Školarci Škola 01. listopada 2018.

Učiteljica s Paga čiji YouTube kanal pomaže malima i velikima

Foto: Privatni album
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

'Voljela bih da je postojao neki ovakav kanal kad sam ja bila učenica, možda bi mi bilo puno lakše da sam mogla čuti koristan savjet ili barem inspiraciju. Zato sam ja oboje odlučila ponuditi svim sadašnjim i budućim generacijama', govori učiteljica Marija Vlahović s Paga koja je nedavno otvorila obrazovni YouTube kanal

Marija Vlahović je 25-godišnja učiteljica s otoka Paga koja je nedavno otvorila obrazovni YouTube kanal kako bi svojim savjetima pomogla drugim učenicima, studentima, ali i roditeljima.

Za missMAMA otkrila je kako uopće došla na tu ideju, otkud crpi inspiraciju, ali i zašto treba iskoristiti prednosti digitalne tehnologije i pokazati učenicima kako da je pravilno koriste.

mama djevojčica učenje zadaća matematika Možda te zanima... Mama učiteljica: Kako svoje dijete pripremam za školu Roditelji

"Nisam oduvijek htjela postati učiteljica. Zapravo sam potpuno neplanski upisala Učiteljski fakultet. Zapravo sam htjela upisati studij engleskog jezika, no nekako spletom okolnosti završila sam na Učiteljskom fakultetu i nikada nisam požalila tu odluku. Ponekad se treba prepustiti višoj sili koja nas vodi u pravom smjeru", govori Marija koja je studirala u Rijeci, a trenutno živi i radi u lokalnoj školi u svom rodnom kraju na otoku Pagu i dodaje kako danas uživa u svom poslu i trudi se svakoga dana ponuditi nešto novo obrazovnoj zajednici.

 | Author: Privatni album Foto: Privatni album "Najviše me vesele naravno moji učenici, ali i čitavi proces svakodnevnog druženja, atmosfere, poučavanja. Oni u meni bude neku radost, drže me veselom. Uvijek moram biti na oprezu, ali isto tako me od srca znaju nasmijati."

Tomislava Vijant Možda te zanima... 'Otkad sam mama, drugačije gledam svoje učenike' Roditelji

'Dugo sam razmišljala što bih mogla napraviti, a da je kreativno i novo'

Na pitanje kako je došla na ideju YouTube kanala, Marija odgovara kako je uvijek znala da želi imati neku višu svrhu, podijeliti svoje znanje i pomoći drugima. "Imam iskustva u vođenju društvenih mreža jer već 3 i pol godine vodim Facebook stranicu na kojoj se skupio veliki broj ljudi različitih životnih dobi. Zaintrigiralo me svakodnevno druženje i lakoća prenošenja informacija publici. Dugo sam razmišljala što bih mogla napraviti, a da je kreativno i novo. O čemu bih mogla govoriti? S vremenom sam došla do zaključka." Budući da je na fakultetu postigla iznimne uspjehe i samu sebe naučila kako efikasno učiti, pomislila je kako bi mogla svojim savjetima pomoći i drugim učenicima, studentima i roditeljima.

Možda te zanima... Foto: 5 jednostavnih navika koje olakšavaju školska jutra Školarci

"Voljela bih da je postojao neki ovakav kanal kada sam ja bila učenica, možda bi mi bilo puno lakše da sam mogla čuti koristan savjet ili barem inspiraciju. Zato sam ja oboje odlučila ponuditi svim sadašnjim i budućim generacijama."

'Obrazovanje je neiscrpna tema, uvijek se nešto novo događa, uvijek se nameću nova pitanja'

Ova ambiciozna i vesela učiteljica savjete smišlja na temelju vlastitog iskustva i pitanja koja joj postavlja njezina publika. "Točno znam s čime sam se i sama borila kao učenica i kao studentica pa pokušavam obuhvatiti svu tematiku koju smatram relevantnom. Isto tako, moja publika mi svakodnevno piše pitanja ispod videa ili ih šalje na email. Uvijek mi je drago odgovoriti na pitanja u obliku videa i na taj način pomoći mnogima kojih možda muči isti problem. Imam bilježnicu u koju redovito upisujem nove ideje i teme za videe, a vjerujte mi, ima ih pregršt", govori i dodaje kako je obrazovanje neiscrpna tema jer se uvijek nešto novo događa, uvijek se nameću nova pitanja. "Zato sam i stvorila ovo mjesto kao zajednicu u kojoj ćemo zajednički dolaziti do odgovora na sva pitanja i na taj način rasti."

Možda te zanima... 4 najgore stvari koje možeš raditi za svog školarca Školarci

 | Author: Privatni album Foto: Privatni album U školi radi dvije godine i iako je svjesna da nema toliku riznicu iskustva kao njezini stariji kolege, iskusila je rad s djecom i roditeljima kroz studij, ali i u privatnom radu na raznim dječjim manifestacijama.

"Iz osobnog iskustva mogu reći da je odnos roditelja i učitelja jednako važan kao i odnos učitelja s učenicima. Bez prave podrške i uzajamnog poštovanja, svakako neće biti niti napretka. Moje iskustvo je za sada vrlo pozitivno jer roditeljima pristupam kao suradnicima i partnerima, a oni čine jednako prema meni."

'Internet ne mora biti nešto loše ako ga znaš iskoristiti u svrhu usvajanja novog znanja ili pomaganja drugima'

Govori kako se nije puno toga promijenilo u odnosu na vrijeme kada je i sama bila u školskim klupama, ali ističe kako danas živimo u razdoblju digitalne tehnologije i ne možemo zanemariti promjene u tom smislu, i kod roditelja i kod učenika. 

"Ne smijemo zanemariti činjenicu da su se vremena u tom smislu promijenila i da su informacije danas dostupne doslovno na dlanu. Tome se treba prilagoditi i ne treba od toga bježati. Štoviše, trebali bismo iskoristiti prednosti digitalne tehnologije i pokazati učenicima kako da ju pravilno koriste."

Primjerice, ona u svome radu često zadaje učenicima zadatak da napišu jedno pitanje koje ih zanima i pronađu odgovor na Internetu te ga zapišu u bilježnicu. Isto tako, kada se njezini učenici literarno izražavaju, njihove radove uvijek objavi na web stranici škole.

djevojčica internet Možda te zanima... Uloga medija u razvoju djece Školarci

"Tako im želim pokazati kako Internet ne mora biti nešto strašno loše ako ga znaš iskoristiti u svrhu usvajanja novog znanja ili pomaganja drugima kao što ja to činim svojim YouTube kanalom. Naravno, važno je učenike upozoriti na opasnosti i naučiti ih odgovornom ponašanju. Zato postoje satovi razrednika, ali i razgovor s roditeljima", govori te naglašava kako je u tom smislu partnerstvo roditelja, učitelja i stručne službe ključni element. "Internet je sredstvo razmjene informacija, neizbježan je, i kao takvoga ga treba prihvatiti i iskoristiti za usvajanje novog znanja koje ne postoji u udžbenicima."

'Škola ne bi trebala biti mjesto mučenja već mjesto usvajanja znanja, stvaranja prijateljskih odnosa i pripreme za život'

Iako ima cijeli video o toj temi, pitali smo Mariju što bi ona kao učiteljica poručila roditeljima čija su djeca ove godine krenula u školu, a kao najvažniji savjet istaknula je da ne prikazuju školu kao nekakvo zamorno mjesto puno obaveza

škola, učenici, djeca Možda te zanima... 4 greške zbog kojih je djetetu škola 'tako teška' (a ne mora biti) Školarci

 

"Kada razgovaram s roditeljima i upitam ih jesu li sretni što počinje škola, često naiđem na negativne reakcije, kao da ni oni sami ne žele da počne. Kako onda očekujemo od djece da budu motivirana za rad i život u školi? Osvijestite da djeca upijaju sve što čuju od svoje okoline, a osobito od svojih roditelja. S tim iskustvom onda ulaze kroz školska vrata. Znam da je škola velika odgovornost kako za učenika tako i za roditelja, ali ona ne bi trebala biti mjesto mučenja, već mjesto usvajanja znanja, stvaranja prijateljskih odnosa i, u konačnici, pripreme za život. Samo pozitivno u nove školske pobjede!"

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.

Vezani članci