Trudnoća Trudnica 19. veljače 2024.

Kućni ljubimci imaju pozitivan učinak i na bebu u trbuhu

Foto: Unsplash+
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Poznato je kako kućni ljubimci pozitivno utječu na naše živote, ali novo istraživanje ukazuje i dobrobiti koje čine za bebu još u trbuhu

Pas ili mačka koji svoje glave naslanjaju na tvoj trudnički trbuščić i služi im kao jastuk ima pozitivan utjecaj na bebu. Nedavno istraživanje sa Sveučilišta Alberta ukazuje na pozitivan utjecaj kućnih ljubimaca na djecu, što uključuje manje rizike za razvoja alergija ili borbu s pretilošću kasnije u životu. Najveće otkriće ovog istraživanja je da zbog njih bebe imaju dobre crijevne bakterije.

"Pregledali smo zdravstveno stanje ovih beba u dobi od tri mjeseca i koje dobre bakterije imaju te otkrili poveznicu između dobrih bakterija i kućnih ljubimaca", rekla je autorica istraživanja Anita Kozyrskj za radio CBC. Već se dugo misli da dijeljenje poda s životinjama izlaže bebu dobrim bakterijama, a druga istraživanja pokazala su da život s kućnim ljubimcima štiti od astme i respiratornih bolesti. Ali ovo istraživanje upućuje na to da dobrobit od kućnih ljubimaca počinje kada je beba u trbuhu

Možda te zanima... Mogu li psi 'nanjušiti' da je njihova vlasnica trudna i kako će reagirati na to? Trudnoća

"Zanimljivo je da suživot s kućnim ljubimcima u trudnoći rezultira tim promjenama, što sugerira da dolazi do promjene u maminoj crijevnoj flori dok je trudna", dalje je objasnila.

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

Manje alergija kasnije u životu

Istraživanje je proučavalo dobre crijevne bakterije kod više od sedamsto tromjesečnih beba u periodu od 2009. do 2012. Žene koje su imale kućne ljubimce tijekom trudnoće imale su više od dvije vrste dobrih bakterija Ruminococcus i Oscillospira. "Obje su povezane s nižim rizikom od alergija kasnije u životu i manjom mogućnosti pretilosti", kaže Kozyrskji. Većina mama koje su sudjelovale u ovom istraživanju imale su pse, a manja grupa mačke, ali je dokazano da i one prenose dobre bakterije. Što može biti pozitivna veza između trudnica i mačaka jer se često ističe moguća toksoplazmoze zbog čega trudnice trebaju izbjegavati kontakt s mačjim izmetom.

Povezanost između kućnih ljubimaca i zdravih crijevnih bakterija ukazuje da previše dezinfekcije u našim životima može učiniti više štete nego koristi. "Naše društvo postalo je previše zabrinuto zbog izlaganja mikrobima, a opsesivni smo s higijenom što je rezultiralo većim brojem alergija i astme", kaže dalje.

Kozyrskyji i njezini kolege pratit će djecu u ovom istraživanju dok ne budu bila stara pet godina, pa će moći vidjeti kako kućni ljubimci dalje utječu na zdravlje djece. U međuvremenu, trudnice i dalje mogu uživati u dobrom društvu svojih čupavih ljubimaca.

Možda te zanima... 5 prednosti za djecu koje donosi odrastanje uz pse Vrtić

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.