Trudnoća Porođaj 14. siječnja 2017.

Kako se riješiti straha od porođaja i boli?

trudnica trudnoća
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Unatoč uputama koje objavljuju brojni časopisi i knjige, žena koja će prvi put roditi zapravo ne zna što očekivati osim jake boli koju svi naglašavaju. I baš zbog te nepoznate situacije rađa se strah

Brojne trudnice, pogotovo prvorotkinje, razmišljajući o porođaju, često obuzme strah hoće li izdržati bol te hoće li sve biti u redu. Strah od porođaja je zapravo strah od boli i njega je moguće odagnati s verbalizacijom i suočavanjem s onim čega se bojimo, kao i pažljivo planiranom pripremom za porođaj

Što se događa s tijelom za vrijeme poroda?

Unatoč uputama koje objavljuju brojni časopisi i knjige, žena koja će prvi put roditi zapravo ne zna što očekivati osim jake boli koju svi naglašavaju. I baš zbog te nepoznate situacije rađa se strah.

Savjeti iskusnih mama za prvi porod

"Strah od nepoznatog je normalan. Prisutan je i strah od boli te strepnja radi brige o bebi. Ipak, mnogi su načini da ga se odagna. Adekvatna priprema, trudnički tečaj, informiranje o tijeku porođaja i rodilištu te aktivno vježbanje razvijaju pozitivan odnos prema trudnoći i porođaju", kaže dr. Ulla Marton, specijalist ginekologije i opstetricije. Također, dodaje da pomoći može i akupunktura.

'Dvaput sam rodila bez boli zahvaljujući akupunkturi'

Kako bi buduće majke bile što opuštenije važan je i dogovor za odlazak u rodilište s osobom od povjerenja (partner, prijateljica...). Sve češće žene vode doule, koje nisu medicinsko osoblje, ali su educirane profesionalke. "Porođaj će biti lakši ako je žena opuštena i aktivno sudjeluje", savjetuje dr. Marton.

'Treće dijete rodila sam uz doulu'

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.