Trudnoća Trudnica 14. siječnja 2023.

Krvarenje se može javiti u svakoj fazi trudnoće: kad se trebaš zabrinuti?

Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Liječnici procjenjuju da će 25 do 40 % žena doživjeti neki oblik vaginalnog krvarenje tijekom rane trudnoće. Ono nije neuobičajeno, ali također nije ni normalno. Može ukazivati na mnoge stvari, ovisno o tome je li krvarenje malo ili obilno, koliko dugo traje, koje je boje i u kojem se trenutku trudnoće javlja.

Iako krvarenje tijekom trudnoće nije nenormalno, sigurno je neočekivano - i uznemirujuće. Dobra vijest je da se točkasto ili lagano krvarenje u ranoj fazi trudnoće, koje nije poput menstruacijskog krvarenja, javlja kod gotovo jedne trećine svih budućih mama i često ne predstavlja prijetnju za mamu ili za dijete.

Uobičajeno je da mali postotak trudnica ima krvave fleke nakon odnosa, no do krvarenja može doći i iz razloga koji nemaju veze s trudnoćom, poput infekcija. Velika većina točkastog krvarenja je bezopasna. No krvarenje, koliko god bilo malo, može ukazivati ​​na niz komplikacija, uključujući pobačaj i izvanmateričnu trudnoću te se stoga nikada ne smije zanemariti.

trbuh Možda te zanima... Implantacijsko krvarenje ili znak rizične trudnoće? Trudnoća

U nastavku teksta donosimo ti razne razloge zbog kojih možeš krvariti tijekom trudnoće, kada trebaš nazvati svojeg liječnika i savjete za učinkovito komuniciranje simptoma svom liječniku.

Krvarenje u prvih 20 tjedana trudnoće

Liječnici procjenjuju da će 25 do 40 % žena doživjeti neki oblik vaginalnog krvarenje tijekom rane trudnoće. Prema Američkom udruženju za trudnice, postoji niz mogućih uzroka krvarenja u prvih 20 tjedana trudnoće, a oni uključuju:

  • Implantacijsko krvarenje: Usađivanje jajašca u sluznici maternice događa se otprilike do četvrtog tjedna trudnoće. Oplođeno jaje pričvršćuje se tada na stijenku maternice. Ako primijetiš malu količinu krvarenja otprilike tjedan do 10 dana nakon začeća, vjerojatno je uzrok implantacijsko krvarenje i ne moraš se brinuti.
  • Spolni odnos: Tijekom drugog i trećeg tromjesečja, tvoj cerviks postaje natečen zbog povećane opskrbe krvlju u tom području. Kao rezultat toga, seks može uzrokovati pojavu krvavih mrlja tijekom trudnoće.
  • Infekcije: Neke žene imaju krvarenje iz grlića maternice zbog infekcije, obično seksualno prenosive bolesti poput klamidije. U tom slučaju potrebna je liječnička intervencija.
  • Interni pregled koji je obavila babica: Nije neuobičajeno da krvariš nakon Papa testa koji se u mnogim praksama provodi između šestog i dvanaestog tjedna trudnoće. Uočavanje pjega može se pojaviti u roku od 24 sata nakon posjete doktoru i obično nestaje u roku od jednog dana.

Ponekad krvarenje tijekom prve polovine trudnoće može biti znak ozbiljnijeg stanja, poput:

  • Subhorionsko krvarenje - krvarenje oko placente. Iako je moguće nastaviti s normalnom trudnoćom nakon pojave ove vrste krvarenja, brza dijagnoza i liječenje su od vitalnog značaja. "Većina subkorijenskih krvarenja se rješava, ali to dovodi ženu u povećan rizik od drugih komplikacija, poput prijevremenog porođaja", kaže dr. Stephenson-Famy.
  • Biokemijska trudnoća - nastaje kada je jaje oplođeno, ali se nikad u potpunosti ne implantira u maternicu.
  • Pobačaj - spontani gubitak trudnoće u prvih 20 tjedana. Često je krvarenje koje se pojavi tijekom pobačaja popraćeno i drugim simptomima, poput grčeva ili bolova u trbuhu.
  • Ektopična trudnoća - oplođeno jaje implantira se negdje drugdje, ne u maternicu. Najčešće u jajovod. Ektopična trudnoća ne može normalno napredovati i može biti opasna po život majke ako ostane nedijagnosticirana.
  • Molarna trudnoća - trudnoća koju karakterizira nenormalan rast posteljice i obično abnormalni plod.
trudnica Možda te zanima... Hematom na posteljici - uzrok krvarenja u trudnoći Trudnoća

Krvarenje nakon 20. tjedna trudnoće

Iako se rizik od pobačaja (poznat kao mrtvorođenost nakon prvih 20 tjedana) uvelike smanjuje nakon prvog tromjesečja, a mnoge rane komplikacije više nisu faktor (poput ektopične i molarne trudnoće), krvarenje tijekom druge polovice trudnoće bi trebalo shvatiti vrlo ozbiljno, pogotovo ako se događa dulje vrijeme, kaže dr. Stephenson-Famy.

Uzroci krvarenja u drugoj polovici trudnoće uključuju:

  • Spolni odnos
  • Pregled vrata maternice - posebno u kasnom trećem tromjesečju
  • Odvajanje placente - posteljica se odvaja od stijenke maternice i može uzrokovati snažno vaginalno krvarenje i opasno je za život majke i bebe. Prema Američkoj akademiji obiteljskih liječnika, odvajanje placente najčešći je uzrok ozbiljnih krvarenja tijekom kasne trudnoće. Stanje je rijetko i javlja se samo u oko jedan % svih trudnoća.
  • Preuranjeni porođaj - vaginalno krvarenje praćeno grčevima ili kontrakcijama, proljevom ili bolovima u leđima prije 37 tjedana mogli bi imati ozbiljne posljedice za dijete. Nakon 37 tjedana, ovi bi simptomi mogli biti normalni početak porođaja.

Kada ozbiljno shvatiti krvarenje tijekom trudnoće

Vaginalno krvarenje tijekom trudnoće nije neuobičajeno, ali također nije ni normalno. Ono može ukazivati na mnoge stvari, ovisno o tome je li krvarenje malo ili obilno, koliko dugo traje, koje je boje i u kojem se trenutku trudnoće javlja.

Možda te zanima... Krvarenje u trudnoći: Kad je bezopasno, a kad se zabrinuti? Trudnoća

Znakovi da je krvarenje posljedica ozbiljnih stanja kao što su pobačaj, problemi s posteljicom ili preuranjenim trudovima, uključuju obilno krvarenje (slično menstrualnom krvarenju), krvarenje s grčevima i / ili groznicom ili krvarenje i prolazak nekog tkiva.

Važna je i boja krvi. Krv koja je jarko crvena obično je zabrinjavajuća od krvi smeđe boje.

Kada kontaktirati liječnika

Bez obzira na to kada se dogodi, odmah nazovi liječnika ili babicu kako bi bila sigurna, jer svako vaginalno krvarenje tijekom trudnoće može biti simptom većeg problema. Budi spremna odgovoriti na detaljna pitanja o količini izgubljene krvi i opisu kako se osjećaš u cjelini. Također, možeš se naručiti za ultrazvuk da se vidi što se događa s fetusom. 

Nažalost, ako je krvarenje posljedica pobačaja, ništa se ne može učiniti. Ako je krvarenje znak preuranjenog porođaja, tvoj liječnik će poduzeti korake da ga spriječi, možda će preporučiti mirovanje ili neki lijek.

Ako je krvarenje nastalo zbog placenta previa stanja ili predležeće posteljice - stanja u kojem posteljica prekriva grlić maternice - liječnik će vjerojatno će izbjeći obavljanje internog vaginalnog pregleda i vjerojatno će ti preporučiti da ideš na carski rez. 

 

trudnica, ultrazvuk Možda te zanima... Krvarenje u trudnoći može biti znak placente previje Trudnoća

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.