Trudnoća Beba u trbuhu 06. rujna 2018.

Izgubila sam bebu u 38. tjednu; je li se to moglo spriječiti?

tužna žena
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Dr.sc. Senka Sabolović Rudan odgovara čitateljici je li se mogla spriječiti tragedija, s obzirom na UZV i CTG koji nisu pokazali fibrozu mikrokalcifikata posteljice

Donosim jako tužnu priču. Mama sam mrtvorođenog sinčića kojeg sam rodila u 38. tjednu. Razlog je navodno bio pupčana vrpca s kompresijom. Tjedan dana prije tragedije obavljen je CTG i ultrazvučni pregled koji je bio navodno u redu. I onda su stigli nalazi posteljice. Ostala sam šokirana. Fibroza mikrokalcifikata posteljice sa upalnim infiltratima u ovojima. Uz sve to, posljednja dva biometrijska mjerenja fetusa su bila ovakva: 34. tjedan=bdp82.3 abdomen 281, femur 60.8; 37. tjedan=87.3 abdomen 311, femur 65.9, VAT uredan, SM I.... U 30. tjednu rađeni su mi protoci. Ri umb 0.69 Ri acm 0.74. To mi je bila prva trudnoća uz inseminaciju. Dvije kolegice su imale problema s posteljicom i njihov ginekolog je to vidio, jer navodno se to mora vidjeti. Je li se to moglo spriječiti? 

Slažem se s vama da donosite zaista tužnu priču. Prije svega, moram reći da mi je žao zbog tragedije koja vam se dogodila i tuge koju ste proživjeli i još ju uvijek, sasvim sigurno, proživljavate.

Možda te zanima... Posteljica otkriva anomalije i uzroke problema u trudnoći Trudnoća

Moram priznati da mi nije baš jednostavno objasniti razloge vaše tragedije bez uvida u kompletni patohistološki nalaz posteljice. Naime, iznijeli ste samo dio nalaza te mi je teško to tako parcijalno interpretirati. Što se tiče mikrokalcifikata i žarišne fibroze posteljice, ako ih vidimo na UZV pregledu oni nisu (prema literaturi) indikacija za neki intenzivniji nadzor i/ili indukciju.

Dakle, posteljica je složen organ koji ima višestruke funkcije i svako je vrlo važna to jest neophodna za život djeteta in utero. Upravo zato se provode kontrole i predterminski, a naročito u terminu, zbog pokušaja objektivizacije eventualnog problema u radu posteljice. Na žalost, u tom smislu ne postoji savršena metoda koja može otkriti sve eventualne probleme. Ultrazvuk i CTG komplementarne su metode kontrole funkcije posteljice, dok se od 39. tjedna obično radi i amnioskopija (kontrola plodne vode).

Možda te zanima... Urasla posteljica u trudnoći - komplikacije i rizici na porodu Trudnoća

Prema vašem navodu vama je tjedan dana prije, tj. sa 37 tjedana učinjen UZV i CTG, ako su ti nalazi bili uredni, to je najbolje što se moglo i trebalo napraviti u smislu kontrole.

Na kraju, moram ponoviti da mi je iskreno žao zbog tuge koju prolazite. Želim vam da smognete snage za pogled u budućnost.

anđeo Možda te zanima... Pismo mame koja je izgubila bebu u 9. mjesecu trudnoće Trudnoća

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.