Trudnoća Trudnica 05. siječnja 2017.

Intenzivan strah od poroda - kako prepoznati i liječiti tokofobiju?

trudnica
Foto: Thinkstock Nedostatak željeza može biti prisutan i u trudnoći što je ugrožavajuće za plod.
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Osjećaj straha i panike zbog trudnoće ili porođaja može biti toliko jak da utječe na planiranje i tijek trudnoće i porođaja

Tokofobija je ekstremni i nekontrolirani strah od porođaja ili trudnoće. Dok trudnoća predstavlja razdoblje u kojem će žena iskusiti duža razdoblja anksioznosti, kada razviju strah od poroda toliko intenzivno da će ometati njihovu sposobnost vođenja normalnog života ili normalnog rađanja, vrlo je moguće da imaju tokofobiju.

Neke žene nisu svjesne svoje fobije dok se ne približe porođaju. Ovo uočavaju tek kada im počinju stalne noćne more o porodu koji se bliži. Fizički i psihički simptomi tokofobije variraju ovisno o intenzitetu.

Pet savjeta za anksiozne trudnice

Ukoliko se ne liječi, tokofobija može postati još intenzivnija i opasnija. Ne samo da ovaj poremećaj može dovesti do želje za prekidom trudnoće zbog straha, fiziološki stres koji prati ovu bolest može dovesti do prekida trudnoće i kada žene to ne žele. Nadalje, tokofobija može biti nuspojava drugih emocionalnih stanja, kao sto je klinička depresija.

Mogu li stres i tjeskoba uzrokovati spontani pobačaj?

Simptomi tokofobije:

  • Osjećaj straha ili panike kada se pojavi ideja o porodu ili trudnoći
  • Intenzivno povećanje anksioznosti ili depresije tijekom trudnoće
  • Ispoljavanje jake želje za djecom iako ne žele ostati trudne
  • Prethodni prekidi naizgled zdravih trudnoća
  • Jak i intenzivan strah da će porođaj rezultirati smrću majke, pobačajem ili oštećenjem djetetovog zdravlja na porođaju

Mrzila sam trudnoću i nisam se zaljubila na prvi pogled u dijete. Kakva sam ja to majka?

Osjećaj srama zbog straha od trudnoće

Antidepresivi i psihoterapijsko savjetovanje su najčešće metode u prevladavanju tokofobije. Pričanje o strahu pomaže ženama da ga prevladaju prije nego što se produbi. Međutim, najveći dio njih se osjeća posramljeno i odbija pričati o ovome. Forumi su sjajna mjesta za davanje oduška ovakvim mislima.

Kognitivno bihevioralna terapija može pomoći kod prevladavanja tokofobije. Pomaže u redukciji straha od trudnoće procesuiranjem prethodnih traumatičnih sjećanja udruženih fobijom.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.