Trudnoća Beba u trbuhu 06. travnja 2022.

Znakovi da nosiš dječaka: Što kažu bapske priče, a što znanost?

Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Priželjkuješ dječaka i osluškuješ svaki simptom koji bi ti to mogao otkriti? Prema bapskim pričama, ovi simptomi u trudnoći samo znače da si mogla imati samo sreće u pogađanju. No, može li im se vjerovati? Evo što kaže stručnjak

Postoji puno predivnih stvari u trudnoći (upoznavanje malog čovjeka prvo nam pada na pamet!). Ali definitivno jedna od najzanimljivijih stvari u trudnoći je nagađanje kojeg je spola tvoje beba - dječak ili curica. Otkad si saznala da si trudna vjerojatno osluškuješ svaki simptom i pratiš svaki znak koji bi ti mogao otkriti nosiš li curicu ili dečka. 

Nosiš li nisko ili visoko? jesu li bebini otkucaji srca oko 140? Imaš li jake mučnine?

Tijekom godina ispričano je puno bapskih priča koje ukazuju na jedan ili drugi spol. Ali ima li imalo istine u nekoj od tih priča? I ne baš. 

Donosimo ti neke od najpopularnijih bapskih priča koje govore da nosiš dječaka. Ionako je većina tih priča netočna, neke od njih će biti istinite za tebe - na kraju krajeva, postoji 50 posto šanse, zar ne? Otišli smo i korak dalje i donosimo ti mišljenje i odgovor stručnjaka. 

Bapska priča kaže, ako je dječak

Nosiš nisko

Prema jednoj priči, ako bebu nosiš nisko, čak i prije dugo očekivanog 'spuštanja' koje se dogodi krajem trećeg tromjesečja, možda nosiš dječaka.

Stručnjaci: Iako nisko nošenje u maloj mjeri može pomoći u izbjegavanju nekih probavnih smetnji, ginekologica Dr. Kameelah Phillips kaže da to ne mora nužno značiti da nosiš dječaka. "To stvarno ovisi o položaju  bebe i koliko si puta prije rodila, a to prvenstveno utječe na izgled maminog trbuha i maternice, ako i na to kako nosi trudnoću".

Možda te zanima... Otkrij bebin spol uz kinesku metodu i narodna vjerovanja Trudnoća

Skupljaš kilograme oko trbuha

Mogu li ljudi reći da si trudna kad te vide s leđa? Ako ne, možda nosiš dječaka. Ovaj mit kaže, Ako si 'sva u trbuhu', postoji velika mogućnost da ćeš roditi dječaka, ali ako imaš višak kilograma u bokovima, struku i stražnjici, možda će biti curica. 

Stručnjak: "Ne baš",  kaže dr. Phillips. "To se uglavnom odnosi na majčinu veličinu i oblik, a ne na određeni spol."

Tvoj partner se ne deblja

Bapska priča kaže da postoji velika vjerojatnost da ćeš dobiti dječaka ako je tvoj partner uspio zadržati svoju 'kilažu'. 

Stručnjak: Dok dr. Phillips priznaje da je "tatino debljine" realna stvar, ona nije vidjela povezanost s debljanjem oca i spolom djeteta.

Tvoj ten je blistav i sjajan

Je li ti u trudnoći koža blistava ili je preplavljena aknama kao u tinejdžerskim danima? Kako izreka kaže: "Djevojčice kradu tvoju ljepotu". Ako si zaista dobila taj trudnički sjaj, bapska priča je na strani dječaka. 

Stručnjak: Dr Phillips kaže da možda postoji nagovještaj istine, što ne znači da bi trebala kupiti plavo. "Često je sjajna koža povezana s dječakom, ali vjerojatnije je da je povezana s povećanjem protoka krvi i volumena", kaže ona, što se događa u svakoj trudnoći.

Možda te zanima... Znakovi da nosiš curicu: Što kažu bapske priče, a što znanost? Trudnoća

Nemaš jake jutarnje mučnine

Ti rani tjedni trudnoće mogu biti teški, bez obzira imaš li jutarnju mučninu ili ne. Nešto mučnina je normalno za svaku trudnicu, ali ako je tvoja podnošljiva, moguće je da iščekuješ dječaka. 

Stručnjak: Nedavna istraživanja razotkrila su ovaj mit, navodeći da 80 posto žena tijekom trudnoće prolazi određenu vrstu mučnina i povraćanja, bez obzira na spol bebe.

 | Author: Guliver Foto: Guliver

Tvoj urin je tamnije žut

Postoji puno testova predviđanja spola kod kuće koji tvrde da otkrivaju spol bebe na temelju načina na koji tvoj urin reagira na različite tvari. A tu je i bapska priča koja govori da ako je urin tamnije boje nosiš dječaka.  

Stručnjak: Nažalost, dr. Phillips se potpuno ne slaže s ovom procjenom: "Boja, miris i volumen mokraće variraju tijekom dana, uz hidrataciju i prehranu. Kao takav, ne postoji veza između urina i spola bebe. Vjerojatno je povezan s čimbenicima poput unosa tekućine, prisutnosti infekcije i upotrebe vitamina."

Stopala su ti uvijek hladna

Imaš hladna stopala? Ako su ti stopala uvijek hlada otkad si trudna, bapska priča kaže da možda očekuješ dječaka

Stručnjak: Promjene temperature su najvjerojatnije zbog normalnih hormonskih fluktuacija, kaže dr. Phillips. "Žene se žale kako im je u bilo kojem trenutku tijekom trudnoće vruće i hladno, pa to nije pouzdano utvrđivanje djetetovog spola."

Otkucaji srca tvoje bebe su niski

Ako si imala priliku čuti otkucaje tvojeg djeteta (negdje između 8 i 10 tjedna trudnoće), znaš koliko je to nevjerojatno. Ali može li to biti trag na njegov ili njezin spol? Bapska priča kaže kako muški fetusi obično imaju otprilike 140 otkucaja u minuti ili sporije, dok kod djevojčica kuca malo brže, 140 otkucaja u minuti ili više.

Stručnjak: Brojne studije dokazale su da to nije istina.

trudnica trudnoća dječak djevojčica Možda te zanima... Odgovori na 7 pitanja i saznaj nosiš li curicu ili dečka! Trudnoća

Znanost kaže da nosiš dječak ako... 

Shvatili smo - umireš od želje da čim prije saznaš spol svoje bebe. No, bapske priče ostavi po strani i pročitaj nekoliko na znanosti utemeljenih činjenica da bi saznala hoće li biti dečko ili curica.

Prenatalni NIPT test

Otprilike u 10. tjednu trudnoće, ponudit će ti se sveobuhvatni genetski pregled: neinvazivno prenatalno testiranje (NIPT). To je krvni test za provjeru bilo kakvih nepravilnosti u plodu. Spol tvoje bebe bit će uključen u izvještaj o testiranju.

Kombinirani probir

Odlučila si preskočiti genetski pregled? Tvoja sljedeća šansa za otkrivanje bebinog spola je kod ultrazvučnog nalaza nuhalne prozirnosti (NT) oko 12 tjedana trudnoće. Ovo je jednostavno temeljiti ultrazvuk (koji se često radi u kombinaciji s NIPT testom krvi) koji prikazuje različite markere Downovog sindroma, trisomije 13, trisomije 18 i drugih kromosomskih poremećaja. Iako je 12. tjedan malo rano za određivanje spola, ponekad se i tada može otkriti spol.

Ultrazvuk u drugom tromjesečju trudnoće

Ako odlučiš preskočiti NIPT (a mnogi parovi to čine!), morat ćeš pričekati dok ultrazvuk u drugom tromjesečju trudnoće između 18. i 22. tjedna. Tu ćeš vidjeti svaki komadić svoje rastuće ljubavi. I u većini slučajeva moći ćeš saznati spol svoje bebe.

trudnica, trbuh, cipelice Možda te zanima... Kada se sa sigurnošću može znati spol djeteta? Trudnoća

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.