Trudnoća Planiranje trudnoće 15. veljače 2017.

Kako duljina menstrualnog ciklusa utječe na plodnost?

ginekolog, plodnost, liječnik
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Žene s kraćim ciklusima, kao i one koje su dobile menstruaciju prije 12. godine, imaju manje šanse za začeće, pokazalo je novo istraživanje

Duljina ciklusa i dob u kojoj je žena dobila prvu mjesečnicu može utjecati na njenu plodnost, otkrilo je novo istraživanje sa Sveučilišta u Bostonu.

U istraživanju je sudjelovalo preko 2100 žena koje su radile na djetetu i ispunjavale upitnik o svom menstrualnom ciklusu. Rezultati istraživanja pokazali su da žene s kraćim ciklusima (26 dana i kraće) imaju manje šanse za začeće. Slično tome, žene koje su dobile menstruaciju prije 12. godine, također imaju smanjenu plodnost u usporedbi sa ženama koje su prvu mjesečnicu dobile s 12 ili 13 godina.

menstruacija, kalendar, ovulacija Možda te zanima... Kakve su vam šanse da zatrudnite u svim fazama menstrualnog ciklusa Trudnoća

Autori studije objašnjavaju da kraći menstrualni ciklus može ukazivati na nižu plodnost i brže starenje jajnika, a može utjecati čak i na izostanak ovulacije.

"Skraćenje ciklusa i blago povišenje folikulo stimulirajućeg hormona je uobičajena pojava nakon tridesete godine života žene. Razlog tome je da se rezerva jajnih stanica nakon te dobi postupno smanjuje, i to brže nego u prijašnjoj dekadi. No, nije sve u tome, danas je poznato da je receptor za FSH, koji prijenosi signal za rast folikula, točnije granuloza i jajne stanice, nije jednak kod svih. Neke žene stoga reagiraju jače na vlastiti FSH od drugih, čime je i stupanj rasta folikula različiti. One osobe koje bolje i lakše reagiraju, imaju i brži rast folikula te su uspješnije u odnosu na razne varijante mutiranog receptora", objašnjava ginekolog dr.sc. Erden Radončić, ali i dodaje da su sve to novija istraživanja čiji biološki značaj i smisao još uvijek nije jasan te se intenzivno radi na tome, no za konačne odgovore treba pričekati još neko vrijeme. 

kalendar, ovulacija Možda te zanima... Znače li skraćeni ciklusi smanjenu plodnost? Trudnoća

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.