Trudnoća Porođaj 10. prosinca 2014.

'Svako nasilje na porodu treba sankcionirati'

Barbara Finderle
Foto: Goran Jakuš/PIXSELL
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Potaknuta akcijom #PrekinimoSutnju udruge RODA, Hrvatska komora primalja objavila je izjavu u kojoj ističe važnost dostojanstvene skrbi tijekom trudnoće i poroda

U svojoj akciji #PrekinimoŠutnju povodom 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama udruga RODA je putem društvenih mreža pozivala žene da podijele svoje iskustvo nasilja koje su doživjele u hrvatskim rodilištima. Neke od tih priča, u kojima se opisuje nasilno ponašanje ili riječi liječnika, primalja i drugog medicinskog osoblja, prenijeli su i hrvatski mediji, a u udruzi RODA kažu da im se od pokretanja akcije javljaju odvjetnički uredi s ponudom besplatnog zastupanja žena u tužbama prema rodilištima. Također, predstavnice udruge sastale su se s pomoćnikom ministra zdravlja dr. Draganom Korolijom Marinićem te su najavljene inspekcije rodilišta.

Potaknuta ovom akcijom, Hrvatska komora primalja objavila je izjavu u kojoj predsjednica Komore Barbara Finderle ističe kako je nužno sankcionirati bilo kakav čin koji dehumanizira porod i majčinstvo te promicati dostojanstvenu skrb tijekom trudnoće i poroda. Izajvu vam prenosimo u cjelosti:

Porod je jedno od najljepših iskustava koji priroda poklanja obitelji i kao takav zaslužuje da mu se posveti puna pažnja. Od svih sudionika u porodu zahtijeva se odlučnost, odgovornost i naravno ljudskost. Nužno je sankcionirati bilo kakav čin koji dehumanizira porod i majčinstvo, ali također, potrebno je provoditi sustavne preventivne mjere koje će, ne samo iskorijeniti ovakve incidente, nego i potaknuti da se dodatno pospješi doživljaj poroda, te osnaži spona između majki i zdravstvenih djelatnika.

Smatramo, također, da je iznimno važno umanjiti dalekosežno djelovanje proživljenih neugodnosti time što ćemo sankcionirati pojedinca, ali da pritom u procesu ne uništimo integritet i dostojanstvo zdravstvene zajednice koja često u neadekvatnim uvjetima, skrbi o majkama i novorođenoj djeci na profesionalan, human i stručan način.

Hrvatska komora primalja, kao institucionalni mehanizam u zdravstvenoj zajednici, svojim djelovanjem, između ostalog, aktivno promovira i organizira sustavne tematske edukacije koje osnažuju komunikaciju, razvijaju stručne vještine primalja, te unapređuju odnos između majki i primalja. Naime, značajna zadaća primalje kao profesionalnog zdravstvenog djelatnika je ostvarivanje partnerskog odnosa s majkom/obitelji. Svojim djelovanjem Komora se zalaže da se majkama pruži mogućnost odabira primaljske skrbi tijekom trudnoće, poroda, ali i perioda nakon poroda.

Kontinuirana primaljska skrb može dodatno oplemeniti iskustvo majčinstva, a zahvaljujući takvoj skrbi roditelji se mogu kvalitetnije i sveobuhvatnije informirati. Vjerujemo da će mogućnost kontinuirane primaljske skrbi uskoro zaživjeti i u Hrvatskoj, jer ista je dostupna u većini zemalja Europske unije. Također se nadamo da će i inicijativa "Rodilište prijatelj majke", koja se trenutno nalazi u idejnoj fazi, uskoro imati odjek te da će i ona doprinijeti pospješenju skrbi za majke i novorođenčad.

Na kraju, bitno je istaknuti da smo kao institucija – koja broji 2.400 primalja - jednoglasni u borbi protiv svakog nehumanog čina koji umanjuje vrijednost majčinstva te ćemo i dalje promicati dostojanstvenu skrb tijekom trudnoće i poroda, jer time promičemo i dostojanstvo naše struke – primaljstva. Stoga, pozivamo i ostale zdravstvene institucije na snažnije umrežavanje kako bi zajednički iskorijenili nehumane incidente te kako bi predstavnicima struke osigurali bolje uvjete za rad, od osnovnih procesnih do onih duboko emotivnih koji dotiču svakog pojedinačnog zdravstvenog djelatnika.

I na Klokanici u prosincu mame dijele svoje priče s poroda!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.