Trudnoća Planiranje trudnoće 15. travnja 2021.

9 dobrih razloga da se odlučiš na još jedno dijete

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Mnoge mame priznaju da im ne bi smetalo da imaju samo jedno dijete, i da bi se za drugo odlučile samo ako bi im se neplanski "desila" još jedna trudnoća. Ako još nisi odlučila, a razmišljaš o još jednom djetetu, pročitaj dobre strane nove trudnoće

Mnoge mame priznaju da im ne bi smetalo da imaju samo jedno dijete, i da bi se za drugo odlučile samo ukoliko bi im se neplanski "desila" još jedna trudnoća. Razlozi zbog kojih se mnoge žene teško odlučuju na taj korak otprilike su ovi: napokon su se oslobodile dojenja; dijete je prihvatilo kahlicu i doraslo je da ide u jaslice; konačno su se oslobodile trudničkih kilograma; spremne su se vratile na posao, i sad, odjednom, treba reći "zbogom" teško stečenoj slobodi!

Ipak, nije sve tako teško kao što se čini! Pokazat ćemo ti kako sagledati situaciju iz drugog kuta i shvatiti da nova trudnoća ima mnogo dobrih strana. Evo devet najvažnijih.

1. Više vremena za sve

Mada će ti ovo zvučati nevjerojatno, ipak je istinito! S obzirom na to da si s prvim djetetom pregurala sve etape njegovog razvoja i savladala većinu lekcija iz roditeljstva, sada ćeš brže i lakše "odrađivati" obveze koje su ti ranije teško padale. Zahvaljujući tome, "uštedjet ćeš" dosta vremena koje ćeš moći posvetiti starijem djetetu i - sebi!

Jeste li spremni za novu trudnoću?

2. Nema nepotrebnih strahova

S prvim djetetom, plašila ste se svega i paničarila oko raznih sitnica. Sada će tvoji strahovi biti sasvim druge prirode. Primjera radi, mnogo više ćeš brinuti da li si starijem djetetu posvetila dovoljno pažnje nego to je li beba kihnula ili "mekano" kakila. Jasno ti je da su sve te tegobe prolazne, dok štetu koju nebrigom možeš nanijeti starijem djetetu - teško možeš popraviti!

braća beba dijete Možda te zanima... 10 stvari koje radite drugačije s drugim djetetom Roditelji

3. Više boravka na svježem zraku

Kao što je poznato, trudnicama se preporučuje svakodnevna šetnja! U prvoj trudnoći, možda to nisi činila, ali sada imaš dvostruki razlog da izađeš u park i nadišeš se svježeg zraka: godit će i teb i starijem djetetu.

Idealno vrijeme za drugo dijete

4. Manje troškova

Sigurno ti je ostalo dosta trudničke garderobe koju možeš ponovo iskoristiti. Također, ako si bila mudra, pa si za prvu bebu kupovala opremu u neutralnoj boji, sada nećeš morati ništa novo kupiti, čak i u slučaju da druga beba bude suprotnog spola. Ako si, pak, pobornik trenda da djevojčice trebaju nositi roza, a dječaci plavo, pa ti je sada bez veze da dječaka oblačiš u kćerkinu odjeću, bar nećeš morati kupiti flašice, posteljinu, ručnike, kadicu i ostalu opremu, jer stvarno nije važno koje su boje.

Možda te zanima... 3 razloga zbog kojih je puno lakše imati drugo dijete Trudnoća

5. Fizički si snažnija

Mnoge mame se sjećaju prve šetnje s bebom, kada im se deset minuta nošenja bebe od 5-6 kg činilo kao čitava vječnost! Nakon toga su im ruke drhtale još neko vrijeme. Sada možeš zaboraviti na taj osjećaj. Pogledaj se u ogledalo i obrati pažnju na svoje definirane mišiće na rukama. Kod svake žene je to manje ili više vidljivo, ali budi sigurna da će ti se, nakon nošenja starijeg djeteta, beba činiti lakom kao perce!

Kada je najbolje vrijeme za bracu ili seku?

6. Stekla si iskustvo i vještine

Kada se vratiš kući iz rodilišta, nećeš (kao prvi put) lupati glavu što učiniti, već kada i kako sve to postići. Iskustvo i znanje imaš, nedostaje ti samo vremena. Savjetujemo ti da prvih nekoliko tjedana angažiraš rodbinu da povremeno pričuvaju starije dijete da bi se uspjela "uštimati" s novorođenčetom. I još nešto: dobro bi bilo da se na internet forumima povežeš s drugim majkama koje, kao i ti, imaju dvoje male djece, te da se s njima porazgovarate i razmijenite iskustva.

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

7. Zrelija si i stabilnija 

S obzirom na to da već imaš dijete, nećeš se više nervirati oko nevažnih stvari, već ćeš svoju energiju usmjeriti na brigu o djeci. Dokazano je da žene poslije drugog porođaja postaju stabilnije, zrelije i ispunjenije, pa većina nema problema s postporođajnom depresijom. Ako su i bile sklone pesimizmu, sada će prijeći na "ružičastu" stranu, prvenstveno zbog toga što će shvatiti da nema veće radosti od dvoje zdravih i sretnih mališana.

Možda te zanima... 18 stvari koje znaju samo roditelji troje djece Roditelji

8. Veseliš se budućnosti

Zamisli kako će tvoj život izgledati za nekoliko godina: pripremaš ručak (ili razgovaraš s prijateljicom, čitaš, sjediš za kompjuterom), dok se tvoji mališani bezbrižno igraju u dječjoj sobi. To ne bi bilo moguće da je među njima velika razlika u godinama. Mala razlika u dobi je veliki plus i to upravo zbog toga što djeca imaju slične interese, pa ne moraš čitav dan smišljati kako ih zabaviti.

Obiteljsko nasljeđe određuje najbolje vrijeme za trudnoću

9. Pomladit ćeš se!

Znanstvenici su dokazali da svako novo dijete podmlađuje roditelje za nekoliko godina! Priroda se za to pobrinula na vrlo lukav način: nakon svake trudnoće, u tijelu žene se povećava razinu endorfina i serotonina, hormona dobrog raspoloženja, koji utječu na njen bolji izgled i otpornost organizma. Osim toga, zbog obveze brige o novorođenčetu, odrasli postaju izdržljiviji, imaju više elana i bolju kondiciju.

trudnica, djevojčica, sestra Možda te zanima... Planirate li još jedno dijete u četrdesetima? Trudnoća

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.