Trudnoća Beba u trbuhu 25. siječnja 2021.

Fascinantna trudnoća: Što sve bebe rade u trbuhu?

Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Jesi li ikad zamišljala što beba radi sve u trbuhu? Jesi li znala da beba u trbuhu sanja? Saznaj kako tvoja beba doživljava život u maternici

Spavaju i bude se

Već od rane trudnoće tvoje je dijete poput novorođenčeta i više nego što to misliš. Spava, vrti se, sluša zvukove i misli. 

Poput novorođenčadi, fetusi provode većinu svog vremena spavajući. U 32. tjednu tvoje dijete spava 90 do 95 posto dana. Neke od tih sati provode u dubokom snu, neke u REM fazi, a neki u neodređenom stanju - rezultat je to njegovog nezrelog mozga. Tijekom REM faze spavanja, njegove se oči kao i kod odrasle osobe, miču se gore-dolje. Neki znanstvenici čak vjeruju da fetusi sanjaju dok spavaju! Baš kao bebe nakon rođenja, vjerojatno sanjaju ono što znaju. Kako se bliži porod, tvoja beba spava 85 do 90 posto vremena, isto kao i novorođenče. 

12 nevjerojatnih činjenica o tvojoj nerođenoj bebi

U pokretu su

Otprilike u devetom tjednu trudnoće, tvoja beba počinje raditi prve pokrete. Ti su pokreti vjerojatno vidljivi ultrazvukom, iako se ne mogu osjetiti još nekoliko tjedana. Do 13. tjedana tvoja će beba staviti palac u usta, iako mišići sisanja još uvijek nisu u potpunosti razvijeni.

Iako su prvi pokreti mišića kod tvoje bebe bili nehotični, prvi dobrovoljni pokreti mišića događaju se oko 16. tjedna. Nakon tog trenutka, budna ili spava, beba se kreće 50 ili više puta svakih sat vremena, savijajući i produžujući tijelo, pomičući glavu, lice i udove i istražujući njezin topli, mokri dom dodirom. Beba može dodirnuti lice, dodirivati ruke, primiti stopalo, rukom dodirivati stopalo i pupkovinu. 

Možda te zanima... Kako brojanje bebinih pokreta u trbuhu može spasiti njen život? Trudnoća

Do 37. tjedna tvoja je beba razvila dovoljno koordinacije tako da može hvatati prstima. Osim ovih uobičajenih pokreta, bebe izvode i neke čudne aktivnosti, uključujući lizanje stijenke maternice i "hodanje“ gurajući se nogama.

Fetusi reagiraju i na majčine reakcije. Primjerice, ultrazvuci su pokazali da se fetus diže gore i dolje kad se majka smije. Promatrajući to na ekranu, mame koje se češće jače smiju, fetus se brže kreće gore-dolje!

Drugo ili treće dijete može imati više prostora za istezanje u maternici od prvih beba jer je maternica veća, a pupčana vrpca duža nakon prve trudnoće. Ta djeca obično dobivaju više motoričkog iskustva u maternici i sklonija su biti aktivnija novorođenčad. 

Do 29. tjedna trebali biste osjećati kako se tvoje dijete kreće najmanje 10 puta u satu. 

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

Učenje i pamćenje

S razvojem sluha i vida, dolazi i učenje i pamćenje. Na primjer, fetus može biti preplašen bučnim zvukom, ali prestaje reagirati nakon što se šum ponovi nekoliko puta.

U 20. tjednu trudnoće može se vidjeti kako blizanci razvijaju određene geste i navike koje ostaju u postnatalnoj godini. U jednom od slučaja, brat i sestra viđeni su kako se igraju tako što dodiruju i štipkaju obraze preko membrane. U dobi od jedne godine, njihova omiljena igra bila je zauzeti položaj na suprotnim stranama zavjesa i smijali su se i grlili dok su se međusobno dodirivali i igrali kroz zavjesu. 

Možda te zanima... 4D snimka pokazuje kako beba u trbuhu jede, plače i kiše Trudnoća

Studije su također pokazale da beba može osjećati i pamtiti emocionalno stanje majke. Eksperiment u Australiji otkrio je da su nerođene bebe sudjelovale u emocionalnoj uznemirenosti svojih majki koje su gledale uznemirujući 20-minutni segment filma. Kada su bebama nakon tri mjeseca od rođenja ponovno pokazale isti film, još uvijek su imale iste reakcije. 

Prepoznaju majčin glas

U 1980., profesor psihologije Anthony James DeCasper, doktor znanosti i njegove kolege sa Sveučilišta Sjeverne Karoline u Greensborou, izveli su eksperiment tijekom hranjenja, kad beba brže sisa čuje jedan skup zvukova, a kad sporije druge zvukove.

Ovaj eksperiment je otkrio da beba već nekoliko sati nakon rođenja preferira majčin glas, nego nepoznate glasove, što sugerira da beba uči i pamti glas još u maternici. Novorođenčad je također više preferirala priču koju je čula dok je bila u maternici nego neku novu. Isto je i s glazbom, ona koja ih je smirivala u maternici, ponovno ih smiruje i nakon rođenja.

Beba najviše voli majčin glas jer ga je slušala još u trbuhu

Novorođenčad, ne samo da će razlikovati majčin glas od tuđeg, već će i radije čuti mamin glas, pogotovo na način na koji zvuči filtriran kroz amnionsku tekućinu, a ne kroz zrak. Vole čuti mamu i kako govori na njezinom materinjem jeziku nego čuti nju ili nekog drugog kako govori na stranom jeziku.

Bebe u maternici vjerojatno reagiraju na sveukupni zvuk glasova i priča, a ne na njihove stvarne riječi. Ali zaključak je isti: fetus može slušati, učiti i pamtiti na nekoj razini, a kao i kod većine beba i djece, voli udobnost.

Možda te zanima... Po tjednima trudnoće: Što sve beba radi u maminom trbuščiću? Trudnoća
 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.