Trudnoća Porođaj 13. siječnja 2014.

Savjeti iskusnih mama za prvi porod

trudnica
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Pročitajte što su u forumu Klokanice naše čitateljice, koje su već rodile, napisale budućim mamama što ih sve čeka na porodu i savjetovale im što same mogu učiniti kako bi prvi porod protekao što lakše i ugodnije

Hoće li i koliko će boljeti? Koliko će dugo trajati? Hoće li sve biti u redu? Kada krenuti u bolnicu? Ovo su samo neka od pitanja koja svakoj trudnici u iščekivanju najslađeg trenutka, kada će nakon devet mjeseci konačno primiti svoju bebu u naručje, prolaze kroz glavu. Premda na trudničkim tečajevima i kod ginekologa mogu dobiti informacije što će se sve zbivati na porodu, iskustva "iz prve ruke" uvijek je dobro čuti. Stoga smo mame u našem forumu zatražili da nam napišu svoje savjete za prvi porod, što bi htjele da su same znale kada su išle roditi svoje dijete.

Paziti na disanje i kretati se što više

Čitateljica JeanGenie komentirala je kako je svaki porod individualan te da je vrlo teško dati savjet koji će svima koristiti, a rodiljama je savjetovala da na porodu pokušaju pravilno disati.

"Eto, to bih savjetovala svim rodiljama - pokušajte pravilno disati i ne derati se nekontrolirano jer pravilno disanje stvarno pomaže, a i vrlo je važno za bebicu", napisala je JeanGenie, a budućim mamama isti savjet dala je i mama račica. Uz taj, račica je s čitateljicama podijelila još neke savjete:

"Ono što bih još preporučila, a vjerujem da je meni to znatno ubrzalo porod, je da ne žure u bolnicu, osim ako im nije počela curiti plodna voda, a u bolnici da ostanu što duže mogu na nogama, jer na taj način koriste silu težu za ubrzavanje otvaranja."

I mama barabica preporučuje rodiljama da što duže ostanu izvan boksa i kreću se što više, jer će tako ubrzati porod, a svakako preporučuje da na porodu bude i budući tata.

"Meni je to bilo neprocjenjivo", piše barabica.

Pročitajte koje su sve prednosti prisustva partnera ili bliske osobe na porodu!

Ne treba žuriti u bolnicu

Savjete za prvi porod pisale su i čitateljice na našoj Facebook stranici, a one budućim rodiljama preporučuju da se pripreme na bol i svakako slušaju babicu te da se prije svega dobro informiraju što ih sve čeka.

"Nema tu pametnog savjeta, svaka to doživi i proživi drukčije. Nakon mojih pet poroda mogu samo reći da je sve odmah lakše kad si psihički spreman, kad znaš da imaš svoja prava, da možeš tražiti i odbiti neke stvari. Ne volim ono 'boli, ali zaboraviš'. Da, zaboraviš, ali to je bol koja ti je donijela srećicu. Tako da… opušteno, informirano", savjetuje mama petero djece.

I čitateljice na Facebooku preporučuju budućim mamama da ne žure u bolnicu kad počnu trudovi te da što duže ostanu kod kuće u poznatom okruženju i mirnoj atmosferi, ali i da paze na disanje.

"Ukoliko je trudnoća uredna, kada krenu trudovi, ostati sto duže doma u poznatoj okolini i uz svoje voljene. A u bolnici slušati babicu, meni je jedna rekla kada su me 'frkali' jaki trudovi, neka si pomognem i tiskam, i bome je ful pomoglo da se otvorim do kraja i da krene izgon. Sretno svim trudnicama", poželjela je jedna mama svim našim čitateljicama koje tek trebaju roditi.

Imate li vi koji savjet za naše čitateljice koje tek trebaju roditi? Uključite se u forum i podijelite svoje iskustvo!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.