Trudnoća Trudnica 06. veljače 2017.

Epilepsija i trudnoća - sve što trebate znati

trudnica trudnoća liječnik ginekolog
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Hoće li epilepsija utjecati na trudnoću, odnosno trudnoća na epilepsiju - individualno je kod svake žene. No važno je naglasiti kako se trudnoća kod žena s epilepsijom mora unaprijed planirati

Ako imate epilepsiju, a trudni ste ili želite zatrudnjeti, vrlo je važno da pripazite na neke stvari. Hoće li epilepsija utjecati na trudnoću odnosno trudnoća na epilepsiju vrlo je individualno - kod skoro polovice slučajeva nema nikakvih promjena, a kod ostalih žena uglavnom dolazi do poboljšanja i nema napada, ali ne smije se zanemariti i onaj mali udio žena kod kojih se javi pogoršanje, što zahtijeva prilagodbu terapije i intenzivniji nadzor.

U svakom slučaju, vrlo je važno obavijestiti neurologa o trudnoći i njemu prepustiti odluku o promjeni doze i vrstama lijekova, te učestalost kontrola. Obavezno je obavijestiti i ginekologa o epilepsiji i terapiji, a nikako se ne smije prestati s uzimanjem lijekova. Ukoliko se na bilo koji način stanje bolesti pogorša, važno je, naravno, odmah obavijestiti i ginekologa i neurologa.

Također, žene koje uzimaju antiepileptičke lijekove trebaju početi s uzimanjem folne kiseline bar tri mjeseca prije začeća i to u dozi od 4 mg dnevno, te nastaviti s tom dozom do trećeg mjeseca trudnoće kako bi smanjile rizik i probleme koje mogu izazvati ovi lijekovi.

Epilepsija kod djece Možda te zanima... Koji su simptomi epilepsije kod djece? Vrtić

Napadaji - potencijalna opasnost za bebu

Tijekom trudnoće potrebno je raditi vrlo detaljne ultrazvučne preglede tijekom kojih se kontrolira morfologija ploda, a posebna pažnja usmjerena je na kralježnicu, lubanju, lice i srce. Što se tiče terapije, kod većine žena nema velikih promjena u vrsti lijekova koje tijekom trudnoće uzimaju, ali je moguće da će se doze izmijeniti.

Iznimno je važno naglasiti kako se trudnoća kod žena s epilepsijom mora unaprijed planirati. Isto tako, s obzirom na to da neki lijekovi koji se koriste za epilepsiju utječu na metabolizam vitamina K, potrebno je smanjiti rizik od krvarenja kod bebe, te tijekom posljednjeg mjeseca trudnoće početi s terapijom vitamina K.

Epileptički napadi mogu nositi potencijalnu opasnost za bebu jer ona tijekom napada ne dobiva dovoljno kisika. Ako napad kratko traje, ne bi trebalo biti problema, ali da se napadi ne bi ponavljali, važno je ostati dosljedan terapiji tijekom cijele trudnoće. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.