Trudnoća Planiranje trudnoće 19. veljače 2020.

Znanstvenici na tragu otkrića: Što uzrokuje ponavljajuće pobačaje?

Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Proživljavanje jednog pobačaja dovoljno je poražavajuće, ali neke žene to proživljavaju opet i opet. I dok je lako kriviti sebe, to su vjerojatno slučajni događaji izvan tvoje kontrole. Saznaj više o ponavljajućim uzrocima pobačaja i saznaj zašto se mogu dogoditi tebi

Koliko su česti višestruki pobačaji?

Prema Američkom koledžu opstetričara i ginekologa (ACOG), oko 15 do 20 posto trudnoća završava pobačajem. Oko 70% pobačaja u prvom tromjesečju - i 20% pobačaja u drugom tromjesečju - proizlazi iz kromosomske abnormalnosti koja utječe na gene fetusa. Ostali uzroci mogu uključivati ​​hormonalnu neravnotežu, probleme s maternicom, zdravstvena stanja majke i prekomjernu uporabu droga i alkohola.

Budući da je većina pobačaja potpuno slučajna, pojavljivanje jednog obično ne povećava izglede za drugo. U stvari, za većinu žena koje imaju pobačaj šanse za uspješnu sljedeću trudnoću su 80 posto. Tvoja šansa za pobačaj opet će ostati ista - oko 15 posto za žene mlađe od 35 godina.

Kada je vrijeme za novu trudnoću nakon pobačaja?

Rizik od trećeg pobačaja malo se povećava, ali razlika je i dalje minimalna. "Nakon dva pobačaja zaredom, rizik se povećava, ali većina liječnika neće započeti testiranje na genetske, maternične ili hormonalne probleme sve dok ne budeš imala tri", kaže Jonathan Schaffir, docent za porodništvo i ginekologiji na Medicinskom fakultetu Ohio State University.

seks, par Možda te zanima... Nakon spontanog pobačaja ne treba odgađati trudnoću? Trudnoća

Važno je napomenuti da samo jedna od 100 žena koje pokušaju začeti trpi tri ili više uzastopnih gubitaka trudnoće.

Ispitivanje i liječenje ponavljajućeg pobačaja

Ako imaš više pobačaja, svakako bi trebala posjetiti svog liječnika. Vjerojatno će obaviti zdjelične preglede, kao i procijeniti prošlu povijest bolesti. Ostali testovi mogu se dati prema potrebi; oni mogu uključivati ​​ultrazvuk, hormonske testove, biopsije endometrija, genetičko testiranje, krvne pretrage i još mnogo toga.

Ako liječnik pronađe temeljni uzrok ponavljajućih pobačaja, što se događa u manjem broju slučajeva, liječit će ga na odgovarajući način. Na primjer, žena se može podvrgnuti operaciji zbog anatomskih problema ili može pokušati kontrolirati zdravstvene probleme poput dijabetesa i poremećaja štitnjače.

Koliko je stvarno rizična trudnoća nakon abortusa?

Što uzrokuje ponavljajući pobačaj?

Medicinski stručnjaci nisu uspjeli uspostaviti vezu zašto neke žene imaju više pobačaja, ali istraživači sa Sveučilišta u Warwicku misle da imaju odgovor.

Profesor Jan Brosens i njegov tim otkrili su da je nedostatak matičnih stanica u maternici vjerojatno odgovoran za pobačaj kod "tisuća" žena. "Otkrili smo da je sluznica maternice kod pacijenata s ponavljajućim pobačajem koje smo proučavali već 'neispravna' prije trudnoće", napisao je profesor porodništva i ginekologije u studiji objavljenoj u časopisu Stem Cells u veljači 2016. godine.

Možda te zanima... Krvarenje se može javiti u svakoj fazi trudnoće: kad se trebaš zabrinuti? Trudnoća

Za ovu studiju, Brosens i njegov tim proučavali su uzorke tkiva s maternica 183 žene liječene na implantacijskoj klinici, Sveučilišnim bolnicama Coventry i Warwickshire NHS Trustu. Otkrili su da nedostaje "epigenetski potpis" zajedno s matičnim stanicama iz tkiva žene koje su pretrpjele više od jednog pobačaja. Tim je također otkrio da nedostatak matičnih stanica povećava brzinu starenja stanica u maternici. Maternica se oslanja na matične stanice da bi se regenerirale nakon menstruacije, trudnoće i pobačaja; nedostatak tih stanica - i proces starenja - stvara upalni odgovor koji utječe na sposobnost fetusa da raste do punog trajanja.

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

"Nakon što se embrij implantirao, sluznica maternice razvija se u specijaliziranu strukturu koja se naziva decidua, a taj se proces može ponoviti kada se stanice iz maternice uzgajaju u laboratoriju", napisao je Brosens. "Kultivirane stanice žena koje su imale tri ili više uzastopnih pobačaja pokazale su da stare stanice u sluznici maternice nemaju sposobnost da se pripreme na trudnoću."

Drugim riječima, tijelo se ne može u potpunosti obnoviti kako bi stvorilo ugodno okruženje za bebu.

Tim vjeruje da će ovo otkriće dovesti do tretmana koji će potaknuti funkciju matičnih stanica kod žena bez njih - i već rade na novim intervencijama.

trudnica, tužna Možda te zanima... Mogu li stres i tjeskoba uzrokovati spontani pobačaj? Trudnoća

"Naš fokus će biti dvostruk", rekla je Siobhan Quenby, koautorica studije i profesorica opstetricije na University of Warwick. Prvo, oni će raditi na poboljšanju provjere stanja rizičnih žena novim testovima endometrija. "Drugo, postoje brojni lijekovi i druge intervencije, poput 'struganja' endometrija, postupka koji se pomaže da se implantati uspješno prime, a koji mogu povećati populaciju matičnih stanica u maternici."

Brosens je dodao: "Mogu predvidjeti da ćemo uspjeti ispraviti ove nedostatke prije nego što pacijentica pokuša postići drugu trudnoću. Zapravo, to je jedini način da stvarno spriječimo pobačaje u tim slučajevima."

Koliko često dolazi do spontanog pobačaja i koji su mogući uzroci, pitali smo ginekologinju Petru Podobnik Brlečić.

"Spontani pobačaji nisu rijetkost te se događaju u oko 10-15 posto žena reproduktivne dobi. S obzirom na to da je najčešći uzrok ranih spontanih pobačaja kromosomska greška, logično je da je njegova učestalost kod starijih trudnica veći, čak i do 40-50 posto kod trudnica starijih od 42 godine života. Neki od ostalih mogućih uzroka su autoimuni poremećaji, endokrine bolesti kao što su dijabetes, poremećaji rada štitnjače, sindrom policističnih jajnika, anomalije maternice kao što su miomi, polipi, pregrade maternice, infekcije, pothranjenost ili pretilost te faktori okoline kao što su pušenje, pretjerana konzumacija alkohola, droga ili neki kemijski agensi", objasnila je Petra Podobnik Brlečić, dr. med., spec. ginekologije i opstetricije te dodaje da za veliki dio spontanih pobačaja ne možemo otkriti razlog te je srećom samo izolirani slučaj i nakon njega će nastupiti potpuno uredna trudnoća i rođenje zdravog djeteta.

Možda te zanima... 14 stvari koje znaju mame koje su imale spontani pobačaj Trudnoća

"Stoga se preporučuje detaljna obrada tek nakon dva ili više spontanih pobačaja jer je u tom slučaju učestalost njihovog ponavljanja veća i od 30-50 posto. Ukoliko je nastupio spontani pobačaj kod inače zdrave žene, nema potrebe paničariti već je utješiti s činjenicom da je izrazito mala šansa da će se takva situacija ponoviti", kaže.

Kod više od dva spontana pobačaja preporučuje se obrada

"Ne treba raditi veliku pauzu prilikom planiranja sljedeće trudnoće, istraživanja su pokazala da je idealan razmak od tri do šest mjeseci potreban za ostvarivanje sljedeće uredne trudnoće", kaže ginekologinja Petra Podobnik Brlečić.

"Kod habitualnih spontanih pobačaja, tj. više od dva spontana pobačaja, se svakako preporučuje obrada kako bismo pokušali identificirati razlog pobačaja i spriječiti njihovo ponavljanje. Preporučuje se učiniti kariogram oba partnera, laboratorijske pretrage za isključivanje bolesti štitnjače, dijabetes, i ostalih hormonskih poremećaja, pregled ultrazvukom kako bismo utvrdili normalnost građe maternice i optimalnu funkciju jajnika, po potrebi dijagnostičke operativne zahvate kao što su histeroskopija i laparoskopija", savjetuje ginekologinja te dodaje da također postoji niz specifičnih laboratorijskih i imunoloških pretraga za isključivanje rijetkih stanja koja mogu biti uzrok (nasljedna trombofilija, antifosfolipidni sindrom, autoimune i autoimune bolesti..).

"Kod žena koje imaju takve probleme, najbolje je da prvo pričekaju rezultate svih pretraga, što može trajati i više mjeseci, kako bi se planirala sljedeća trudnoća", kaže i objašnjava da istraživanja još uvijek nisu suglasna je li ikakva terapija posebno uspješna u liječenju navedenih poremećaja, ali iskustvo je pokazalo da uzimanje folne kiseline, niskih doza acetilsalicilne kiseline, niskomolekularnog heparina, a u nekim situacijama i infuzije imunoglobulina kod takvih trudnica ipak povećava šansu za sprječavanje spontanog pobačaja i rođenje zdravog djeteta.

tužna žena Možda te zanima... Kako preboljeti gubitak bebe nakon spontanog pobačaja? Trudnoća
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Mama dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Mama te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar isabelagregorijan
    isabelagregorijan

    Problem je kaj nas nitko ne shvaća za ozbiljno. Najlakše je reć zdravi ste, mladi ste, ne uspijeva svaka trudnoća, tako bar meni govore. Imala sam četiri spontana dosad, fizički se oporaviš, tijelo je čudo, ali što ti to na psihu napravi to je nešto strašno. A nitko nema odgovore, znači jedino odustat? jer koliko jedna žena toga mora proživjeti i zašto? 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.