Trudnoća Porođaj 23. travnja 2015.

Kako organizirati porod kod kuće?

beba porod u vodi
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Na forumu Klokanice raspravlja se o kućnom porodu, a mi vam prenosimo stavove nekih mama i trudnica te iskustvo žene koja je svoje dvoje djece rodila kod kuće. Istražili smo i postoje li zakonske prepreke za organizaciju ovakvog poroda

Neke žene porod kod kuće smatraju neodgovornim izborom, neke ga možda i priželjkuju, ali ga se boje, ili misle da bi ga bilo prekomplicirano organizirati, a neke se, unatoč različitim preprekama, ipak odluče tako roditi. O toj temi raspravlja se i na forumu Klokanice

"Naslušala sam se priča o porodima u našim rodilištima i do sada nitko s kime sam razgovarala nije bio zadovoljan. Ja ne bih željela biti kao oni. Muči me to što ne znam kako bih našla primalju koja bi željela obaviti porod kod kuće. Koliko sam upoznata, porod kod kuće kod nas još nije zakonski reguliran. Ima li tko iskustva s porodom kod kuće i što mislite o tome?", pitala je na forumu čitateljica mateja_04.

Rodilište ili vlastiti dom?

Mama piasara, koja je troje djece rodila u bolnici, a za četvrto razmišlja o kućnom porodu, smatra da osoblje u rodilištima nema povjerenja u prirodni tijek poroda i da upravo to često dovede do problema: "Oni ne vjeruju ženi, ne znaju da je ženino tijelo stvoreno za rađanje i da mu ne treba kemija da bi odradilo porod, naravno, izuzev patologije koja traži angažiranost liječnika i moderne medicine… Ali do patologije često opet dolazi upravo zbog toga što se na trudnoću gleda kao na potencijalnu bolest koju treba liječiti i to je onda začarani krug! Najgore je kad se na trudnicu gleda kao na pacijenticu, a ne ženu koja je trudna i potpuno zdrava! Mali je postotak žena i trudnica koje zbilja trebaju biti pod strogim nadzorom radi neke patologije. Sva istraživanja u posljednje vrijeme ukazuju na to da je porod kod kuće daleko sigurniji i za majku i za dijete od poroda u bolnici - naravno to vrijedi za uredne, školske trudnoće niskog rizika", napisala jer na forumu.

Iskustvo kućnog poroda

Javila se i mama pod imenom wonder koja je rodila kod kuće i opisala svoje iskustvo:

"Rodila sam prvo dijete doma, u bazenu, uz nadzor stručne osobe. Moje iskustvo je predivno i s obzirom da sam opet trudna, ponovo ću i djetetu i sebi priuštiti ono što smatram najboljim početkom. U kratko, sve je teklo polako, rađala sam u svom ritmu, bez pritiska, ubrzavanja poroda, stresa i svega što smatram suvišnim na prirodnom porodu, a obavezno je u većini bolnica kod nas. Porodio me moj muž, beba mu je doletjela u ruke, tako se posložilo. Bilo je boli, osjećaja da nikad neće proći, zazivanja mame, ali kad su mi bebu stavili na prsa, sve je otišlo u zaborav. Nitko me nije rezao, otvarala sam se polako, sama, tako da nisam ni pukla. Čekali smo da pupkovina odpulsira, a beba je već dojila. Najvažnije od svega, rođena je u toplini svoga doma, nije plakala, nitko ju nije pljuskao, pikao, izlagao prejakom svjetlu, niti odvajao od mene u trenucima kad smo si najviše potrebne. 

porod kod kuće | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Mislim da je najvažnije da si sigurna u svoju želju, da znaš što radiš i zašto to radiš, da imas podršku najbližih. Moja preporuka je da ne pričaš o tome svima, jer će te samo isprepadati svojim strahovima i predrasudama. Kao u svemu, netko se bolje i sigurnije osjeća u bolnici, s doktorom; kod mene to nije bio slučaj i odlučila sam se za kućni porod koji ću i ponoviti."

Organizacija i papirologija

U međuvremenu je wonder, koja je željela ostati anonimna, rodila i drugo dijete, a mi smo je pitali kako je organizirala svoja dva poroda kod kuće, tko je sve bio prisutan, kako je pronašla stručnu podršku, jesu li imali rezervni plan u slučaju da se nešto zakomplicira, je li bilo ikakvih problema s papirologijom i slično.

"Na prvom porodu uz mene su bili suprug, koji je doslovno rađao sa mnom, kum, primalja i prijateljica. Primalju je pronašao suprug, došla je iz druge zemlje. Bilo joj je bitno da živimo 15 minuta od bolnice u slučaju da porod krene u krivom smjeru, što ona vidi i zna. Dogovor je bio da ju pozovem kad osjetim da je trebam pa sam je pozvala kad su mi trudovi postali snažniji i ona je uskoro došla. Donijela je bazen posebno dizajniran za porod. Oko podneva sam ušla u vodu, u jednom trenutku sam izašla van i sjela na stolčić za porod, ali bol je bila neusporedivo jača pa sam se vratila u vodu i ostala sve dok beba nije izašla. 

Nakon poroda primalja je detaljno pregledala mene i posteljicu. Sve je bilo u redu. Sve skupa, porod je trajao 12 sati, što je normalno za ženu koja rađa prvi put, no sumnjam da bi mi u bolnici dozvolili takav luksuz. Nakon dva dana otišla sam kod ginekologa na ultrazvuk i dobila status babinjače, što je uz potvrdu pedijatra da je dijete pregledano i zdravo potrebno za prijavu djeteta. Kod pedijatra smo išli u ambulantu, a ne u bolnicu. Na općini smo sve obavili u par minuta i kući otišli s domovnicom", ispričala nam je ova mama te dodala da je drugi put scenraij bio isti, samo je sve puno kraće trajalo. 

Porod izvan zakona?

Mama missha, koja je svoje dvije djevojčice rodila u bolnici, na forumu je napisala bi i sama najradije rodila kod kuće "da je kod nas to dozvoljeno i pravno riješeno, da ima babica koje se time bave."

Zapravo, u hrvatskim zakonima ne postoje propisi koji bi kućni porod izrijekom zabranjivali, ali niti takvi koji bi ga detaljno regulirali. Nema nikakvih formalnih pravnih prepreka koje bi onemogućavale rodilje da uz prisustvo liječnika i primalje rode u svom domu, ali je zbog nedostatka precizne regulative prilično teško organizirati kućni porod uz asistiranje kvalificiranog medicinskog osoblja. 

Ipak, žene koje se odluče na takav porod, najčešće preko osobnih preporuka, uspijevaju pronaći primalju koja će im neslužbeno asistirati na porodu. U mnogim stranim zemljama nije rijetkost da primalje vode cijele trudnoće i porode, bilo u domu žene, ili u takozvanim primaljskim kućama, a i hrvatski zakoni potvrđuju da su primalje za to osposobljene.

porod | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

U Zakonu o primaljstvu stoji da djelatnost primalje, među ostalim, obuhvaća "utvrđivati trudnoću, voditi fiziološku trudnoću i porod na svim razinama zdravstvene zaštite, utvrđivati eventualne patološke promjene u trudnoći i porodu o kojima treba obavijestiti liječnika; u hitnim slučajevima voditi porod na zadak te učiniti manualnu eksploraciju i evakuaciju materištva", što zapravo znači da, ako je sve u redu, primalja sama može voditi i porod kod kuće. No problem je što u Zakonu o zdravstvenoj zaštiti, gdje se nabraja koji sve stručnjaci mogu otvoriti privatnu praksu, nisu navedene primalje, tako da kod nas za primalje nije regulirana mogućnost samostalnog rada. Dok se po tom pitanju nešto ne promijeni, porod kod kuće ostaje u sivoj zoni.

Saznajte što je neasistirani porod i pročitajte priču mame koja je rodila kod kuće bez pomoći stručnih osoba!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.