Trudnoća Trudnica 21. kolovoza 2015.

Trudna sam, a nisam spremna za dijete

žena, tužna, depra
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Saznanje o trudnoći može vam donijeti neizmjernu sreću i ushićenje, ali i nevjericu, strah i tjeskobu. No što kad vrijeme prolazi, a i dalje osjećate da niste sretni? Trudnice na našem forumu pružaju si podršku kako bi pobijedile negativne misli i osjećaje koji su ih preplavili otkad su saznale da će postati majke

Trenutak kad saznate da ste trudni može vam donijeti nevjericu, uzbuđenje, ushićenje i sreću, ali i strah od novog i nepoznatog, čak i tjeskobu, bilo da je trudnoća planirana ili ne. No što kad se negativni osjećaji nastave i dalje, nakon što se smiri prvotno uzbuđenje i nevjerica? Što kad ste trudni, a niste sretni, onako kako svi od vas to očekuju?

Čitateljica pod nadimkom Girl23 na forumu je otvorila temu pod nazivom "Nisam spremna za dijete" i podijelila svoju priču:

"Napravila sam test i pozitivan je. Plakala sam satima kad sam vidjela da je test pozitivan. Sva jadna sam to priopćila dečku i on nije znao kako reagirati. Rekao mi je da ce me podržati sto god ja odlučila. Ja sam definitivno bila za pobačaj. Obožavamo se i u našim planovima je svakako u budućnosti bilo vjenčanje i dijete, ali to se dogodilo sada kada ja nisam spremna. Dijete je napravljeno iz velike ljubavi mada ga nismo planirali. Kroz ova dva tjedna mi je govorio da ipak trebam roditi, da ce nam poslije biti zao. I nekako smo se složili da ću ipak roditi. U meni je problem. Još nisam nikome rekla i kao i da ne želim. Ne mogu se zamisliti s trbuhom, s bebom, s činjenicom da cu biti majka sada. Oduvijek sam govorila da cu biti najbolja mama i znam da hoću, ali nisam tako to zamišljala. Trebalo je sve to nekim redom. Rodit ću dijete i voljet cu ga najviše sigurno, ali zašto nisam sretna!? Trebam priopćiti ljudima oko mene da sam trudna sa smješkom na licu jer to je nešto prekrasno, a ne s tužnim izrazom lica. Imam 23 godine i nisam toliko mlada za dijete s obzirom da sam okružena curama koje su rodile sa 16. Razmišljam o imenima razmišljam kako ce mi beba izgledati, gledam si trbuh i stalno razmišljam o svemu i svačemu. Ali i dalje nisam sretna. Zašto!? Prijateljica mi je sada trudna 5 mjeseci i jedino sam njoj rekla da sam trudna i kako se osjećam i ona me uvjerava da ce se to sve promijeniti uskoro kada prvi put vidim svoju bebu na ultrazvuku, kad se prvi put pomakne itd. Ona je sretna. Ne želim da me osuđujete nego podijelite svoje možda slično iskustvo, date savjet", napisala je.

Koje je najbolje vrijeme za majčinstvo?

Druge čitateljice napisale su joj riječi podrške, a i one koje su imale neplanirane, ali i planirane trudnoće složile su se u jednom - da nijedna žena nije sto posto spremna za ovu možda najveću promjenu u životu.

Kako znate da ste spremni za dijete?

Crnka223 je napisala: "Mislim da bi lagala svaka zena koja bi rekla da je u potpunosti spremna postati majkom. Mislim da ne možemo nikad biti 100% spremne na jednu toliku vrstu odgovornosti. Najgori je po meni strah od nepoznatog. Mislim da je to prirodno i normalno, i da se svi mi na neki način ne želimo 'odreći' prijašnjeg života, no vjerujem isto tako da čitav svijet stane u onom trenu kad ugledamo to malo biće, i shvatiš da zapravo tek tada počinješ živjeti".

U trudnoći postajemo svjesni svojih slabosti i strahova

Petra Brzović, doula, aromaterapeutkinja i učiteljica joge iz Zivia studia za sretne i zdrave žene, objašnjava da je trudnoća drugo stanje koje donosi ne samo fizičke, već i mnoge psihološke promjene. 

"Ne samo zbog utjecaja hormona, već i zbog toga što smo u vrijeme trudnoće intuitivnije i osjetljivije, suočavamo se s mnogim stvarima s kojima se prije nismo htjele ili nismo mogle suočiti. Tada postajemo svjesne da više nismo 'samo mi' već da nosimo biće unutar sebe za koje smo odgovorni već i sada, a osobito kad se rodi. Uz veselje i radost često se javljaju strahovi i nedoumice, mnogo je pitanja na koja pokušavamo naći odgovor i često se u toj potrazi još više izbezumimo i prestrašimo, zaboravljajući da je majčinska snaga i mudrost već u nama", kaže i dodaje da često tek u trudnoći postajemo svjesni svojih slabosti i strahova ili nam se javljaju neriješene stvari od ranije koje zovu na suočavanje i rasplet.

Trudnoća nas suočava s našim strahovima i brigama

"Naime, ili zbog brzine kojom živimo, ili zbog sklonosti da izbjegavamo suočavanje s bolnim situacijama, sklone smo 'pogurati pod tepih' sve što nas brine, čini tužnima, ljutima, ogorčenima, razočaranima, uplašenima... i nastavljamo pokušavati živjeti kao da se ništa nije dogodilo. Dok ne postanemo trudne. A onda sve ispliva na površinu!", objašnjava i trudnicama preporučuje podršku i vodstvo stručne osobe koja može olakšati trudnoću, pomoći da razriješiti nedoumice, strahove. Postoje metode pripreme za porod poput Fertile Body metode, koje pomažu ženama da se u trudnoći osnaže, umire, eventualno riješe neke stare, pohranjene traume i strahove te se pripreme za porod i majčinstvo.

Jeste li i vi osjećali da niste sretni u trudnoći i je li taj osjećaj nestao i kad? Opišite svoje iskustvo i dajte podršku drugim trudnicama na forumu!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.