srpnja 2018.

Umišljena trudnoća može biti posljedica prevelike želje za djetetom

trudnički trbuh, trudnica
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Nitko još nije otkrio zašto fantomsku trudnoću prate simptomi prave trudnoće, ali činjenica da žena izgleda trudno otežava objašnjenje o nepostojanju iste

Brazilka Layane Santos optužila je liječnike u bolnici da su joj ukrali bebu. Naime, nakon carskog reza, liječnici su joj rekli da nikada i nije bila trudna, već da je njezina trudnoća bila isključivo psihološka.

Ovo nije jedini slučaj psihološke ili fantomske trudnoće koja nastaje uslijed prevelike želje za djetetom. U posljednja dva stoljeća zabilježeno je blizu 600 primjera fantomske trudnoće. Žena koja pati od fantomske trudnoće osjetit će sve simptome, uključujući mučninu i dobivanje na težini.

13 znakova da ste možda trudni

Prvo što će žena obaviti jest ginekološki pregled, na kojem će se požaliti na kašnjenje menstruacije, uvećane grudi, povraćanje i širenje trbuha. Ako test iz urina potvrdi postojanje trudnoće, ona će ostati pri ideji da je trudna ma što njezin ginekolog izjavio.

Žena s testom za trudnoću Možda te zanima... Biokemijska trudnoća nema simptome, a češća je nego što se misli Trudnoća

Test koji najranije otkriva trudnoću

Reakcija na traumu nakon pobačaja

Iako su fantomske trudnoće rijetke, najčešće se događaju ženama u kasnim tridesetim ili ranim četrdesetim godinama kada žele dijete i pokušavaju zatrudnjeti već dosta godina. Fantomska trudnoća može se pojaviti i kod žena koje su nedavno pobacile kao reakcija na traumu, ali može biti i dokaz hormonalnog poremećaja.

Kako se osjećaju mame anđela?

Liječenje žena koje pate od fantomskih trudnoća mora biti vrlo promišljeno i empatično uz jaku podršku partnera i obitelji. Iako postoje jasni dokazi da nije u pitanju trudnoća, žena može ostati uvjerena u to, pa je razgovor s psihijatrom neophodan.

novorođenče beba Možda te zanima... Kako je moguće da žene ne znaju da su trudne sve do poroda? Trudnoća

Nitko još nije otkrio zašto fantomsku trudnoću prate simptomi prave trudnoće, ali činjenica da žena izgleda trudno otežava objašnjenje o nepostojanju iste.

Termin “pseudocyesis” uveo je John Mason Good još 1823. godine na osnovu grčkih riječi pseudes = lažno; i kyesis = trudnoća, a podrazumijeva stanje u kojem je žena koja nije trudna čvrsto uvjerena u postojanje trudnoće.

Neobični simptomi trudnoće

tuga žena Možda te zanima... Tužna sam kad netko koga znam zatrudni Trudnoća

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.