Trudnoća Planiranje trudnoće 22. siječnja 2018.

Ovulacija se može prepoznati i kod neredovitih ciklusa

ovulacija, trbuh, policistični jajnici
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Hormonska neravnoteža stvara poteškoću u određivanju plodnih dana, no ocjenom kvalitete iscjetka, njegovom promjenom u količini i viskoznosti, može se predvidjeti moguća ovulacija

'Takozvano vrijeme plodnih dana može trajati nekoliko dana, to je uobičajeno između 11. i 16. dana ciklusa, ukoliko je ciklus regularan u trajanju do 28 do 30 dana, sama ovulacija traje kratko i kako vrijeme odmiče mogućnost zanošenja nakon ovulacije smatra se nemogućom. Krvarenje zna nastupiti nakon ovulacije zbog hormonske nestabilnosti i nemogućnost održavanja debljine sluznice maternice, najčešće se događa ako nastane funkcionalna cista na jajniku i time dolazi do sve je manje hormonske neregularnosti koja dovodi do nesrazmjera u stvaranja hormona i za posljedicu ima sukrvicu', kaže ginekologinja dr.sc. Ulla Marton.

menstruacija mjesečnica uložak Možda te zanima... Je li krvarenje usred ciklusa opasno i utječe li na plodnost? Trudnoća

Dr. sc. Ulla Marton objasnila je da je neredoviti menstrualni ciklus češći u mlađih žena koje su izložene stresnijim životnim situacijama i objasnila kako to utječe na ovulaciju:

'Neregularnost menstrualnog ciklusa vrlo često je u uskoj povezanosti s neregularnošću ovulacije, ona je ili pomaknuta u kasnije dane menstrualnog ciklusa  - od 18. dana na dalje brojeći od prvog dana krvarenja, odnosno ciklusa, što za posljedicu ima manju stopu zanošenja. Neregularna dinamika ciklusa nastaje kao posljedica manje i veće hormonske neravnoteže, češća je u mlađih žena izloženim stresnijim životnim situacijama.

test ovulacija Možda te zanima... Koliko su pouzdane LH trakice i testovi za ovulaciju? Trudnoća

Rastom većeg broja jajnih stanica (mikrocistični  ili policistični jajnici) koji svojom veličinom ne prelaze 10 milimetara dolazi do zbrojnog povećanja cirkulirajućeg derivata muškog spolnog hormona (androstendiona) i estrogena što za posljedicu ima razvlačenje prve faze ciklusa, ovulacijske faza'.

menstruacija, kalendar, ovulacija | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Kakve su vam šanse da zatrudnite u svim fazama menstrualnog ciklusa?

Osluškujte svoje tijelo

'Upravo ta hormonska neravnoteža stvara poteškoću u određivanju plodnih dana, no ocjenom kvalitete iscjetka, njegovom promjenom u količini i viskoznosti, može se predvidjeti moguća ovulacija.

Predviđanje ovulacije može se temeljiti na ocjeni izgleda iscjetka na predmetnom stakalcu (fenomen paprati) koji se pojavljuje dva dana prije očekivanje ovulacije, te također po porastu bazalne temperature.

ovulacija - ženski trbuh Možda te zanima... Prepoznajte znakove ovulacije Trudnoća

Naravno, najpouzdanija metoda je ultrazvučna ocjena veličine rastućeg folikula i debljine sluznice maternice (endometrija) koja je zrcalna slika hormonskog statusa žene.

Razvojem ultrazvučne tehnike, postale su jasnije broje fiziološke mijene u ženskome tijelu što je doprinijelo i boljem razumijevanju dinamičkih promjena unutar menstrualnog ciklusa', kaže.

Primjenom ultrazvučne tehnike zabilježen su i rane ovulacije 7., 8. ili 9. dana ciklusa što objašnjava zanošenje u žena koje su imale odnose zadnjih dana menstrualnog krvarenje

Cijeli članak pročitajte na portalu Zdrava Krava

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.