Trudnoća Planiranje trudnoće 06. studenoga 2022.

5 dobrih razloga zašto biste trebali imati još jedno dijete

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Bez obzira na broj djece koji imaš sigurno si bila u fazi kada si se pitala želiš li još jedno. Kako si se odlučila povećati svoju obitelj?

Blogerica, spisateljica i mama četvero djece Allison Slater Tate opisala je koju je najveću lekciju u životu naučila kroz majčinstvo. Jednostavno je nemoguće sve planirati u životu. Prije nego je postala roditelj, mislila je da će imati dvoje, možda troje djece te da će razlika biti tri godine, a da će prestati rađati s 33. godine. Odlučila je da su to "prave" godine kada treba roditi zadnje dijete.

Pročitala je sve knjige o roditeljstvu, razgovarala sa svim prijateljima koji imaju djecu te je provela sate i sate proučavajući sve o djeci i odgoju na internetu. Međutim, tek kada je postala mama shvatila je da te pripreme nisu važne. Roditeljstvo ju je naučilo da nije točno znala što želi i kada, te je vrlo brzo nakon što je preživjela kolike s prvom bebom, saznala je da je trudna s drugim djetetom. Tako je drugo dijete rodila 21 mjesec nakon prvog.

trudnica, djeca, treće dijete Možda te zanima... Razmišljate li o trećem djetetu? Trudnoća

Kasnije odluke da rodi treće i četvrto dijete došle su nakon dugih razgovora s mužem. Međutim, da joj je netko prije rođenja prvog djeteta rekao da će imati toliko djece mislila bi da je lud. Mama Allison podijelila je svoje iskustvo te zna da svatko zna što je najbolje za njega, ali i donosi razloge zašto bi trebali razmisliti želite li još jedno dijete.

1. Već sve znaš i upoznata si sa svim situacijama

Prošli smo sve situacije s malom bebom, prve korake, dohranu i sve faze koje dijete prolazi u razvoju. Međutim, kada smo došli do perioda kada je dijete krenulo u školu shvatili smo da vrijede sasvim druga pravila. I da je prema tome zadovoljavanje bebinih potreba zapravo vrlo lagano. Izreka kaže, mala djeca mali problemi, velika djeca veliki problemi. 

Ponekad, kad sam suočena s društvenim mrežama i pubertetom svoje djece, hijerarhijom u društvu te nasiljem koja vlada u osnovnoj školi. Stvarno sam sretna što mogu sebi zagrliti svoju jednogodišnju bebu. Jednostavnost liječi majčinu izmučenu dušu. 

trudnica, dijete, druga trudnoća Možda te zanima... 5 najvećih strahova koje sam imala u drugoj trudnoći Trudnoća

2. Bebe su minijaturni ambasadori dobre volje

Sa svojom zadnjom bebom čudila sam se koliko su nam stranci prilazili samo zato što je beba. Ispada da većina ljudi voli (sretne) bebe. Zanimljivo, moje troje starije djece obožavaju svoju sestru bebu. Ona je jedina stvar oko koje se svi slažu i pomaže održavati dobru obiteljsku dinamiku. Njihovo obožavanje mlađe sestre ujedinjuje ih kao ništa drugo. Teško je biti ljut kada je u sobi neodoljiva beba i gleda nas sa svojim velikim i pažljivim očima.

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

3. Bebama je sve iznenađenje i raspršuju naše svjetonazore

Nedavno sam svoja tri dječaka odvela u Disney World što nama predstavlja lokalno putovanje. Djeca koja odrastaju u središnjoj Floridi uzimaju zabavni park zdravo za gotovo, a moja starija djeca okreću očima zbog tih nekoliko sati vožnje. Ali kada smo svi otišli s bebom u Disney World čak je obična vožnja na vrtuljku postala zabavna. Uhvatila sam trenutak u kojem se svi moji dječaci smiju od uha do uha kad je beba mahala i zaplakala od veselja zbog iznenađenja koje je doživjela. S bebama i malom djecom sve je iznenađenje. Gotovo sam zaboravila kako je posjetiti Disney zabavni park s djetetom koje ga nikad nije vidjelo. Njezin entuzijazam i istinski užitak napravili su veliko veselje za sve nas.

Alyssa Milano Možda te zanima... 'Imam dvoje djece i stajem na tome' Roditelji

4. Posljednja beba će te podsjetiti da su sva tvoja djeca jednom bile bebe

Moja djeca me redovito ostavljaju emocionalno i mentalno iscrpljenom. Kad ležim noću u krevetu zbog nesanice jer razmišljam kakav sam bila roditelj ili što sam trebala napraviti, to se nikad ne događa zbog bebe. Kada ponašanje moje djece izaziva u meni pitanje "Tko si ti i što si napravio mom djetetu?", beba me podsjeća na to što su nekad bili mali, samo prije nekoliko godina. Tada uspijevam naći u sebi posljednje tragove strpljenja i razuma, gledajući njezino slatko lice i prisjećajući se njihovih punih i okruglih obraza kada sam ih mogla staviti u svoje krilo i mnoge probleme riješiti spavanjem. Ja sam bolja majka starijoj djeci jer sam i mama bebi.

5. Beba će te podučiti sve stvari ili barem dvije

Kada si već prošla jedno roditeljsko putovanje, možeš se veseliti novom. Možeš znati što očekivati kada očekuješ. Najbolja stvar kod bebe broj dva ili tri, posebno kod bebe broj četiri je da me naučila puno toga o roditeljstvu. Naučila sam da neke bebe rano počinju dobro spavati (a kasnije možda ne), da su neka djeca lagano prilagođavaju na tutu, a neka nikako.

Možda te zanima... Nije sve isto: 7 iznenađujućih spoznaja o tvojoj drugoj bebi Beba

Nas je naše zadnje dijete, prva i zadnja djevojčica, naučilo kako sestra utječe na moje dječake. Uvjerena sam da je to što imaju sestru promijenilo način na koji će postupati s ženama kasnije u njihovom životu i kako će se ponašati općenito prema ljudima u životu. Oni više opraštaju, imaju više strpljenja i nježniji su nakon što nam je ona došla u život. Nikad nisam mislila da će puno mlađe dijete donijeti toliko radosti mojoj starijoj djeci. Ali kad sam ulovila jednog dječaka kako sjedi s bebom u krilu i čita joj knjige te pjeva pjesme iz crtića "Frozen" shvatila sam da smo napravili dobru stvar kada smo našoj djeci darovali još jedno dijete.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.