Trudnoća Beba u trbuhu 28. listopada 2023.

Poskakuje ti trbuh? Beba štuca!

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Štucanje fetusa normalan je fenomen koji osjećaju mnoge trudnice, a bebe počinju štucati već krajem prvog ili početkom drugog tromjesečja. Neke trudnice mogu osjećati štucanje kao seriju malih ritmičnih pokreta, dok ga neke osjećaju samo povremeno

Je li ti se ikad učinilo da ti trbuh poskakuje? To vjerojatno tvoja beba štuca!  Štucanje fetusa normalan je fenomen koji osjećaju mnoge trudnice, a bebe počinju štucati već krajem prvog ili početkom drugog tromjesečja. Neke trudnice mogu osjećati štucanje kao seriju malih ritmičnih pokreta, dok ga neke osjećaju samo povremeno. Dio je normalnog sazrijevanje pluća djeteta i najintenzivnije je u zadnjem tromjesečju.

Možda te zanima... 6 neobičnih stvari koje radi beba u trbuhu Trudnoća

"Svrha štucanja je 'ispiranje' pluća plodovom vodom u koju dijete mokri, a bubrezi stvaraju vrlo važnu tvar koja potiče sazrijevanja pluća. Dakle, mokrenjem se tvar izlučuje u amnijsku tekućinu, ona ispunjava pluća i štucanjem  koji se još zovu 'pokreti fetalnog disanja', se zapravo izmjenjuje s novom amnijskom tekućinom u kojoj su potrebne tvari za sazrijevanje pluća", objašnjava ginekolog dr.sc. Erden Radončić.

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

Možda te zanima... Bebini pokreti u trbuhu: Što je normalno, a kada se zabrinuti? Trudnoća

U trbuhu pije svoj urin

Time je objasnio i još jednu neobičnu stvar: bebe već u trbuhu mokreAmnionsku tekućinu radi majčino tijelo, dok bebi ne počnu raditi bubrezi 4. mjesecu trudnoće. Nakon toga, beba počinju pridonositi stvaranju amnionske tekućine na ovaj čudan način. Beba guta plodnu vodu koja potom prolazi kroz probavni sustav u bubrege, pročisti se i vraća natrag u amnionsku vreću kao urin. Na taj način, vježbaju svoje probavne i urinarne sustave prije rođenja.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.