Trudnoća Porođaj 22. listopada 2017.

Trebaju li muškarci gledati ženu dok rađa?

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Dr. Michael Odent tvrdi kako bi muškarci trebali ostati izvan rađaonice. Smatra da je to bolje za tatu, za mamu i za dijete jer omogućava lakše povezivanje majke i djeteta

U davnim vremenima od muškaraca se nije očekivalo da će biti u rađaonici. Oni bi nervozno stupali hodnikom ispred rađaone, a kad im je najavljeno rođenje djeteta, kratko su se pomazili prije nego što bi, najčešće, otišli proslaviti s prijateljima.

porod mama rodilja novorođenče tata Možda te zanima... 10 zlatnih pravila za tate na porođaju Trudnoća

Danas je uobičajeno da su tate uz buduće mame kroz cijeli porod. Istraživanja pokazuju da, u Velikoj Britaniji, 90 posto muškaraca prisustvuje porodu. No, dr. Michel Odent smatra da muškarci nikada ne bi trebali gledati žene tijekom poroda. On smatra da se bez partnera žena lakše može opustiti: „Istina je da je, bez muškarca pored sebe, žena konačno u mogućnosti opustiti se, što ubrzava cijeli postupak.

tata na porodu Možda te zanima... Treba li i otac odlučivati o epiduralnoj na porodu? Trudnoća

Također, odmah nakon poroda žene trebaju biti same jer to pomaže procesu povezivanja mame i djeteta: „Nakon rođenja bebe, žena treba nekoliko trenutaka nasamo sa svojom bebom, posebice od trenutka kad je dijete stiglo na svijet do trenutka kad izbaci posteljicu. Razlog tome nije samo njezina potreba da se povezuje sa svojom bebom. Kako bi izbacile posteljicu s lakoćom, razina oksitocina majke - hormona ljubavi - treba doseći svoj vrhunac. To se događa ako ona ima trenutak u kojem može zaboraviti na sve, osim na svoju bebu, a ako ona ima vrijeme u kojem može pogledati u bebine oči, uspostaviti kontakt sa svojim novorođenčetom bez ometanja."

porod, mama, novorođenče, porođaj | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Dr. Odent također smatra da postoji veza između traume koju muškarci mogu doživjeti zbog gledanja partnerice kako prolazi kroz porod i post-natalne depresije kod muškaraca: „Općenito govoreći, primijetio sam da što je duže čovjek sudjelovao u porodu, tim je teži bio sam porod i postojao je veći rizik od post-natalnih 'simptoma’.”

A konačni razlog je zato što, smatra, neke stvari trebaju ostati tajna: „Postoje mnoge stvari koje radimo u privatnosti kako bi sačuvali stupanj misterioznosti. Za dobrobit seksualnih života, na popis tih radnji mogli bi staviti porod.”

Što mame misle o tome?

Očito je da se mišljenja razlikuju. Neke žene bi radije odabrale da je ženska osoba pored njih za vrijeme poroda, neke se slažu da im je partner više odmogao nego pomogao u rađaonici.

Doula Možda te zanima... Tko je doula i koja je njena uloga u trudnoći? Trudnoća

Ovdje je nekoliko komentara mama i jednog tate:

Ja sam vrlo privatna osoba, tako da mislim da bi bila jako sretna kada bih bila sama tijekom poroda.

Ako muškarac ne prati svog partnera tijekom poroda onda on nije pravi muškarac. On je kukavica.

Moj mužić je općenito prilično beskoristan kad je u pitanju to da mi ​​pomaže, ali on je bio pored mene za vrijeme poroda naše djece i šokirao me jer je bio nevjerojatan. Moje sjećanje dok smo se gledali u oči i zajedno držali svoju bebu tih prvih nekoliko sekundi, uz tiho razmišljanje 'mi smo ju/ga napravili - neprocjenjivo."

porođaj Možda te zanima... Tatin najdragocjeniji 'ulov' - nevjerojatna fotografija s poroda Trudnoća

"Ja sam otac i bio sam pored svoje supruge kroz cijeli porod i ja ne bih bio nigdje drugdje. Moram priznati da je bilo to zastrašujuće vrijeme jer sam bio zabrinut za svoju ženu i dijete, ali to je bio najčarobnije iskustvo u mom životu. Rezanje pupčane vrpce bilo je vrlo emotivno iskustvo za mene. Dakle, tate, ohrabrite se i prisustvujte porodu!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.