Trudnoća Beba u trbuhu 11. siječnja 2024.

Po tjednima trudnoće: Što sve beba radi u maminom trbuščiću?

Foto: Unsplash ; Bebini pokreti u trbuhu
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Kada i koliko često trebaš osjetiti bebine pokrete u trbuhu? Pročitaj kako se beba kreće u trbuhu prema tjednima trudnoće

Kada ćeš osjetiti bebine prve pokrete?

Vjerojatno ćeš postati svjesna nekih pokreta od 18. do 20. tjedna trudnoće. Ako je ovo tvoja prva trudnoća, možda će ti trebati neko vrijeme da shvatiš da su ti nježni lepršavi (ubrzani) pokreti u tvom trbuhu zapravo bebini pokreti. Biti svjestan tih prvih sitnih pokreta posebno je uzbudljiv trenutak za mamu.

Ako si već bila trudna, znat ćeš prepoznati te znakove i možda ćeš ih već primijetiti i ranije oko 16. tjedna. Ako nisi osjetila ni jedan pokret do 24. tjedna trebaš razgovarati sa svojim liječnikom. On će poslušati otkucaje srce i napraviti ultrazvučni pregled te obaviti sve pretrage koje je potrebno.

Možda te zanima... 6 neobičnih stvari koje radi beba u trbuhu Trudnoća

Što tvoja beba radi u trbuhu?

Ultrazvučni pregledi mogu ti pokazati što i kada beba radi, iako većina pokreta počinje prije nego što ih postaneš svjesna. Ako imaš sreće, tvoja beba može biti budna tijekom snimanja i moći ćeš vidjeti kako se kreće.

  • Od sedmog do osmog tjedna tvoja beba se počinje gibati, savija se na stranu.
  • Oko devetog tjedna počinje štucati, pomicati ruke i noge, sisati i gutati.
  • Oko jedanaestog tjedna može zijevati.
  • Oko četrnaestog tjedna može pomicati očima.

Postepeno pokreti tvoje bebe postaju dovoljno jaki da ih osjetiš. Uskoro ćeš se naviknuti na udarce ili na bebino istezanje dok pruža ručice. Tvoja beba neće stalno biti u pokretu. Bit će trenutaka kada će se samo odmarati i spavati. Ne brini se ako ne primijetiš bebino gibanje tijekom ultrazvučnog pregleda jer će beba možda spavati.

Možda te zanima... Ove simptome u trudnoći ne smiješ ignorirati Trudnoća

Kako ćeš osjećati bebine pokrete iz tjedna u tjedan?

Nećeš biti svjesna svih bebinih pokreta, a neki neće trajati dovoljno dugo da ih osjećaš. Osjetit ćeš većinu pokreta koji traju više od nekoliko sekundi. Evo što možeš očekivati i kada:

Od 20. do 24. tjedna

Kako tjedni prolaze aktivnost tvoje bebe postupno će se povećavati. Možda ćeš primijetiti da je živahnija tijekom dana ili da u večernjim satima izvodi udarce i salto. Uskoro ćeš shvatiti obrazac njezinih pokreta. 

Od 24. do 28. tjedna

Možeš početi primjećivati kad tvoja beba počinje štucati, što ćeš osjetiti kao ritmičko kretanje. Amnionska vrećica sada sadrži do 750 ml tekućine što bebi daje dovoljno prostora za slobodno kretanje. Možda ćeš početi osjećati kako skače na iznenadne zvukove.

Možda te zanima... Što se događa s bebom u trbuhu kad spavaš na leđima? Trudnoća

29. tjedan

Tvoja beba će imati jasnije pokrete jer joj maternica postaje sve skučenija. 

32. tjedan

Vjerojatno ćeš primijetiti kako pokreti postaju drukčiji. Beba se neće kretati manje, ali će se više rastezati i kretati na jednom mjestu, a ne po cijelom trbuhu. To je sasvim normalno jer beba ima manje prostora za kretanje.

36. tjedan

Beba može zauzeti svoj zadnji položaj u trbuhu. Vjerojatno će se ovo dogoditi u ovoj fazi ako je to tvoje prvo dijete. Čvrsti mišići maternice i trbuha pomoći će joj da ostane na mjestu. Glavni pokreti koje ćeš vjerojatno osjetiti sada su udarci ruku i nogu, a možda i bolni udarci u rebra. Ako ti ovo nije prvo dijete onda su tvoji mišići slabiji. Beba u trbuhu može mijenjati svoj položaj sve do porođaja.

Možda te zanima... Od zrna maka do lubenice: Veličina bebe po tjednima trudnoće Trudnoća

Od 36. do 40. tjedna

Tvoja beba je sve veća i veća i neće se okretati toliko često. Umjesto toga, možda ćeš primijetiti uporan udarac ispod svojih rebara na obje strane. Do sad je tvoja beba možda naučila sisati palac. Ako joj palac ispadne iz usta, možeš osjetiti kako joj glava ide s jedne na drugu stranu dok ponovno pokušava pronaći palac. 

Premda pokreti tvoje bebe postaju lokalizirani ispod tvojih rebara ili u donjem dijelu trbuha i zdjelice, trebala bi osjećati da se redovito kreće u tjednima prije porođaja i tijekom poroda. Najbolji vodič je bebino uobičajeno kretanje, ako se to promijeni trebaš se javiti liječniku. 

Do sada bi beba trebala biti smještena u zdjelici, spremna za izlazak van. Možda ćeš osjetiti pritisak bebine glave na zdjelicu. Ako se beba još nije okrenula, saznaj je li ju moguće dovesti u taj položaj. Bit će trenutaka kad beba spava, ali i vrijeme za njezinu aktivnost. Može biti jako aktivna navečer dok ne nauči razliku između dana i noći.

trudnica, tata Možda te zanima... Kada ste osjetili prve pokrete bebe u trbuhu? Trudnoća

Koliko udaraca treba osjetiti tijekom dana? 

Ne postoji određeni broj udaraca koje trebaš osjetiti tijekom dana, a nema potrebe za točnim zapisivanjem broja pokreta. Umjesto toga, probaj shvatiti koji je njezin obrazac kretanja tvoje tijekom dana. Svaka beba ima drugačiji ritam spavanja i buđenja, ali tako ćeš znati što je normalno za bebu. Ako primijetiš promjenu u obrascu kretanja ili si zabrinuta odmah se obrati svom liječniku kako bi mogla provjeriti je li sve u redu.

Trebaš li se brinuti ako ne osjećaš pokrete svoje bebe?

Ako se baš nisi fokusirala na bebine pokrete, možda si ih propustila. Kako bi se lakše fokusirala na brojanje bebinih udarca, lezi na bok i stavi nešto ispod svog trbuha. Ostani mirna tijekom jednog sata (ili dva) i onda bi trebala osjetiti niz odvojenih pokreta. Nema znanstvenih dokaza da će neka hrana ili napitak pojačati bebino gibanje. Ako se tvoje beba počne gibati vjerojatno je sve dobro, ali pazi na kretanje, ako ti se čini da se beba kreće manje nego obično obrati se liječniku.

Možda te zanima... Bebini pokreti u trbuhu: Što je normalno, a kada se zabrinuti? Trudnoća

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.