Trudnoća Liječenje neplodnosti 18. lipnja 2019.

Nakon 13 pobačaja, nije odustala od bebe i rodila je kćer

Foto: Facebook/Laura Worsley
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Jedanaest trudnoća Laure Worsley je završilo u prvom tromjesečju, a uz to je izgubila i dva dječaka u 17. i 20. tjednu. Nastavili su pokušavati i nakon trinaestog pobačaja dobili su kćer Ivy

Prvi pobačaj je bio 2008. godine, a kad se to dogodilo i treći put Laura Worsley i njen muž Dave iz Velike Britanije su znali da nešto nije u redu. Nakon četvrtog pobačaja upućeni su kod doktorice Quenby u Sveučilišnu bolnicu u Coventyju.

Otkriveno je da je Laura imala antifosfolipidni sindrom, također poznat kao 'sindrom ljepljive krvi', koji može uzrokovati ponavljani gubitak trudnoće.  To je autoimuna bolest kod koje vlastiti imunološki sustav greškom napada neki od normalnih proteina u krvi.

"Sudjelovali smo u različitim pokusima, obavili sve testove, isprobali različite lijekove, nadajući se da će nešto pomoći", ispričala je Laura, čije trudnoće nisu napredovale više od nekoliko tjedana. Iako su dvije trudnoće preživjele 12 tjedna, par je ipak izgubio dječake, Gracesona i Lea, 2015. i 2017. godine. 

Možda te zanima... Što trebaš znati o neplodnosti u 20-ima, 30-ima i 40-ima Trudnoća

"Ne znam kako sam se nosila s tim. Dave je bio jak za oboje. To je bilo sve za što sam živjela i razmišljala sam ako ne mogu imati djecu, koji je smisao života", rekla je Laura.

Testirana je Leova placenta i rezultati su pokazali da je Laura imala i kronični histiocitični intervilozitis (CHI), koji uzrokuje da se tijelo bori protiv trudnoće.

"Nakon toga nisam više bila sigurna želim li ponovno pokušavati, ali doktorica Quenby mi je rekla kako je pomogla mnogim ženama koje nisu mogle zatrudnjeti. Mislila sam ako postoji i ta jedna mala nada, moramo ponovno pokušati, a tako je mislio i Dave. Rekla sam sebi da je to zadnji pokušaj". 

Nakon lijekova za poboljšanje sluznice Laurine utrobe, Laura je zatrudnjela po 14. put. 

Doktorica Quenby je rekla da su koristili steroide kako bi potisnuli Laurin imunološki sistem kako bi trudnoća mogla napredovati nakon 24 tjedna, kada bebe imaju šansu da prežive. Lijekovi su spriječili zgrušavanje krvi.

Ivy je rođena carskim rezom. Težila je samo 770 grama. 

"Dave ju je prvi vidio. Ja sam ju prvo vidjela na fotografiji kada sam se probudila. Tek nakon tri tjedna mogli smo je uzeti u naručje. Upozorili su nas da bi Ivy mogla dobiti sepsu, ali ona je nastavila samo napredovati. Čitala sam o čudima drugih ljudi, a sada imam svoje", dodala je Laura.

par, seks Možda te zanima... Koliko vremena je potrebno da dođe do začeća? Trudnoća

Nakon 11 nedjelja u bolnici i oporavka od bronhiolitisa, Ivy je došla kući. Sada ima devet mjeseci, a njihov slučaj služi kao primjer svim parovima, prenosi BBC.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.