Trudnoća 26. kolovoza 2023.

Kako spriječiti bolove u leđima tijekom trudnoće?

Foto: Freepik ; Otkrivamo koji su najčešći uzroci bolova u leđima kod trudnica
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Oko 50 posto trudnica osjeća bolove u leđima koji im predstavljaju velike probleme. Otkrivamo koji su najčešći uzroci takvih bolova te kako ih prevenirati ili barem ublažiti.

Onaj blaženi osjećaj ponosa da se u tvom tijelu rađa novi život u jednom trenutku presiječe bol duž leđa. Što se događa? Bolovi u leđima tijekom trudnoće, a posebno u ranoj fazi, posljedica su prirodnih procesa tijekom trudnoće. Naime, ligamenti u našem tijelu prirodno postaju mekši i istežu se kako bi nas pripremili za porod. To može opteretiti zglobove donjeg dijela leđa i zdjelice, što posljedično uzrokuje bolove. 

Istraživanja su definirala više faktora koji također dovode do ovih neugodnosti. 

  1. Hormonalne promjene: Tijekom trudnoće, žensko tijelo (jajnici i placenta) proizvodi više hormona relaksina koji utječe na mišićno-koštani sustav 'opuštanjem' ligamenata u zdjelici. Relaksin također može utjecati i na ligamente koji podupiru zglobove u donjem dijelu leđa, kukovima, koljenima i gležnjevima. 
  2. Dobitak na težini: Tijekom zdrave trudnoće žena se udeblja u prosjeku od 10 do 15 kilograma. To stvara dodatni teret na kralježnicu. Također, i beba koja raste pritiska donji dio leđa, sakrum, zdjelicu i noge, te opterećuje živce i opskrbu krvlju u tim područjima. Sve to, na koncu, uzrokuje bolove i u mišićima donjeg dijela leđa i stražnjice, bedara i trbuha. 
  3. Posturalne promjene: Frontalno povećanje težine u trudnoći može nagnuti ženino težište prema naprijed. Zbog toga se povećava krivulja u donjem dijelu leđa zbog čega trudnica počinje hodati drugačije (primjerice, ima širi stav i hod) pa to posljedično dovodi i do promjene svoda stopala. 

Kako spriječiti bolove u leđima tijekom trudnoće? 

  • Pazi na svoja stopala: pokušaj ne nositi cipele sa slabom potporom svodu stopala, kao što su cipele s petom ili ravne cipele. Neke žene nose kompresijske čarape kako bi spriječile nakupljanje krvi u nogama. 
  • Prati svoje držanje: leđni mišići su pod velikim pritiskom dok nosiš bebu, stoga pripazi da ne sjediš pogrbljena. Ako moraš dugo sjediti, podupri donji dio leđa jastukom i nasloni noge na poseban oslonac. Ako, pak, dugo stojiš, osloni se jednom nogom na stolac ili kutiju ili koristi potporni pojas za trudnice. Kada spavaš na boku, stavi jastuk između koljena kako bi smanjila stres na donjem dijelu leđa. 
  • Podizanje predmeta: Ne izigravaj 'wonder woman' - zatraži pomoć kada trebaš nešto dignuti. Ako baš nema nikoga u blizini, a predmet je težak, pokušaj se ne savijati naprijed iz struka. Umjesto toga, približi se objektu, savij se u koljenima i ostani u čučnju kako bi ti leđa bila ravna. 
  • Vježbanje: uvijek se posavjetuj sa svojim liječnikom, ali mnoge su vježbe sigurne za izvođenje tijekom trudnoće, uključujući plivanje, vožnju sobnog bicikla i joge za trudnice. 
  • Akupunktura: Ova integrativna terapija, u kombinaciji s konvencionalnim terapijama, pokazala se učinkovitim za liječenje bolova u leđima povezanih s trudnoćom. 
  • Masaža: Prenatalne masaže mogu ublažiti mnoge nelagode povezane s napetim mišićima leđa. 
  • Kiropraktika: Kada je provodi ovlašteni praktičar, kiropraktika može biti sigurna i učinkovita terapija za ublažavanje bolova u leđima. 
  • Topli i(li) hladni oblozi: Primjenom topline ili leda na vrlo jednostavan ali učinkovit način mogu se ublažiti razni bolovi. Jedino pazi da te obloge ne stavljaš direktno na trbuh. 
  • Smanjenje stresa: Emocionalni stres povećava napetost mišića u leđima. Ako si pod stresom, razmisli o razgovoru s prijateljem ili psihologom, pokušaj meditirati, potraži neki tečaj za smanjenje stresa, redovito šetaj po šumi ili negdje uz vodu jer dokazano umiruju, slušaj opuštajući glazbu… 

Normalno je da se tijekom trudnoće događaju brojne promjene na i u ženskom tijelu, ali ne samo fizičke, nego i psihičke. No, isto tako puno je vrlo učinkovitih načina kako se sve nelagode mogu ublažiti i izbjeći. Uživaj u svom blaženom stanju, ugađaj si na sve načine jer to zaslužuješ i ti i tvoja beba a ako si ne možeš sama pomoći obavezno potraži pomoć drugih. 

Trudnički bolovi u leđima: Kada se javljaju i kako se razlikuju? Možda te zanima... Trudnički bolovi u leđima: Kada i zašto se javljaju te kako si pomoći? Trudnoća

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.