Roditelji Sretna mama 09. listopada 2017.

Mame odlučile: Magičan broj djece za život bez stresa

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Kada se radi o stresu koji proživljavaju roditelji samo jedan broj je važan. Broj koji označava koliko djece imate

Prema istraživanju otkriveno je da su mame koje imaju troje djece pod puno većim stresom nego one koje imaju jedno ili dvoje (naravno da ovo nije nikog iznenadilo). Međutim, mame koje imaju četvero i više djece bilježe nižu količinu stresa. U anketi za TodayMoms.com sudjelovalo je više od 7 000 žena.

Možda te zanima... 16 stvari koje su drugačije kad imaš troje djece Roditelji

Kao što se moglo očekivati, većina mama priznala je da se osjeća dotrajalo. Na ljestvici od jedan do deset (deset je najveći), većina mama ocijenila je da je njihova razina stresa 8.5. Ali ima jedan broj oko kojeg se mame slažu - a to je broj tri. Iako je to vrlo jednostavno za objasniti, mama ima samo dvije ruke. Blogerica Jill Smokler, koja piše za Scary Mommy, slaže se s rezultatima ankete.

"Prelazak s jednog djeteta na dvoje je lagana i jednostavna tranzicija. Ali s dvoje na troje, sve se okrene naopačke. Ne osjećam to kao cjelinu. Imate samo dvije ruke. Samo prelazak preko ceste s troje djece, a ne možete ih sve držati za ruke, je nevjerojatno stresan", objašnjava blogerica.

Čak i ako je vaš partner kod kuće s vama, još uvijek su to samo dva para ruku: jedno trebate maziti, drugo treba podići na krevet. Dodajte treće dijete u tu sliku i jasno vam je zašto sve postaje kompliciranije. A zašto je sve ipak jednostavnije kada pređete s broja tri na broj četiri? Nije da na vašem tijelu izraste još jedan par ruku. Mame koje imaju veliku obitelj kažu da kada jednom dosegnete kritičnu masu, više nemate vremena za brigu i morate ploviti, zagrliti kaos i buku i zabaviti se u domaćinstvu s puno posla.

obitelj, troje djece Možda te zanima... Treće dijete ne donosi dodatnu sreću? Trudnoća

Psihijatrica dr. Janet Taylor iz New Yorka, kaže: "Što više djece imate, to sve više postajete samopouzdani kada su pitanju vaše roditeljske vještine. Morate pustiti... i onda ste zahvalni kada svi dođu u školu na vrijeme". Tri je "nezgodan" broj. S četvero djece, jedno uvijek ima društvo za igranje. Starija braća mogu se igrati ili pomoći oko mlađih.

Međutim, bez obzira koliki je broj vaše djece, vrijeme za predah u kojem se možete opustiti i uživati će doći kada svatko od njih odabere svoj put i krene putem njega. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.